Loading...

Nyheder 2014

Dødsfald: Helmuth Duholm, 88 år

04. august 2014 · Jeppe Weinreich

En markant skikkelse i dansk atletik er gået bort.

Æresmedlem af Sparta, Helmuth Duholm, er ikke mere. Med hans død er et langt liv med atletik nået til vejs ende. Helmuth voksede op på Langeland med sin lillebror Heinrich, men startede atletikkarrieren i 1941 i Aabenraa SG. Under krigen kom han i lære som elektromekaniker i Tyskland og var i et par år medlem af VFL Warnemünde.

I sommeren 1949 flyttede familien til København, og efter at have konkurreret for Klampenborg Idræts-Klub (KIK) fra 1949-1951 kom han i 1952 til Sparta. Det blev et livslangt forhold, og hans indsats som aktiv og træner i klubben kan ikke overvurderes. Tildelingen af æresmedlemskabet i sin tid lignede nærmest en selvfølgelighed. 

Diskoskast var hans primære disciplin, og han blev den første i klubben, som nåede 100 holdmatcher – i træk (!) og over 25 år, eftersom turneringen frem til slutningen af 80’erne bestod af fire årlige matcher. Selvom det var i diskoskast, at han gjorde sig mest gældende, opnåede han to DM-titler i fem- såvel som tikamp i sæsonen 1953. Ligesom at han ved DM på Østerbro Stadion samme år løb den tredje tur for Spartas vindende 4x100 meter hold.

Benny Schmidt Spartas Danske Mestre I 4X100 M 1953 F V Joergen Nielsen Otto Rosenvard Helmuth Duholm Og Benny Schmidt 1024X717ashx

Spartas danske mestre 1953 i 4×100 m stafet på Østerbro Stadion. F. v.: Jørgen Nielsen, Otto Rosenvard, Helmuth Duholm og Benny Schmidt.

Netop i diskoskast – den vel nok mest klassiske af atletikkens discipliner – ser man ofte, at folk topper i en sen alder og kan gøre sig gældende, selv efter de 40 år er rundet. Helmuth nåede selv sit længste kast på 46.67 meter i sæsonen 1967. Da var han fyldt 41 år. Men Helmuth, denne vilestærke mand, der i en arbejdsulykke som ung mistede 95 procent af synet på sit ene øje og de sidste tre år af sit liv gik med en underbensprotese, tog det et skridt videre. Langt over pensionsalderen fortsatte han med at kaste diskos og blev med tiden én af de mest markante danskere inden for veteranatletikken. Fire VM-titler blev det til. Den sidste medalje hentede han ved Veteran-VM i 2009 i klassen 80-84 år. 

Modsat sin bror Heinrich holdt Helmuth sig fra lederarbejde. Han sad ikke i udvalg, men var at finde på Østerbro Stadion som ulønnet træner, helt tæt på det som det handlede om: atletikken. I en periode udnyttede han dog også sin basale viden om atletik som medkommentator sammen med sin bror – bl.a. ved OL i München 1972 og Montreal 1976.

Grundet en blodprop fik han i 2011 amputeret sit ene underben, men klarede sig tappert i sit hjem i Hareskovby, hvor ældreplejen i Værløse Kommune ydede en stor hjælp. Hver onsdag kom de gamle atletikvenner Finn Ankerstjerne og Jørgen Hansen forbi Helmuth for at spise aftensmad. Også dagen inden han døde. Heinrich Duholm fortæller, at han senere om aftenen ringede til Helmuth for at sikre sig, at han så operaen Tosca, som tv sendte. Den sad han allerede og nød. Da hjemmeplejen kom på besøg næste dag, var Helmuth død.

Helmuth Duholm 
(Langeland, d. 29. juni 1926 - Hareskovby, d. 31. juli 2014)

Begravelsen finder sted mandag d. 11. august kl. 14.00 i Hareskov Kirke (Skovbovænget 29, 3500 Værløse). 

© Copyright Dansk Atletik Forbund