Loading...

Nyheder 2015

Kongepokalen for 111. gang

26. februar 2015 · Jeppe Weinreich

DM LANG CROSS. Førstkommende lørdag (28/2) mødes landets bedste løbere for at dyste om den historiske Kongepokal, som hvert år siden 1905 er blevet tildelt den danske mester i cross/terrænløb. Det sker i Bernstorffsparken, hvor også kvinderne afvikler deres DM på den lange distance. Søndag afvikles en holdstafet samme sted.

Næppe noget trofæ i dansk idræt har en så lang og kontinuerlig tradition som ”Kongepokalen”. Den blev udsat første gang i 1905 af Prins Christian – den senere Kong Christian d. X, der havde stor interesse for atletik. Lige siden den søndag i maj, hvor Julius Jørgensen fra Arbejdernes Idræts-Klub (AIK) vandt DM i terrænløb i Holte, har 110 navne fået deres plads på vandrepokalen. Der er selvsagt prestige i at vinde lørdag, og derfor dukker den forsvarende mester Abdi Hakin Ulad (Korsør AM) efter planen også op, selvom en skade pådraget ved EM Cross i december siden har afholdt ham fra at konkurrere.

Abdi skal dog kæmpe hårdt for at forsvare sin titel i år. Hans gamle klubkammerat Mads Tærsbøl - som i år er skiftet til Sparta - vandt nemlig DM Cross på den korte distance i januar og ligner en seriøs kandidat til at løfte pokalen over hovedet, efter at de fem omgange à 2 km er blevet tilbagelagt i Bernstorffsparkens kuperede terræn.

En af de formodet stærkeste konkurrenter, Thijs Nihuis (Viborg AM), der vandt sølv ved DM Kort Cross, stiller ikke op, idet han har valgt at koncentrere sig om EM-inde weekenden efter. Til gengæld er Herning-løberen Jesper Faurschou – der vandt pokalen i 2008 – med, og efter den rutinerede løbers bronze på den korte distance i Kalundborg for en måned siden, er det bestemt også en løber, man altid regne med. Det samme gælder Michael Nielsen (Sparta), som blev nr. 5 ved den lejlighed.

Imødeset dyst hos kvinderne
Kvindernes DM synes i år at være det mest spændende. Niveauet er i den grad blevet løftet de senere år, og der er lagt op til et brag af en dyst. Det er nemlig her, at den 17-årige komet Anna Emilie Møller (Blovstrød) for første gang for alvor skal måle sig med de bedste seniorer. Den 14 år ældre Sara Sig Møller (Sparta) har vist stor styrke hele vinteren, og ikke kun hende, men også de seneste to års vinder, Simone Glad (Odense Atletik), er på plads på lørdag. Modsat Kongepokalen, har kvindernes pendant, Peter Bistrup Pokalen, endnu ikke så lang en tradition. Den blev første gang udsat i 2009.

Som altid står der i holdkonkurrencen ligeledes Europa Cup pladser på spil. De gik i fjor til Spartas mænd og AGF's kvinder. Mens førstnævnte har gode muligheder for at gentage sejren, så ligner det hos kvinderne en kamp mellem Blovstrød, Sparta og Aarhus 1900, som hver har vundet en runde i Cross Challenge denne sæson. Weekendens runder bliver nr. 4 og 5 i vinterturneringen.

Holddyst om søndagen
Ved DM Kort Cross i Kalundborg blev der ikke kåret holdvindere. Dén dyst er som noget nyt henlagt til søndag samme sted, hvor der bliver tale om en holdstafet på 3x4 km.

DM Cross (lang distance) – Bernstorffsparken, Charlottenlund d. 28. februar 2015
Kl. 14 Kvinder 8 km
Kl. 15 Mænd 10 km
Der løbes på en 2 km lang rundstrækning
Startlister m.m.


De 10 seneste vindere af Kongepokalen
2014 Abdi Hakin Ulad (Korsør AM) 
2013 Morten Munkholm (Aarhus 1900)
2012 Abdi Hakin Ulad (Korsør AM)
2011 Morten Munkholm (Aarhus 1900)
2010 Jakob Hannibal (Sparta)
2009 Steen Walter (Sparta)
2008 Jesper Faurschou (Herning LK)
2007 Steen Walter (Sparta)
2006 Steen Walter (Sparta)
2005 Steen Walter (Sparta)
 

Vindere af Peter Bistrup Pokalen
2014 Simone Glad (Odense Atletik)
2013 Simone Glad (Odense Atletik)
2012 Anna Holm Jørgensen (Viking)
2011 Maria Sig Møller (AGF)
2010 Nanna Bagger (Skive AM)
2009 Maria Sig Møller (AGF)

© Copyright Dansk Atletik Forbund