Loading...

KLUMME nr.1 - af Jakob Larsen

Hvad er meningen...med Diamond League?

16. november 2019 · Henriette Leth Nielsen

Skrevet af Jakob Larsen, direktør Dansk Atletik

Det er næppe forbigået eliteatleternes opmærksomhed, men for god ordens skyld her lidt baggrund: Den 6, november meddelte World Athletics, at Diamond League serien i 2020 vil blive reduceret til 90 minutters broadcast fra hvert stævne med 12 discipliner for såvel mænd som kvinder. Ydermere meddeltes det, at 200 m, 3.000 m forhindring, trespring og diskoskast ikke vil indgå i DL-programmet i 2020. Baggrunden var, meddeltes det, en undersøgelse foretaget blandt TV, fans og en analyse af, hvor de bedste opgør kunne forventes.

Protester
Udmeldingen fik meget hurtigt topatleter fra de droppede discipliner op af stolene, og beundringsværdigt hurtigt etableredes underskriftsindsamlinger og en form for eliteatleters fagforening opstod på Twitter. Hvad sidstnævnte egentlig er, og hvilken rolle ”fagforeningen” tænker, at den eksisterende Athletes Commission (valgt af atleterne selv og repræsenteret med to sæder i WA Council) skal have er lidt uklart - tidsforløbet taget i betragtning måske forståeligt nok.

Old news..
Men nyheden var egentlig ikke ny. Allerede i marts meddelte World Athletics (som hed IAAF dengang), at DL i 2020 ville blive reduceret til 12 stævner og en finale med 12 discipliner for hvert køn, og ingen løb længere end 3.000 meter. Det gav ballade – men mest fra det afrikanske langdistancemiljø. Den helt store ballade fra atleterne kom dog først nu, da der blev sat navn på de øvrige discipliner. Og skytset er især blevet rettet mod World Athletics og WA’s præsident, Sebastian Coe.

Oprindeligt var det tanken at reducere antallet af stævner fra 14 plus en finale til 12 plus en finale, men det blev opgivet, hvilket sandsynligvis har reddet Diamond League stævnet i Sverige. Dette får dog ikke megen opmærksomhed.

Økonomien halter
Stævnearrangørerne kæmper som besatte for at få deres økonomi til at hænge sammen. Der er de seneste årtier forsvundet mange store stævner fra kalenderen, og der er p.t. rigtigt mange, som slås med økonomien og/eller holdes kunstigt i live af andre aktiviteter, så noget måtte gøres. Om den udmeldte løsning er den rigtige, kan diskuteres, men problemet er reelt nok. Før alle anerkender det, bliver det nok svært at komme videre.

Lidt baggrund
Diamond League serien er et aktieselskab, som ejes af World Athletics og de medvirkende stævner. Bestyrelsen består af Coe, WA’s CEO, yderligere et WA Council medlem, samt stævnelederen fra Oslo, Zürich og Shanghai. Det er denne gruppe og de enkelte stævneejere, som formelt har godkendt beslutningen.

Jeg har slet ikke detailkendskab til drøftelserne om det nye program; det er foregået i en arbejdsgruppe anført af World Athletics’ CEO Jon Ridgeon. Jeg har dog noteret mig, at man er lykkedes med at sælge TV-rettighederne for DL fra 2025-2029 – og samtidig fået solgt rettighederne til den ny Continental Tour (et nyt niveau under DL) startende allerede i 2020. Det er altså store nyheder – og hvis prisen for salget har været at lytte til købers ønske om disciplinprogrammet, skal en stævnearrangør altså have is i maven for at takke nej til penge, han/hun måske ikke kan få ad andre kanaler.

Problemet er næppe løst endnu
Nu er TV-aftaler i hus, og så vil det være en rigtig god ting at have fælles processer med atleter, agenter, udstyrsleverandører, arrangører og TV mhp. at udvikle det bedst egnede produkt til at sikre en økonomisk bæredygtig konkurrencestruktur. For præcis som rigtigt mange andre professionelle olympiske idrætter lider atletikken i disse år under udfordringer med at levere et produkt, som formår at rejse de ressourcer, den nuværende model er afhængig af. At få retableret den balance er i mine øjne den klart vigtigste opgave i atletikken – og den kan sandsynligvis ikke løses uden at det koster. Men valget er egentligt ret nemt: enten indretter man sig efter markedet, eller også omlægger og reducerer man hele atletikkens indre økonomiske model til et system baseret på en klart mindre omsætning – hvilket jo i praksis er det, som er sket det seneste årti. Og det scenarie tror jeg mange atleter vil have svært ved at forlige sig med i fremtiden.

Om DL-ændringen er løsningen, ved jeg ikke, men jeg er meget sikker på, at hvis der ikke gøres noget radikalt ift. produktet, bliver det meget værre end det er nu for atleterne.

---

Hvad mener du?

Deltag i debatten på Dansk Atletiks Facebook-side:

© Copyright Dansk Atletik Forbund