Maja Alm og Abdi Ulad blev danske mestre på halvmarathon en rute, der ved samme løb blev slået verdensrekord for herrer på. Læs om DM Halvmarathon her. Foto: Christian Jørn (t.h.).

Maja Alm og Abdi Ulad danske mestre på halvmarathon. Maja Alm i bedste tid af dansk kvinde i 16 år.

COPENHAGEN HALF MARATHON lagde i dag arrangement til årets danske mesterskaber på halvmarathon. Her var der lagt op til en dyst mellem Maja Alm og Anna Holm hos kvinderne, og mellem Abdi Ulad og Thijs Nijhuis hos herrerne. Sådan skulle det også vise sig at blive.

MAJA ALM VINDER DM GULD I EM KVALIFIKATIONSTID OG HURTIGSTE TID AF EN DANSK KVINDE I 16 ÅR PÅ HALVMARATON

DM HALVMARATHON KVINDER (de angivne tider er nettotider)

  • 1. Maja Alm / AGF Atletik / 1.11.54 min. 
  • 2. Anna Holm / Sparta AM / 1.14.51 min.
  • 3. Karen Ehrenreich / Aarhus 1900 / 1.14.56 min.
  • 4. Simone Glad / Sparta AM / 1.16.40 min.

Maja Alm forklarede ved pressemødet dagen inden (se interview nedenfor), at hun lidt her sidst på sæsonen ikke havde noget pres på sig forud for det her halvmarathon. Hun glædede sig til at prøve en ny distance og til at kæmpe om DM guldet. Halvmarathon er ny distance der for hende var ukendt - lige indtil i dag.

Maja Alm går på trods af det at det er en ny distance ud og får sig stemplet ind som klar vinder. Hun vinder i tiden 1.11.54 min. med næsten tre minutter ned til sølvvinder, Anna Holm. Hør her hendes reaktion fra efter løbet.

Maja Alm kort efter målgang. Foto: Christian Jørn.

EM KVALIFIKATIONSKRAV OPNÅET FOR MAJA ALM

Tiden er så hurtig, at hun klart slår kvalifikationskrav til EM 2020 i Paris på distancen. Kvalifikationskravet er 1.14.00 min.

Sølvvinder, Anna Holm, kommer ind i 1.14.51 min. Hun fortalte, at hendes træning går rigtig godt, men at hun har døjet med lidt sygdom de sidste dage. Hun følte, at hele løbet i dag var en lang kamp. Anna Holm planlægger at stille til start ved Frankfurt Marathon den 27. oktober 2019.

Bronzetager blev Karen Ehrenreich i tiden 1.14.56 min.

Karen Ehrenreich tog bronze. Foto: Christian Jørn.

ABDI ULAD VINDER DM TITLEN FORAN THIJS NIJHUIS

DM HALVMARATHON HERRER (de angivne tider er nettotider)

  • 1. Abdi Ulad / Hvidovre AM / 1.05.02 min.
  • 2. Thijs Nijhuis / Viborg AM / 1.05.21 min.
  • 3. Simon Holbek / HMRC / 1.05.22 min.
  • 4. Andreas Lommer / Odense Atletik / 1.05.23 min.

 

Hos herrerne vandt Abdi Ulad DM titlen i 1.05.02 min. Thijs Nijhuis kom ind som sølvmedaljetager i 1.05.21 min., og bronzen tog Simon Holbek i 1.05.22 min.

Podiet hos herrerne til DM Halvmarathon. Fra venstre; 2. plads, Thijs Nijhuis. 1. plads, Abdi Ulad. 3. plads, Simon Holbek. Foto: Christian Jørn.

Abdi sagde på gårdsdagens pressemøde, at det bestemt ikke var en hemmelighed, at det gik rigtig godt i træningen. Hvis alt flaskede sig ville det bestemt ikke være umuligt at slå en dansk rekord, som Carsten Jørgensen tilbage i 1998 løb med en tid på 1.01.55 min. Dog fortalte Abdi, at han på trods af al den hype omkring ham og den danske rekord, var forholdsvist afslappet omkring det at løbe efter den. Det var ikke noget han som sådan ville jagte eller have fokus på, men kom den så var det selvfølgelig bare fedt. DM titlen var førsteprioriteten.

Om løbet i dag fortalte Abdi efterfølgende, at han løb med en gruppe der omkring 7-8 km blev splittet. Ved 12 km lå han næsten alene, og her indså han, at tiden nu var ligegyldig og det kun var DM der talte. Derfor løb han kontrolleret derfra, og det gav pote da han kunne løbe ind til titlen som danmarkmester på distancen.

Abdi fortalte, at denne medalje virkelig betyder meget. Det giver ham efter en svær tid stor motivation.

Abdi har valgt at prioritere løb fuldtid for at fokusere på OL i Tokyo 2020, hvilket giver ham mere ro på nu da han ikke har studie eller praktik at skulle passe også. Abdi løber Fukuoka Marathon den 1. december i år. Der forsøger han at kvalificere sig til Tokyo 2020 på en direkte kvalifikationstid. Det kræver en tid på 2.11.30 min. eller hurtigere. 

Sølvmedaljetager, Thijs Nijhuis, var lidt skuffet efter dagens målgang. Thijs havde håbet, at der blev dannet en gruppe han kunne løbe med efter den gruppe Abdi lå med, der som udgangspunkt skulle lægge ud efter en tid lidt over de 29 min. ved 10 km. Gruppen efter kom aldrig, og Abdis gruppe løb også lidt langsommere, så måske kunne han følge med der. Dog rykkede Abdi ved de 6-7 km. og det splittede gruppen. Thijs endte derfor med at løbe resten alene.

Dog foregik der også især noget bag ved de to forhåndsfavoritter. De to forhåndsfavoritter lagde hurtigt ud, men løb så lidt langsommere mod slut med tider der for Abdi og Thijs på 15-20 km lød på hhv. 16.17 min. og 16.06 min. Bagved kom Andreas Lommer, Simon Holbek og flere farende i et faretruende tempo. Det ender også kun med, at det kun er få sekunder der adskiller nr. 2-4. Simon Holbek blev vinderen i den kamp om bronzemedaljen.

GEOFFREY KAMWOROR SATTE VERDENSREKORD OG CEMENTERER COPENHAGEN HALF SOM ET VERDENSKLASSELØB

Det var ikke bare et spændende løb om DM Halvmarathon der var indeholdt i dagens Copenhagen Half Marathon. Udover den danske elite stillede også den internationale topelite til start. Her var én mand bare bedre end mange andre. Den tredobbelte verdensmester på halvmarathon, kenyanske Geoffrey Kamworor, satte NY VERDENSREKORD i 58.01 min. på en dag der var fuld af vind og hvor han løb alene fra ca. 10 km. Han slår verdensrekorden fra 2018 med 17 sekunder. Det er et resultat, der giver genlyd i hele løbeverdenen, især når det er løbet under de forhold. 

Administrerende direktør i arrangørklubben for Copenhagen Half Marathon, Sparta AM, Dorte Vibjerg, sammen med den nykårede verdensrekordholder på halvmarathon, Geoffrey Kamworor. Foto: Christian Jørn.

Copenhagen Half har hele tiden haft et ønske om at skabe sådanne forhold for topeliten siden det i 2015 begyndte at bygge på successen fra VM Halvmarathon i 2014. Nu cementeres arrangementets kvalitet ved nu at have lagt grund til en ny verdensrekord på halvmarathon for herrer.

Hos kvinderne vandt den tidligere vinder af Tokyo Marathon, Birhane Dibaba Adugna, i 65.57 min.

COPENHAGEN HALF MARATHON HERRER

  • 1. Geoffrey Kamworor / 58.01 min.
  • 2. Benard Kipkorir Ngeno / 59.16 min.
  • 3. Berehanu Wendemu Tsegu / 59.22 min.

 

COPENHAGEN HALF MARATHON KVINDER

  • 1. Birhane Dibaba Adugna / 1.05.57 min.
  • 2. Evaline Chirchir / 1.06.22 min.
  • 3. Dorcas Jepchirchir Tuitoek / 1.06.36 min.

Seneste nyheder