Landstræner i trail, Søren Rasmussen, beretter fra et velafholdt DM Kort Trail, der ifølge ham havde alt et trailløb skulle have. Foto: Jacob Almtoft Fotografi.

DM Kort Trail var "netop sådan som trail allerhelst gerne må være"

I lørdags afvikledes årets DM kort trail med Kolding Motion og KriXrun som arrangør. Distancen var 21+ km med 500+ højdemeter, fordelt på en knap 7 km rundstrækning, som skulle gennemløbes 3 gange + prolog. Landstræner, Søren Rasmussen, har skrevet en beretning fra DM Kort Trail:

[Beretning: Følgende er skrevet af landstræner i trail, Søren Rasmussen]

Undertegnede (Søren Rasmussen) havde besigtiget ruten allerede første gang for 14 dage siden, men kunne på et nyt gennemløb forud for start konstatere, at flere dages regn havde optimeret sværheden mange steder og gjort i forvejen svære passager endnu mere krævende.

Ruten var på ingen måde nemt løbebar hele vejen. Frække, MTB-inspirerede forhindringer på et lille loop i målområdet, bakke op og bakke ned, sving, masser af dyb og klæbrig mudder, våde træbroer og rå stammer, stejle stensætninger med glatte overflader, drop, hop og hele tiden et stressende behov for at se fremad og forsøge at vælge det optimale spor. Netop sådan, som trail allerhelst gerne må være og absolut godkendt af både landstræner og de elite-aktive, jeg fik lejlighed til at tale med.

ET KOMPETITIVT FELT TIL DM KORT TRAIL

Som beskrevet i løbets foromtale var startlisterne pænt frygtindgydende for begge køns vedkommende. Dygtige løbere fra både orienteringssporten, OCR (Obstacle Course Racing) og bane/cross/landevej havde meldt sin ankomst og bød den traditionelle trail-elite hårdt op til dans.

Da starten gik, stod det dog også klart, at mange af de ’nytilkomne’ navne bestemt ikke havde til hensigt at tøve med sin indsats. Hårdt fra land lagde således både Frederik Ernst, Jesper Faurschou og Max Boderskov, som allerede efter ca. 600 meter, da løberne havde forladt start/mål området, var helt i spids efterfulgt af en gruppe med bl.a. Christian Grøn Nørfelt, Jakob Edsen, Claus Hallingdal Bloch, Eskil Schøning, Peter Bech (forsvarende mester), Mikkel Kleis, Anders Aagaard Hansen, Jesper Meins, Anders Poul, David Stoltenborg m.fl.

Hos kvinderne så man Ulrikke Evensen i front i et særdeles hårdt udlæg, næsten oppe i ryg på de forreste herrer. Som forfølgere kom mange af de navne, det var ventet, der skulle være med til at kæmpe om sejren. Hverken Katrine Villumsen, Zenia Mogensen, Sissel Møller, Susanne Aaskov Pallesen eller Stine Katrine Bækgaard Olsen (forsvarende mester) var langt efter.

Fraværende var til gengæld Kristina Schou Madsen, der havde håbet også at kunne stille til start, men som op ad formiddagen desværre havde måttet erkende, at tiden ikke rakte til både at være en af de bærende arrangørkræfter samt DM-løber på samme tid.

VILLUMSEN STYRTEDE

Efter knap halvanden kilometer af løbet sker desværre et rigtig ærgerligt uheld, som fik betydning for en af løbets store favoritter. For mens spidsen af feltet med de hurtigste herrer allerede havde passeret et teknisk nedløb med glatte og støvede kampsten, gik det galt hos den ellers meget rutinerede Katrine Villumsen, som i et øjebliks ubalance styrtede til jorden og slog sig så slemt, at hun desværre ikke var i stand til at fortsætte. Katrine Villumsen, der i flere år har markeret sig som Danmarks dygtigste trail- og bjergløber, var ellers udpeget af mange som den, der om muligt skulle kunne forsvare sig stærkest mod de mange nye løbere i kvindernes felt. Men sådan skulle det desværre ikke komme til at gå denne gang. Meldingen fra Katrine lyder efterfølgende, at intet heldigvis er brækket, men hovedet har fået nogle buler, og den ene fod er svært forstuvet og bliver ikke til løb lige de kommende dage.

FAURSCHOU TRAK FRA 

Godt ude på løbets første omgang trak Jesper Faurschou fortsat fra, mens både Max Broderskov og overraskende tidligt også Frederik Ernst efterhånden måtte slippe det høje tempo for begge at falde tilbage til forfølgernes gruppe.

Efter første omgang kunne Jesper Faurschou herefter passere målområdet alene i front, små 30 sekunder før Christian Nørfelt, Jakob Edsen, Peter Bech, Claus Hallingdal Bloch, Frederik Ernst og Max Broderskov.

ULRIKKE EVENSEN MED STOR FØRING

Hos kvinderne var Ulrikke Evensens føring endnu større. Ca. 45 sekunder var der ned til Sissel Møller, ca. 2 minutter til Susanne Pallesen og ca. 2½ minut til Zenia Mogensen.

Den forsvarende mester, Stine Bækgaard Olsen havde tydeligvis ikke en af sine bedste dage og var her sat yderligere så meget tilbage, at hun reelt allerede var ude af kampen om dagens medaljer. Se hendes egen beretning her.

På anden omgang skete der flere ting. Max Boderskov havde allerede valgt at trække stikket efter de første 7K, og gradvist måtte også både Frederik Ernst og Claus Hallingdahl Bloch erkende, at det var nødvendigt at slippe det opskruede tempo blandt forfølgerne. Tættest på Jesper Faurschou helt i front lå herefter Jakob Edsen, Peter Bech og Christian Nørfelt, men mod slutningen af 2. omgang måtte også sidstnævnte give fortabt og overlade kampen om dagens medaljer til de 3 foranløbende.

Ved udgangen til løbets sidste omgang var stillingen herefter den, at Jesper Faurschou fortsat var alene i front, nu ca. 1.15 minutter foran jagtende Jakob Edsen og Peter Bech, mens Christian Nørfelt var yderligere ca. 35 sekunder efter disse. Som de næste kom her Claus Hallingdahl Bloch og Jesper Meins, mens nu også Frederik Ernst valgte at udgå.

Hos kvinderne var Ulrikke Evensens føring øget til ca. 1.30 minut med Sissel Møller på 2. pladsen og Susanne Pallesen som 3’er, hele 3½ minutter herefter med Zenia Mogensen yderligere distanceret. Det var således tydeligt, at de to førstnævnte virkelig løb stærkt. Således var også både Ulrikke og Sissel fortsat meget langt fremme blandt mange af de rigtig stærke herrer.

Sissel Møller. Foto: Jacob Almtoft Fotografi.

Susanne Pallesen. Foto: Jacob Almtoft Fotografi.

 

HERRERNES PODIE

På løbets sidste omgang blev Jesper Faurschous føring aldrig for alvor truet, selv om han angiveligt på intet tidspunkt følte sig sikker i det særdeles uvante terræn.

Bag Faurschou blev der kæmpet hårdt om fordelingen af de to øvrige pladser på podiet. Jakob Edsen (landsholdsorienteringsløber) og Peter Bech (landsholdstrailløber) havde ikke det store forudgående kendskab til hinanden og forsøgte begge at få overtaget. Til sidst var det dog rutinen, der vandt, og Peter Bech kunne således trække det længste strå i dén kamp og løbe i mål 1.39 minutter efter den sejrende Jesper Faurschou med Jakob Edsen blot 1.06 minut yderligere efter.

  • 1. plads / Jesper Faurschou / 1.32.57.
  • 2. plads / Peter Bech / 1.34.36 / +1.38
  • 3. plads / Jakob Edsen / 1.35.42 / +2.44 

KVINDERNES PODIE

Hos kvinderne bevarede også Ulrikke Evensen sin føring, og hun kunne således løbe i mål til en meget sikker sejr 2.24 minutter foran Sissel Møller og hele 10 minutter foran Susanne Pallesen på bronzen. Ulrikkes indsats var så imponerende god, at hun rent faktisk kun måtte se sig distanceret af kun 12 af de allerbedste herrer i feltet.

  • 1. plads / Ulrikke Evensen / 1.46.03
  • 2. plads / Sissel Møller / 1.48.27 / +2.24
  • 3. plads / Susanne Pallesen / 1.56.03 / +9.59

TO NYE DANSKE MESTRE I DM KORT TRAIL

Det hele endte således med 2 nye danske mestre i trail-sporten (et bestående atletiknavn og et nyt OCR-navn) og en masse andre spændende resultater, der gør det ualmindeligt interessant også for den landsholdsansvarlige, som snart skal udtage hold både til kommende VM bjergløb og selvfølgelig mange andre store trailopgaver i fremtiden.

Vinder hos kvinderne, Ulrikke Evensen, med arrangør, Kristina Schou Madsen. Foto: Jacob Almtoft Fotografi.

Rekrutteringsgrundlaget er stort, og det er med glæde, det kan konstateres, at sporten stadig vokser. Trail er fortsat utraditionelt og meget anderledes for de fleste bane-, cross- og landevejsløbere. Men flere og flere tager springet og forsøger sig med, hvad det hele handler om. Det beriger disciplinen. Og det beriger de aktive, der tør.

ROS TIL ARRANGØRERNE

Stor ros og anerkendelse til både Kolding Motion og KriXrun for et særdeles velafviklet DM Kort Trail. Den sad rent ud sagt lige i skabet, ifølge landstræner i trail, Søren Rasmussen.

Seneste nyheder