Loading...

Nyheder 2011

DM 1. dag: Trajkovski tog 100 meter-titlen

07. august 2011 · Jeppe Weinreich

Højdepunkter var der flest af på 1. dagen af DM, der trods vejrprognoser fandt sted under perfekte vejrforhold - men et par DM-historiske lavpunkter var også en del af det samlede billede.

18-årige Andreas Trajkovski (KIF) sikrede sig lørdag titlen på 100 meter ved DM på Trajkovski100dm 2011 GudmandashxØsterbro Stadion, da han i et spændende og tæt opgør strøg forbi den forsvarende mester, Jesper Simonsen (Sparta) og vandt i tiden 10,64 sek. (+1,0 m/s). Dermed gentog han, hvad Jens Smedegaard og Lars Pedersen også gjorde, da de ligeledes som 18-årige i hhv. ’75 og ’84 vandt deres første titler på distancen. Simonsen fik noteret 10,71 sek., mens Mike Kalisz (Sparta) – der i indledende tangerede sin PR på 10,69 sek. - måtte nøjes med bronze. Dermed tegner søndagens opgør på den dobbelte distance også til at blive en tæt og spændende afgørelse.

Bedste stangspringsfinale nogensinde
Resultatmæssigt var kvindernes stangspring den klart bedste finale nogensinde. Cathrine Larsåen (Sparta) sejrede i såvel mesterskabs- som ny norsk rekord med højden 4.40 meter – identisk med VM-kravet. Et krav, som Caroline Bonde Holm (Sparta) som bekendt klarede i vinter. Lørdag måtte hun tage til takke med sølv med det udmærkede resultat 4.25 meter og blev efterfølgende officielt udtaget til VM som den foreløbig femte dansker. Bronzen gik til Iben Høgh-Pedersen (Rdrs. Freja), der var helt på toppen, idet hun klarede samtlige højder – inklusive ny PR-højde 4.20 meter i sit første forsøg. Med 3.95 meter satte Line Renée Jensen (Rdrs. Freja) ligeledes PR på 4. pladsen. Et resultat, som i alle andre DM-finaler gennem tiden ville have givet medalje.

Kim C. viser VM-form
Kim Christensen (Sparta) viste også, at VM-formen er til stede, da han sejrede med 19.78 meter. Resultatet er hans næstbedste udendørs nogensinde, men ifølge den danske mester er der mere i ham. Allerede tirsdag støder han i Estland og to dage efter ved Copenhagen Athletics Games. På sølvpladsen viste Nick Petersen (Sparta), at han er godt på vej tilbage mod topformen. 18.13 meter blev det til, på trods af at han fra marts til juni var tvunget til at ligge helt stille grundet en alvorlig infektion. 

Hyde tæt på mesterskabsrekorden

Nickhyde 400 DM2011 GudmandashxMed afbud fra Nick Ekelund-Arenander (KIF) på 400 meter gik tilskuerne glip af en imødeset duel. Nu kunne Nicklas Hyde (Sparta) sikre sig sin fjerde titel på distancen i den flotte tid 46,85 sek. – blot 0,03 sek. fra Christian Birks mesterskabsrekord fra ’03 – med Jacob Riis (Sparta) på 2. pladsen i 47,67 sek. Det forlyder dog, at Ekelund-Arenander skulle blive klar til torsdagens CAG.

Jessie Ipsen imponerer i trespring
Mens Hydes sejrsresultat således var det bedste i otte sæsoner, så var Jessie Ipsens (KIF) vinderspring i trespring det længste ved et DM siden 1998. De 12.87 meter, som hun hev frem i sidste runde, er herhjemme kun overgået af de to tidligere 1900-springere Dorthe Jensen og Renata Pytelewska – desværre var der imidlertid 2,1 m/s medvind i springet.
 
Maria Sløk med langt vinderkast
Som i trespring var vinderresultatet i kvindernes diskoskast ligeledes det bedste DM-resultat siden 1998. Det var ikke uventet Maria Sløk Hansen (Hvidovre AM), der stod for det lange kast på 47.92 meter, der sikrede hende titlen for tredje år i træk.

Svensk supertid på kvindernes 100 meter
En vindertid på 11,75 sek. på kvindernes 100 meter – tilmed i godkendt vind – skal man en del flere år tilbage for at finde bedre, men nu er Erica Jarder (Sparta) jo også svensker, men bosat i København lidtJessieipsen DM2011 Gudmandashx mere end de 6 måneder, som reglerne kræver for at blive dansk mester. Det ændrer dog ikke ved det flotte løb, der var 0,38 sek. hurtigere end den forsvarende mester Anna B. Olssons (Sparta) tid på andenpladsen. Jarder var med tiden i øvrigt kun 0,02 sek. fra Carolina Klüfts svenske årsbedste.

Bueno – mester som forventet
Mændenes 1500 meter var en forudsigelig affære, hvor Andreas Bueno (Aarhus 1900) havde aftalt at sætte et pænt tempo, så klubkammeraten Jakob Hoffmann kunne blive trukket med til en ny PR. De to skabte hurtigt et stort hul ned til de øvrige, inden Bueno sagde farvel og tak og vandt i den for ham beskedne tid 3:51,45 min. Hoffmann vandt sølv i årsbedste 3:53,17 min. og skiftede den 40 minutter efter ud med en af guld, da han vandt 3000 meter forhindring. Man fornærmer næppe nogen ved at sige, at den guldmedalje var endog meget billigt til salg. Faktisk var det en slags rekord, eftersom der aldrig – siden øvelsen i 1945 for første gang var på DM-programmet – er blevet vundet guld i så langsom en tid.

Afbud fra Klausen
Janick Klausens (Aarhus 1900) afbud i højdespring sænkede selvsagt resultatniveauet en tand; til gengæld blev der skabt spænding i guldkampen. I sidste ende var den kenyanskfødte Charles Kamau (Aabenraa IG) med 2.00 meter en fortjent vinder.  

På kvindernes distance var Simone Glads (OA/OGF) vindertid trods alt væsentlig bedre med 10:51,24 min. Efter to afbud stillede kun tre til start, og efter et grimt styrt ved forhindringsgraven af Caroline Tauson (Sparta) nåede kun to løbere i mål.

Ericajarderdm2011 GudmandashxMændenes 800 meter søndag kan godt gå hen og blive en seværdig affære. Andreas Bueno (Bagsværd AC) skulle ikke anstrenge sig meget for at vinde sit indledende heat, mens både Andreas Bueno (Aarhus 1900), Aladdin Bouhania (1900) og Nick R. Jensen (Sparta) kom forholdsvis let videre til finalen.

Store DM 2011, Østerbro den 6.-7. august
Resultater – 1.dag    
Alle foto af Kim Gudmand

Fire mestre (fra øverst):
-Andreas Trajkovski - 100 meter
-Nicklas Hyde - 400 meter
-Jessie Ipsen -trespring
-Erica Jarder - 100 meter 

 

© Copyright Dansk Atletik Forbund