Loading...

Nyheder 2015

Benjamin Vedel i heat med verdens bedste

05. marts 2015 · Jeppe Weinreich

EM-INDE optakt 2. dag. Lodtrækningen har placeret den 17-årige debutant i heat med Pavel Maslák – nr. 1 i verden i år og EM-værternes yndling. Sara Slott Petersen såvel som Stina Troest er ligeledes kommet i heat med en løber, der topper europaranglisten.

PRAG – Med lidt forsinkelse indløb torsdag heatfordelingen til morgendagens spændende konkurrencer. For Benjamin Lobo Vedel – den yngste danske EM-deltager nogensinde – bliver det noget af en ilddåb, han får. Tilfældet placerede ham nemlig i heat med verdensmester Pavel Maslák, og på dennes hjemmebane vil der selvsagt være stort fokus på netop dette heat. Det løb bliver bare en af syv danske starter fredag formiddag.

10.15 MIKKEL M. NIELSEN – Stangspring kval. M
Mens tvillingebror Peder var med ved EM-inde i Paris 2011, så er det nu Mikkels tur til at repræsentere familien i stangspring – som det tredje medlem. Mor Renata P. Nielsen vandt som bekendt guld i længdespring ved mesterskabet i Stockholm 1996. Starthøjden er sat relativt lavt til 5.05 meter og herefter 5.25-5.45-5.60 (finalekrav 5.75m). I fjor skulle der 5.60m i første forsøg til en plads i finalen.

10.32 ANDREAS MARTINSEN – 60 meter hæk indl. M
I Paris 2011 løb Andreas faktisk et godt løb – indtil sidste hæk, som han kolliderede med og faldt i mål i en stærkt forringet tid 8,38 sek. Her fire år efter er Andreas bedre end nogensinde. Han har hele året vist stabilitet på et højt niveau, men for at nå en af de to semifinaler skal han alligevel overgå sig selv. I Paris 2013 slap norske Vukicevic videre som den sidste med 7,78 sek. – 0,05 hurtigste end Martinsens bedste tid. I 2011 nåede startfeltet ned på 24 deltagere, hvorfor semifinalerne blev sløjfet. Det sker ikke i år, hvor der er 29 deltagere fordelt på fire heat. Andreas er havnet på inderbanen i heat 1. De tre første fra hvert heat + de fire hurtigste tider avancerer til de to semifinaler.

11.18 SARA SLOTT PETERSEN – 400 meter ind. K
På 400 meter hæk er Sara efterhånden en rutineret mesterskabsløber. Den indendørs 400 meter har hun dog kun løbet en enkelt gang i mesterskabssammenhæng. Det var i Torino 2009, hvor hun nåede semifinalen efter at have sat dansk rekord i indledende med 53,85 sek. Den tid stod som rekord indtil for fire uger siden, hvor hun i Bærum skar over et sekund af rekorden. Der løbes kun to semifinaler, idet deltagerantallet er kommet ned under 33 (28 – fem heat). De to første fra hvert heat går videre, og så suppleres der op med to tider. I Göteborg 2013 klemte Line Kloster (NOR) sig som den sidste med på nationsrekord 53,15 sek. Sara løber på bane 4 i heat 4, hvor hun har Europas hurtigste i år, Seren Bundy-Davis (GBR), på yderbanen.

SaraslottashxSara Slott Petersen og Andreas Bueno under torsdagens træning i O2 arena. Bueno skal først i aktion lørdag. 

11.48 N. EKELUND-ARENANDER & BENJAMIN L. VEDEL (kl. 12.00) – 400 meter indl. M
Nick Ekelund-Arenander har som den eneste i truppen været med ved EM-inde i både ’11 og ’13. I debuten i Paris 2011 nåede han ikke semifinalen, men er i alle senere mesterskaber – ude såvel som inde – altid avanceret til seminfinalen. Med tre semifinaler og dermed 18 sprintere videre er chancerne for at gentage mønsteret bestemt til stede – også selvom han denne vinter har præsteret knap så hurtige tider som de foregående sæsoner. Nick løber på bane 4 i det første heat. På sin højre side har han polske Karol Zalewski, som han besejrede ved CAG i sommer. 

Med en alder af 17 år og seks måneder er Benjamin L. Vedel den yngste danske deltager nogensinde (Janick Klausen var i Paris 2011 fem måneder ældre). Her kan man for alvor tale om at være med for at lære, og det taktiske spil i en indendørs 400 meter er ingen let disciplin at mestre. Den høje Aalborg-løber har reelt ingen international erfaring her og har tilmed kun løbet to 400 meter i år: Juniorrekorden 47,47 sek. i et sololøb og DM-finalen mod Ekelund, hvor han vandt sølv med 48,16 sek.

Ved seneste mesterskab gik der kun 12 videre, og her var langsomste tid til semifinalen 47,59 sek. 

12.33 STINA TROEST – 800 meter indl. K
Blot 20 stiller til start, og 12 går videre til de to semifinaler. Formkurven har været perfekt for Amager-løberen, der satte en personlig rekord i Birmingham i det sidste løb før EM. Ved den lejlighed slog hun verdensranglistens nr. 5, islandske Hinriksdottír og fik tanket ekstra selvtillid. Og generelt gør 21-årige Troest det godt ved mesterskaber.  Ved VM-inde i fjor på samme distance blev det til en flot personlig rekord, og i Zürich i sommer gik hun i semifinalen på 400 meter hæk. I fredagens heat møder hun verdens hurtigste i år, den lille englænder Jenny Meadows, der som den eneste af deltagerne har løbet under de 2:00,00 min. i år. Stina har på papiret den tredjehurtigste tid, og da de to første går direkte videre, kunne det ligne en kamp mellem hende og sølvvinderen fra de russiske mesterskaber, Mariya Nikoleyeva (2:02,22).

12.53 NICK R. JENSEN – 800 meter indl. M
Nicks mor og træner, Heidi Jensen, sidder endnu på den danske rekord på indendørs 800 meter (2:02,33). Bare 13 år siden er det, at hun sidste deltog ved EM-inde; nu er det så sønnens til at debutere på den store scene. Som mange andre i den formstærke danske trup satte Nick for nylig PR. Med 1:49,79 i Gent gik han som bare den tredje dansker under de 1:50 indendørs (efter Kipketer & Bube). Bedømt ud fra den tid burde Nick ikke have en chance for at gå videre, men den indendørs 800 meter er en drilsk affære, og Nick er kendt som en god taktisk løber, der heller ikke er bange for at kæmpe for sin plads på banen. Når der tilmed er 18, der går videre, er chancen for avancement til stede, selvom den ikke er stor. Andreas Bube måtte i både 2011 og 2013 forlade EM efter det indledende heat. Nick løber i tredje heat, hvor kun en af de fem modstandere har løbet langsomme end ham denne sæson.

EM-inde Prag 5.-8. marts 2015
Startliste på dette LINK

 

© Copyright Dansk Atletik Forbund