Loading...

Rejsebrev nr. 1 fra VM for veteraner i LYON

guldmedalje og ny verdensrekord til Roas Pedersen i højdespring

09. august 2015 · Knud Høyer

Rejsebrev nr. 1 fra VM i Lyon

af Knud Høyer

 

De 21. verdensmesterskaber er henlagt til Frankrigs næststørste by, Lyon, som er på størrelse med Aarhus. Byen er delt af de to floder Rhone og Saône. TIC-centret og hovedstadion ligger for enden af metrolinje D og en bustur på 10 minutter. De tre andre stadion ligger i den anden ende af byen mellem ca. 16-24 km fra hovedstadion. Men der er shuttlebusser sat ind, så det fungerer indtil videre ok. Metroen er hurtig og skiltningen er supergod. Der hænger skilte og vejvisere på alle knækpunkter.

Varmen er overvældende, og i dag torsdag den 6.8. er vi tæt på 38 grader i skyggen, og de varsler mindst det samme i de næste dage. Det er virkelig farligt for nogle atleter, som glemmer at drikke meget væske hver dag. De første kolaps er sket. Vi håber ikke, at det sker for danskere.

Der var tilmeldt 44 danskere, men der er kommet skader mv., så i dag er vi nede på 35 danske deltagere. Det er dejligt at se nogle nye deltagere, som de ”gamle” tager sig godt af og viser tilrette.

 

Og så til de første resultater

På 1. dagen tirsdag den 4. august var Finn Malchau og jeg de første danskere i øvelse. Kvalifikation til vægtkast M65, 23 deltagere i to grupper. Finn kastede 14,69m og blev nr. 6 til at gå i finalen. Jeg kastede med min ømme skulder 12,94m og kom ikke i finalen. Onsdag morgen var der finale, og her kastede Finn 15,23m og fik en delt 7. plads.

Onsdag den 5. august fik vi de første medaljer. Det var Lone Sørensen, og Anne K. Jensen i vægtkast W60. Lone førte efter de 3 første kast med 14,07m foran en ungarer som havde 14,03m. Anne havde 13,65m. Men ungareren havde mere at skyde med og i 5. kast lagde hun den 5,450kg vægt ud på 14,71m og vandt guldet. Lone kunne ikke svare igen og Anne forbedrede sit 5. kast til 13,75m. Men sølv og bronze til de to kvinder, som begge var meget overvældet, da de stod på medaljepodiet.

Husk at du kan melde dig ind i facebookgruppen, masteratletik.dk. Her får du de hurtigste opdateringer om resultaterne hernede fra. Der er flere danskere, som lægger både resultater, billeder og video ind, så du får det hele serveret på din facebookprofils nyheder.

På 3. dagen, torsdag den 6. august med 15 danskere til start kom de første guldmedaljer. Den første leverede Tom O. Jensen i mændenes vægtkast med et kast på 18, 53m. Video ligger på FB. Per Sabroe kæmpede sig godt frem og endte lige uden for finalen (9.) med et kast på 15,08m.

Den anden guldmedalje kom meget overraskende for Inge Faldager i vægtkast W65. I gennem mange år har Inge sammen med Margarethe Tomaneck fra Belgien og Annie von Anholt fra Holland udgjort toppen af deres gruppe i netop vægtkast, Inge og Annie har skiftes til at have verdenrekorden, og før disse mesterskaber havde Annie den på langt over 17m. I opvarmningen kastede Annie omkring de 16m, så jeg havde slet ikke forventet at føre hele konkurrencen og så vinde, fortæller Inge i telefonen efter, at hun vandt guldet. Inge lagde ud med 14,56m i 1. kast, Margarethe med 14,47m og Annie kunne slet ikke få det til at fungere, hun var meget nervøs da konkurrencen startede, hvilket er sket for hende før. Men vigtigt var det, at Inge går ind i finalen med det bedste. I 5. runde øger Inge sin føring til 14,82m. I 6. runde fanger Annie endelig et godt kast, men det er lige under Inges med 14,78m. Inge kan nu afslutte konkurrencen, men øger ikke det bedste kast. Margarethe forbedrer sin 3. plads med 14,57m. Se Inges begejstring på master. atletik.dk.

På technical meeting er det vigtigste emne hver dag, at internettet ikke virker, forstået på den måde, at den database som resultaterne ligger på ikke kan sende dem ud på internettet. Heller ikke ajourførte startlister og ændringer i medaljeceremonierne. DERFOR har vi teamledere og jer derhjemme i Danmark meget svær ved at følge med i danskernes flotte resultater. De lokale arrangører lover og lover, men der sker ikke nogen forbedringer.

Mette B. Jepsen, W45, fik 5. hurtigste tid på 100m indledende, 13,09s, og er i semifinalen.

Kirsten Poulsen, W70, fik en 4. plads i vægtkast med 10,20m. Tove Friis, W75, fik en 9. plads.

Hverken Finn Malchau eller Knud Høyer kom i finalen i hammerkast. Knud fik 35,30m og Finn sølle 8cm fra at komme i finalen med et kast på 36,85m.

Tom Elmer Cristensen, M65, kom direkte i finalen på 800m. Han er også international debutant i år både i Tourin og her. Han var meget glad for sin finaledeltagelse. René  Pedesen, M50, kvalificerede sig til semifinalen blandt 170 startende i hans gruppe. Flot af René at løbe årsbedste på 2:11.xx. Jeg har ikke kunne finde hans resultat i semifinalen.

Knud E. Pedersen og Per Egge Rasmussen, M55, var glade efter deres 10 kamp. Årsbedste i mange discipliner og PR i 10-kampen til dem begge.

 

Fredag den 7. august – så er resultaterne på internettet oppe at via linket www.rhone-alpes.athle.com . 15 øvelser med dansk deltagelse i dag. Meget at holde styr på for teamlederne, men vi er godt hjulpet af alle vennerne på masteratletik.dk på facebook, som selv lægger deres egne og andres resultater ind. Det vælter også ind med kommentarer og likes hjemmefra – så er afstanden ikke så stor!

Rosa Pedersen – vores guldgås (det er altså ikke en and!) – på 85 år satte ny verdensrekord i højdespring med 1 cm. Hun sprang i dunrende varme 0,95 m i første forsøg. Verdensrekordforsøget blev annonceret  af stadionspeakeren og alle fulgte Rosa i tilløbet – da hun var ovre bragede jublende ned over og ud til hende. Jeg spurgte Rosa, hvad hun tænkte på da hun løb ud på springmåtten: ”Jeg skal over i første forsøg, for jeg har ikke luft til et forsøg mere”, svarede hun med et smil og glimt i øjet. Hun er en fantastisk atlet og flot rollemodel for en master.

Nå ja Rosa kastede også spyd senere på dagen på et andet stadion. Efter et lille hvil i skyggen under træerne rundt om Rhone stadion, så var hun klar til at møde den belgiske spydkaster, Rachel Hanssens, som har verdensrekorden på 18,96m. Men Rosa løb frisk til kastene, og da konkurrencen var slut havde hun vundet over verdensmesteren i ny nordisk rekord med 16,89m. Verdensmesteren kastede 16,56m.

Rigmor Østerlund, W70, nr. 4 på 5000m i tiden 25:17.90. ”Jeg gav alt hvad jeg havde at skyde med i benene, men kunne i dag ikke indhente kineseren på 3. pladsen.”

Anne K. Jensen, W60, var også god i spyd. Det blev til en sølvmedalje med 30,89m efter amerikaneren med 34,11m.

Dorte Ramlov, W50, har også debut ved disse mesterskaber. Hun var ovenud tilfreds med sine forsøg i hammerkast, hvor hun opnåede en 7. plads med 42,23m. Hendes konkurrence blev vundet af en franskmand i ny europarekord 53,32m. (Et lille kuriosum: i Danmark er Dorte i 55 årsgruppen. Hvis hun havde været det herned, så havde hun vundet guld i denne gruppe. Vinderen kastede under 42m.

Knud V. Hansen, M70, blev nr. 12 i vægtkast med 13,59m. Mette Brynjolt Jepsen løb i finalen på 100m og kom i mål på en flot 7. plads.  Anders Mathisen, M60, kom i semifinalen med tiden 13,21 s, her løb han 13,37s på en 17. plads. Ingerlise Jensen, W65, har kvalificeret sig til finalen.

Kirsten Onsberg, W70, klarede højdespring og fik en flot 5. plads på en delt 3.plads på højden 1,12m, som er ny dansk rekord.

 

Så var der hviledag den 8. august. Det regnede stort set hele dagen.

© Copyright Dansk Atletik Forbund