Nye medlemstal for Dansk Atletik

Trods lille tilbagegang i de samlede tal, er der fremgang at spore hos de yngste og ældre udøvere.  

Torsdag offentliggjorde Danmarks Idrætsforbund og DGI de officielle medlemstal i idrættens verden for 2023. Dansk Atletik Forbund (som dækker atletik, løb og gang) oplevede en tilbagegang i medlemsklubber på 7% fra 248 klubber til 230 klubber. Den vigende tendens bekræftes også, når de registrerede medlemstal analyseres. Her viser tallene en tilbagegang på 2.073 medlemmer (svarende til lidt over 6%).

Ved indgangen til 2024 blev der registreret i alt 30.482 medlemmer. Det gør Dansk Atletik til den 12. største idrætsaktivitet blandt DIF’s 62 specialforbund.

I de årlige medlemsregistreringer indgår der ligeledes samlede tal for både DGI- og DIF-organisationerne. Statistikken viser også her en mindre tilbagegang fra 2022 til 2023. I alt blev der i 2023 registret 50.312 unikke medlemmer i 666 klubber indenfor Atletik, Løb & Gang (det unikke medlemstal er medlemstallene for alle DGI-klubber og alle klubber under Dansk Atletik lagt sammen. Klubber, som er med i begge organisationer, tælles ikke to gange).

Fremgang blandt de yngste og ældste

I aldersgruppen 0-6 år fortsætter fremgangen, hvilket er meget glædeligt. Initiativer som ”sandkasseatletik”, ”tumletik” og andre aktiviteter for de helt små fungerer i de klubber, der har tilbud til denne aldersgruppe. 

Formand Lars Werge udtaler: ”Fremgangen blandt de yngste medlemmer, håber vi kan være med til at inspirere flere klubber til at tilbyde ”træning”, bevægelse og fællesskab for den specifikke aldersgruppe som ofte også involverer deres forældre og derfor opleves som en familieaktivitet”.

Ligesom hos de helt små, kan Dansk Atletik konstatere en fremgang i aldersgruppen 70 +. I den forbindelse udtaler Lars Werge: ”Vores ældre atleter er en stor inspirationskilde for de yngre og er ofte dybt engagerede i foreningerne udover den fortsatte aktive karriere. Det er derfor vigtigt, at vi kan blive ved med at fastholde de mere erfarne atleter i klubberne”.

Tilbagegang blandt løbeklubber

En af de primære forklaringer på tilbagegangen skal findes i afgangen af en række løbeklubber.

Selvom de fleste aldersgrupper mellem de yngste og ældste ligger på et stabilt niveau, er den største tilbagegang at finde blandt de 40 til 59-årige. Dette ligger meget godt i tråd med at en række løbe- og motionsklubber har forladt Dansk Atletik Forbund i de seneste år.

Det er derfor et specifikt område, som fremover vil have større fokus, så det igen gøres mere attraktivt for løbeklubberne at være en del af DAF-fællesskabet.

De gode klubhistorier

Selvom der konstateres en samlet mindre nedgang i medlemstallet, er der flere klubber som oplever en vækst i medlemmer.  Vi har været i kontakt med nogle af de klubber, der viser størst fremgang i 2023, for at høre hvad opskriften på succes har været hos dem.

Der synes dog ikke at være nogen entydig vej til flere medlemmer, men en fællesnævner er ambitionen om at skabe et godt klubmiljø gennem involvering af unge trænere/ledere. Det arbejde betyder at klubben kan tilbyde flere aktiviteter til medlemmerne som igen er med til at løfte hele klubbens udvikling.

Det er også et område, som Dansk Atletik støtter op om i form af programmer som ”Unglederakademi” og klubudviklingsforløb.

Få større indblik i medlemstallene via DIF’s medlemsregistreringsdatabase, som du kan finde her.

Seneste nyheder