Loading...

Nyheder 2011

Tredobbelt dansk og amerikansk mester i atletik til Danmark for første gang i 53 år

18. januar 2011 · Horsens Idrætsarkiv v/Gunner Lindbæk Knudsen

Atletikpigen Lis Josefsen , som blev både tredobbelt dansk – og tredobbelt amerikansk mester til Danmark for første gang i 53 år!

Sport Awards Horsens har inviteret hende til byens store sportsgalla i Forum Horsens, lørdag den 29. januar, hvor Horsens hylder sine idrætsfolk for årets præstationer.
Nu bliver der også lejlighed til at hylde Lis Josefsen (i dag Lis J. Bear) for en enestående karriere i horsensiansk, dansk og amerikansk idræt, da hun har takket ja til indbydelsen fra sin fødeby. Besøget i Danmark bliver det første i over 53 år. Lis Josefsen Bear har ikke været udenfor USA’s grænser, siden hun udvandrede dertil i 1957 sammen med sin familie.

En enestående historie indenfor horsensiansk og dansk idræt 
Historien om den horsensianske atletikpigepige, Lis Josefsen, som blev tredobbelt dansk mester i 1950’erne, og derefter udvandrede til USA, fik i løbet af sidste år en ny demission.

På opfordring af den svenske idrætshistoriker, Jöran Hedberg, iværksatte Horsens Idrætsarkiv (ved undertegnede) en undersøgelse af, hvad der var blevet af Lis Josefsen, siden hun rejste fra Danmark i februar måned 1957.

Første resultat af undersøgelsen viste overraskende, at Lis Josefsen tre år i træk (1959, 1960 og 1961) var blevet US Champion i højdespring. Hun havde i 1960 kvalificeret sig til at repræsentere USA ved OL i Rom, men et manglende amerikansk statsborgerskab hindrede, at det blev en realitet. Lis Josefsen var endvidere i 1960 (kortvarig) i besiddelse af en dansk rekord i højdespring, som aldrig blev registreret i Danmark. 
Lis Josefsens resultater i USA er tilsyneladende ikke blevet omtalt i sin helhed i danske medier, så der var tale om en ”50 år gammel nyhed” .

Efter mange ugers søgen (på Internettet og blandt personer i Danmark) viste , at Lis var blevet gift Californien i 1967 og i dag hedder Lis J. Bear. 
Af tilfældighedernes vej blev Lis J. Bear fundet i Colombia, South Carolina og der blev skabt en kontakt til hende.

Hendes livshistorie kunne nu fortælles i Horsens og dermed fuldendtes et stykke spændende idrætshistorie. Det kom også frem, at Lis Josefsen idrætskarriere fik en dramatisk afslutning, da hun blev alvorligt kvæstet ved en bilulykke. 

Kontakten resulterede i, at Lis J. Bear, i november 2010, sendte sine fornemmeste plaketter og medaljer til Horsens Idrætsarkiv, hvor de nu er udstillet - og, som nævnt, førte det også til invitationen fra Sport Awards Horsens.

Lis Josefsen Bear lander i Kastrup i weekenden den 22.-23. januar og forlader Danmark igen mandag den 31. januar. 

Første del af besøget er helliget familien i Danmark, indtil Lis J. Bear ankommer til Horsens fredag den 28. januar. Ud over deltagelsen i Sport Awards Horsens festen lørdag aften, er det planlagt, at hun søndag eftermiddag besøger Horsens Idrætsarkiv, bl. a. for at se sine plaketter og medaljer udstillet.

© Copyright Dansk Atletik Forbund