Loading...

Nyheder 2013

Store DM (2. dag): Magtdemonstration af Nick Ekelund

28. juli 2013 · Jeppe Weinreich

Tre titler blev det til for KIF-sprinteren, som sammen med Andreas Martinsen var mesterskabernes største profiler. Weekendens eneste danske rekord faldt i kvindernes vægtkast.

Meget passende for et vellykket Store DM på Skovdalen kom højdepunktet til allersidst på mændenes 4x400 meter. Den klassiske Sparta-KIF duel var langsomt blevet bygget op før sidste tur, hvor Nicklas Hyde overtog depechen for Sparta med et forspring på godt 2½ sekunder ned til Nick Ekelund-Arenander. Det lignede en nærmest umulig opgave at indhente de mange meter, men KIF-sprinteren viste med al tydelighed, hvorfor han er værdig til det kommende VM. Han rykkede uimodståeligt og fik i det sidste sving kontakt med Hyde, hvorefter der var åbnet op for en spektakulær dyst op ad den sidste langside. Det blev Ekelund-Arenander, der til sidst kunne klemme sig ind til en tredje guldmedalje og tilmed i ny klubrekord 3:14,15 - 0,22s foran Hyde og bare 0,05s fra Spartas mesterskabsrekord. Et par uofficielle håndstoppede tider bekræftede en særdeles hurtig sidste omgang tættere på de 44 end de 45 sekunder!

Bedste 200 meter-finale nogensinde? 
Bare en halv time før den formidable præstation vandt Nick Ekelund-Arenander den måske bedste 200 meter-finale i mesterskabernes historie. Weekendens anden store profil, Andreas Martinsen (AK Holstebro), fulgte her rigtig godt med og pressede faktisk Nick, der dog havde overskud til at se efter sin konkurrent, inden han krydsede målstregen som den blot femte dansker under 21 sekunder nogensinde: 20,98 sek. (+0,6) – bare 0,03s fra mesterskabsrekorden. På andenpladsen imponerede Martinsen om muligt mere med 21,11 sek. De to navne går nu ind som nr. 5 og 6 på alle tiders rangliste. Bronzen gik til Mike Kalisz (Sparta), der satte en lille PR med 21,64 sek. Og ALLE seks finalister var under 22,00 sek.

Dansk rekord annulleret
Og Martinsen, ja han kunne også se tilbage på et stort DM, om end han i et par minutter troede, at han havde sat en dansk rekord på 110 meter hæk. Her vandt han en stærkt afbudsramt finale, hvor uret stoppede på 13,79 sek. Minuttet senere stod der så det officielle resultat på tavlen, som kun svigtede denne ene gang under mesterskabet: 13,56 sek.! Kunne det virkelig være sandt? Løbsledelsen bekræftede: Den var god nok. Efter et par minutters stor jubel stod der så 13,77 sek. på tavlen. Det viste sig, at der var opstået en teknisk fejl. Martinsen kunne dog efter kort skuffelse trods alt glæde sig over sin næstbedste tid nogensinde, som samtidig slettede Erik S. Jensens mesterskabsrekord fra DM på samme stadion i 1988.

Dansk rekord til Meiken Greve
Blev det ikke til nogen dansk rekord i hækkeløbet, så var Meiken Greve (Sparta) god for én i vægtkast. Efter at have forbedret sin egen mesterskabsrekord til 17.63m i 5. runde, fik hun i sidste omgang redskabet ud på 18.01 meter og slettede dermed Vanessa Mortensens ti år gamle danske rekord (17.86m).

Ujævn stangspringsfinale 
Mens Nick Ekelund-Arenander fik bekræftet sin VM-form, så kørte det ikke rigtig for dansk atletiks anden VM-deltager, stangspringer Rasmus W. Jørgensen (Sparta). De seneste to DM tabte han til Mikkel M. Nielsen, og fiaskoen lurede, da han rev i sine to første forsøg på 5.05m, som han dog kom over i tredje forsøg. Førnævnte Nielsen startede på samme højde, men kom slet ikke over. Det betød, at de andre springere blev rykket en uventet plads op. Tilbagevendte Andreas Rønning (Ballerup AK) fik sølv med 4.85m, mens Michael Christiansen (Aarhus 1900) ikke bare fik en ny PR med 4.75m, men altså også bronze. På 4.pladsen var der også PR til 20-årige Kristian Ipsen (Ballerup AK), der med 4.65m har forbedret sig med 25 cm de seneste 1½ måned.

Nick R. Jensen vinder imødeset duel 
Mændenes 800 meter finale var med rette imødeset. På forhånd lå det i luften, at Andreas Bueno (Aarhus 1900) ville trække tempoet op for at imødegå Nick R. Jensens (Sparta) stærke spurt. Bueno lagde sig dog også forrest efter 200 meter, men overraskende for tilskuerne - og for Bueno selv - gik spartaneren op og tog føringen igen ved 400 meter, hvorefter 1900-løberen kom til at ligge i bane 2 resten af vejen. Bueno virkede ikke helt så skarp som sædvanligt og var chanceløs mod Nick R. Jensen, som vandt med 1½ sekunds forspring i 1:50,66 min. AGF’s Aladdin Bouhania kunne også lige akkurat gå forbi Bueno på langsiden, og dermed var scenariet det samme som i fjor, hvor de tog pladserne 2, 3 og 4 – med den undtagelse, at sidste års sikre nr. 1, Andreas Bube, i år blot var tilskuer på sidelinjen. Junioren Mihn Kyun Cho (Sparta) kom ind lige i hælene af de andre i ny PR 1:52,26 min. 

 

Dagmar får revanche 
Kvindernes 800 meter gav guld til Dagmar F. Olsen (Allerød AM) i tiden 2:09,45. Hun fik dermed revancheret sig for sit nederlag ved landsholdsudtagelsen i juni. I starten var det dog mesteren på 1500 meter, den lokale Line K. Schulz, som toget teten. Første omgang blev rundet i ca. 63 sek., og en gruppe på fire var med fremme. I det sidste sving gik Dagmar foran og blev der, mens 17-årige Maria Larsen (KIF) i mål satte en fin PR på sølvpladsen med 2:10,17 – 0,21s foran Josefine Rytter (Bagsværd AC). Schulz blev på 4.pladsen også belønnet for sit initiativ med PR 2:11,45.

Peder P. Nielsen vinder trespringsduel
En anden åbne affære var mændenes trespringsfinale, hvor Anders Møller (Sparta) var stærkt opsat på at vinde DM-guld på sin gamle hjemmebane. Den danske rekordholder sprang stabilt og førte med 15.59m, inden Peder P. Nielsen (Aarhus 1900) gik forbi med 15.91m i 4. runde. Møller forsøgte at finde vinderspringet frem til sidst, men trods sin bedste længde her - 15.76m – måtte han tage til takke med sølv, akkurat som det var tilfældet på samme bane for 13 år siden. Møllers afløser er måske på vej i 18-årige Martin Johansen (Aalborg AM), som for første gang brød de 15 meter og tog bronze med 15.06m – bare 13 cm fra AGF’eren Henry Knudsens årgangsrekord fra 1979. Årgangsrekord (16 år) var der til gengæld på 4. pladsen, hvor Philip Akrofi (Aarhus 1900) med 14.37 meter lagde 8cm til Thomas Flensborgs rekord fra 1998.

Jessie Ipsen  - marginalernes lille ven
Ved Inde-DM vandt hun både længde- og trespring med mindst mulige margin. Siden har Jessie Ipsen (KIF) ikke sprunget én eneste konkurrence. Altså indtil søndagens længdespringsfinale, hvor hun med 5.95 meter sprang lige op med Marthá Traoré (Sparta), men alligevel tog guldet på et marginalt længere næstbedste-spring! Der var afbud fra Tine Bach Ejlersen (Aarhus 1900), som grundet en lille fiberskade sparede sig for at være klar til DM Mangekamp.

Historiske titler til Hvide Sande KFUM 
Ejlersens afbud gav plads til en anden mangekæmper, Mette Graversgaard fra Hvide Sande, som nu vandt den korte hæk i 14,76 sek. og dermed sikrede sin noget upåagtede klub med de blå/gule farver dens første titel ved Store DM nogensinde. Det blev dog ikke ved denne ene titel, for i den efterfølgende finale på 200 meter – hvor hun i det indledende heat allerede havde forbedret sig enormt til 25,37s – løb den 18-årige vestjyde minsandten ind som nr. 1 og tilmed i nyt danske årsbedste 24,99 sek.! En af mesterskabernes største overraskelser. At det lokale stadion i hjembyen kun råder over løbebaner på græs, gør ikke historien dårligere.

Andre steder 
-Nr. 1 og 2 ved Etape Bornholm havde meldt afbud til mændenes 5000 meter. Titlen gik her til Jesper Faurschou (Herning LK) i suveræn stil. Overraskende nok kunne Jakob Dybdal Abrahamsen (Aarhus 1900) her tage sølv foran Michael Nielsen (Sparta) med ny stor PR 14:40,38. Dermed fik junioren sin anden sølvmedalje efter at være blevet nr. 2 i lørdagens 3000 meter forhindringsløb.
-Andreas Ellegaard (Sparta) førte mændenes diskoskast hele vejen, indtil Emil Mikkelsen (Odense Atletik) i sidste runde slog til med 52.60 meter og dermed tog sin tredje titel på stribe.
-Odense fik endnu to titler i weekenden ved Simone Glad, som lørdag vandt forhindringsløbet og søndag fulgte op med guld på 5000 meter i en beskeden vindertid.
-Lukas Björnvad levede i spydkast op til favoritværdigheden med den stabile vinderlængde 65.49m. Første titel nogensinde til ROAR ved et Store DM. På sølvpladsen forbedrede 20-årige Jacob Slipsager (Sparta) sig til 63.08m – dermed har han i år forbedret sig med over syv meter!
-Trine Mulbjerg (Aarhus 1900) kunne efter en svipser i 2009 tage sin fjerde titel i træk i kuglestød med 14.85m. Sensationen lurede dog med Maria Sløk Hansen (Hvidovre AM) bare 21 cm bagefter på ny PR-længde 14.64m.

NB: Lørdagens tider korrigeret
En teknisk fejl lørdag gjorde, at (stort set) alle tider blev registreret én hundredelsekund for langsomt. Tiderne er alle ændret. Det får dog ikke de store konsekvenser. Anne Sofie Kirkegaards 15-års rekord på 400 meter bliver dermed korrigeret op til 55,36 sek. Søndag kunne hun trods en formidabel sidstetur af 4x400 meter stafetten ikke sikre sig selv og sin klub endnu en guldmedalje, som i stedet gik til KIF, men en uofficiel håndstoppet tid på hende vidnede om, at der er mere i det store talent...     

Store DM 2013 – Aalborg, d. 27.-28. juli
Alle resultater

 

© Copyright Dansk Atletik Forbund