Loading...

Nyheder 2014

NM Cross: Dansk trup på titeljagt

06. november 2014 · Jeppe Weinreich

De seneste tre år er det blevet til mindst én titel for dansk atletik ved NM Cross. Kan den fine stime fortsættes i år? Det vil vise sig på lørdag i finske Vantaan, hvor der venter deltagerne en forholdsvis flad rute.

”Det er ikke nogen klassisk crossrute, og jeg vil tro, at banespecialisterne vil have gode chancer i år.” Sådan lyder vurderingen fra den danske holdleder ved NM Cross, Niels Kim Hjorth.
 

Fra NM 2011 i Uddevalla. (Kim Gudmand)

Med afbud fra de seneste to års mester, Abdi Hakin Ulad (Korsør AM), må Hjorth sætte sin lid til andre i truppen. Umiddelbart ligner de bedste bud Thijs Nijhuis og Henrik Them (Sparta). Førstnævnte er tilbage efter et maveonde, som tvang ham til at melde afbud til 1. runde af Cross Challenge, og Viborg-løberen er nu stærkt motiveret til at måle sig med Nordens bedste. Og Henrik Them viste gode takter ved førnævnte runde på trods af et svært underlag.

”Henrik har satset på cross i år som forberedelse til maraton, og jeg tror, at ruten i Finland ligger godt til ham,” lyder vurderingen. 

Norges herrer har vundet holdkonkurrencen de seneste fire år – i fjor bare ét point foran Danmark. I år må de dog se bort fra deres to stærkeste, Sondre Nordstad Moen og Sindre Buraas. Til gengæld stiller Sverige med den suveræne vinder af Eremitageløbet, Johan Larsson, samt Mikael Ekvall, der satte svensk rekord ved VM Halvmaraton i København i marts. Det danske hold kan vise sig at være svækket, idet Jesper Faurschou (Herning LK) var så uheldig at vride om på foden under en træningstur i går og p.t. er en tvivlsom starter.

Juniorpigerne kommer i hård kamp 
Meget har der været talt om de danske juniorpigers gode chancer, men netop denne klasse – som er den eneste af de otte i NM historikken (1997-2013), hvor Danmark fortsat har en titel til gode – virker i år usædvanlig stærk. Norge stiller med den forsvarende mester Heidi Mårtensson, mens Sveriges Sarah Lahti – bronzevinder i fjor – er et andet stærkt navn. I fjor var det dog Finland, der løb med holdtitlen, og med hjemmebane i år må man bestemt også regne med dem. Men bredden hos de danske juniorpiger kan vise sig at blive en afgørende forskel. Spændende bliver det i hvert fald i denne klasse, der allerede løber kl. 9 dansk tid.

De danske juniordrenge vandt holdtitlen i både 2011 og 2013 og var særdeles tæt på også at gøre det på hjemmebanen i Tårnby 2012. Et par af de bedste navne er dog siden rykket op i seniorklassen, og årets hold gælder ikke som favoritter. Niels Kim Hjorth mener dog, at det nuværende hold godt kan overraske. Jacob Simonsen (AGF) blev nr. 5 i fjor og har haft en opadgående formkurve den seneste tid. 

Hos de kvindelige seniorer gælder den tidligere junioreuropamester i cross, Karoline Grøvdal (NOR), som klar favorit. Efter den sensationelle guldmedalje i Tårnby 2012 viste Simone Glad (OA/OGF) med bronze i fjor, at det ikke var nogen tilfældighed. Bedømt på papiret er der på lørdag bestemt mulighed for en podieplacering for tredje år i træk.

For holdleder Niels Kim Hjorth er håbet, at det kan blive til en dansk titel – måske endda to. Om det lykkes, og i givet fald i hvilken klasse, det ved vi lørdag formiddag.   

NM Cross - Vantaan (FIN) d. 8. november 2014
10:00  Junior K 4,5 km
10:30  Junior M 6,0 km
11:00  Kvinder 7,5 km
11:45  Mænd 9,0 km
(Lokaltid - der skal trækkes én time fra)

-Der løbes på en 1500 meter lang rundstrækning med to små bakker undervejs. 
-Hos de mandlige seniorer tæller de fire bedst placerede i holdkonkurrencen. I de tre andre klasser drejer det sig om tre.

Arrangørernes hjemmeside

 

© Copyright Dansk Atletik Forbund