Loading...

Nyheder 2014

VM Halvmaraton indstillet til Kulturministerens Idrætspris 2014

01. december 2014 · Henriette Leth Nielsen

I alt er 12 kandidater indstillet til Kulturministerens Idrætspris 2014, som overrækkes i forbindelse med den årlige idrætsreception i Kulturministeriet d. 11. december 2014. DIF har bl.a. nomineret VM Halvmaraton til den fornemme pris, og en af begrundelserne er, at VM har banet vejen for et nyt, tilbagevendende verdensklasse-halvmaraton i København: Copenhagen Half Marathon.

Kulturministeren overrækker årets idrætspris under kulturministerens idrætsreception, hvor medaljevindere ved VM og EM under Danmarks Idrætsforbund samt idrætsudøvere fra DGI og Dansk Firmaidrætsforbund er inviteret til at deltage. Receptionen vil samtidig markere idrætsudøvernes bidrag til et rigt idrætsliv i Danmark inden for eliteidræt og breddeidræt.

DIF begrunder sin nominering af VM Halvmaraton til den fornemme pris forklares med bl.a. følgende elementer:

  • Inspireret af VM Halvmaraton-succesen får København nu et årligt tilbagevendende halvmaraton, der som det første i Norden forventes at opnå det internationale forbunds prestigefyldte Golden Label. Læs mere om Københavns nye verdensklasseløb her - og hør Marianne Jelved udtale sig om løbet, Copenhagen Half Marathon her
  • Normalt er et verdensmesterskab i halvmaraton et lukket arrangement for eliten, men ved at kombinere det med en stort motionsløb fik begivenheden en unik folkelig opbakning 
  • Opbakningen var ikke kun stor på selve ruten, men også langs ruten, hvor der ifølge politiet var 200.000 tilskuere 
  • 1.500 frivillige hjælpere sørgede for, at den enorme logistiske opgave blev løst uden problemer 
  • Løbet gav København en masse goodwill, og byen fik desuden en masse værdifuld reklame i forbindelse med de tv-transmitterede billeder fra løbernes vej gennem København og Frederiksberg Kommune 
  • Arrangementet fik inspireret mange danskere til at bevæge sig - også mange som ikke tidligere har dyrket motionsløb. Atletikforbundets løbeklubber tilbød op til mesterskabet specielle træningsforløb med henblik på halvmaraton og fik på den måde mange danskere ind i klubberne 
  • Arrangementets folkelige succes var samtidig et godt springbræt for et fremtidigt tæt samarbejde mellem Dansk Atletik Forbund, DIF og DGI i forbindelse med de to idrætsorganisationers fælles Vision 25-50-75. En vision der går ud på, at 75 procent af danskerne skal dyrke idræt i 2025 – og 50 procent skal gøre det i en idrætsforening. 

Danmark Idrætsforbund har indstillet i alt følgende tre kandidater: 
Dansk Atletik Forbund for at have været vært for VM i halvmaraton, der blev en nyskabende begivenhed, som aktiverede danskerne og skabte international omtale af Danmark. 

Nord-Als Boldklub for at have anvendt idrætten til at nedbryde fordomme kulturer imellem og skabe fælles oplevelser for byens borgere ved at invitere byens etniske minoriteter til at overvære byens fodboldhold i kamp.

Camilla Pedersen for hendes ekstraordinære udholdenhed og viljestyrke, som hun har udvist i forbindelse med at vinde VM guld i triatlon på langdistance, kun et år efter at have været involveret i en frygtelig ulykke, der forårsagede kraniebrud, indre blødninger og flere brækkede knogler.    

DGI har indstillet følgende 3 kandidater: 
DGI Underground v. Frederik von Sperling og GAME v. Simon Orahm for at have udviklet streetsporten og gjort den til et dynamisk og kreativt miljø, som har medvirket til at aktivere mange unge.

IF Skjold-Skævinge (v. Lasse Petersen) for at have overvundet udfordringerne ved at tiltrække frivillige ved at skabe en klub i klubben, Klub Frivillig, som er blevet til en platform for ideer, fællesskab og fundraising.

Mustapha Saleh (Snekkersten Fodbold) for hans evne til at skabe tillid og bygge bro mellem kulturer gennem idrætten.

Dansk Firmaidrætsforbund har indstillet følgende kandidat: 
Finn Nielsen (Firmaidræt Køge) for i hele hans voksenliv at være tilknyttet og arbejdet med firmaidræt.

Dansk Handicap Idræts-Forbund har indstillet følgende kandidat: 
Dansk Floorball Union v/formand Thorbjørn Overdahl for igennem de sidste år at have udmærket sig ved at gøre en ekstraordinær indsats for at inkludere og skabe kvalitetstilbud til idrætsudøvere med handicap.

Kulturministeriets Forskningsudvalg har indstillet følgende kandidat: 
Jens Bangsbo, professor og leder af Center for Holdspil og Sundhed, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, for hans dedikerede arbejde med forskning i relationen mellem fodbold og sundhed, for etableringen af Center for Holdspil og Sundhed og udviklingen af konceptet Fodbold Fitness.

Anti Doping Danmark har indstillet følgende kandidat: 
Rikke Møller Pedersen for hendes store præstationer i bassinet i 2014, der har cementeret, at hun hører til blandt verdens bedste svømmere. Desuden for den vilje og karakterstyrke hun har vist ved ikke at lade sig påvirke af sine konkurrenters dopingmisbrug. Vinderen i tre discipliner, som Rikke Møller Pedersen konkurrerede i ved EM i Herning, blev testet positiv for brug af doping, hvorfor Rikke Møller Pedersen efterfølgende har modtaget sine velfortjente medaljer af ædlere karat med posten og ikke på sejrsskamlen.

Team Danmark har indstillet følgende 3 kandidater: 
Camilla Pedersen (Dansk Triatlon Forbund) for hendes exceptionelle comeback i september 2014, hvor hun vandt verdensmesterskabet i triatlon på langdistance – blot et år efter en tragisk ulykke, der havde fået lægerne til at spå hende et liv i kørestol.

Dansk Orienterings-Forbund for en stor præsentation til året VM i orienteringsløb, hvor de danske løbere vandt seks medaljer.

Ida Marie Baad og Marie Thusgaard (Dansk Sejlunion) for deres store triumf ved VM for olympiske sejlsportsdiscipliner, hvor de sikrede sig en sølvmedalje, trods deres unge alder.

© Copyright Dansk Atletik Forbund