Loading...

Benjamin Lobo Vedel - her i det indledende heat på 400 meter - løber på bane 4 i finalen kl. 18.00. (DECA Text&Bild)

Optakt - Junior-EM & Ungdoms-VM

Superlørdag i sigte

18. juli 2015 · Jeppe Weinreich

Sjældent har der været et finaleprogram med så mange spændende danske starter, som det er tilfældet lørdag aften.

ESKILSTUNA - Fra kl. 18 og lidt over en time frem kulminerer Junior-EM i Eskilstuna. Eller: det kan komme til at kulminere, for inden for bare en time i finaleprogrammet starter hele fire danske atleter. Og med fare for at skrue forventningerne op, så er det på forhånd svært at udpege nogen af de fire til ikke at have medaljechance. Akkurat som det er tilfældet med Anne Sofie Kirkegaard i 400 meter hæk finalen i Colombia efter midnat

Som et lille forspil lægger Kristian Uldbjerg Hansen ud i den første af tre semifinaler på 800 meter. Aalborg-løberen er igen havnet i heat med den svenske 1:46-mand Kalle Berglund, og med kun to direkte videre skal Uldbjerg nok nære et spinkelt håb om et et hurtigt heat, hvor fra fire kan gå videre.

Jonas Kløjgård
Kl. 17.45 går højdespringsfinalen i gang, og med tanke på den overbevisende måde, Jonas Kløjgård har sprunget på hele sæsonen – og ikke mindst i torsdagens kvalifikation – så kan man godt have visse ”høje” forventninger til hans indsats. Men hvad der skal til for at vinde medalje, det svinger meget fra mesterskab til mesterskab. Det kan blive uhyre spændende at følge, om Kløjgård ellers rammer sit høje niveau.

”Jonas sprang meget sikkert i kvalifikationen, og det var jeg egentlig ikke overrasket over. Han gjorde det samme i Mannheim for nylig, og det sidste træningspas før EM var supergodt,” lyder det fra Thomas Cortebeeck, der for fire år siden var træner for Janick Klausen, da denne vandt sølv med 2.25 meter ved Junior-EM i Tallinn.

”Jamen, det bliver forventeligt Jonas mod den østeuropæiske ”mafia”. Vi holdt jo øje med de andre under kvalifikationen, og hviderusseren Nabokau samt Lysenko fra Rusland ligner to favoritter, og så er der to-tre andre, som Jonas formentlig kommer til at kæmpe med,” lyder det fra Cortebeeck, som er overrasket over, at springhøjden allerede fra 2.11 meter går over til at blive hævet med 2 cm intervaller.

”Det betyder, at Jonas formentlig kommer til at stå over nogle højder. Han skal ikke springe på alle sammen,” lyder det fra Cortebeeck, som tipper på, at 2.21 meter i første forsøg vil give medalje.

Benjamin Lobo Vedel
Afgørelsen i højdespring falder omtrent en time senere end næste øvelse, som kun kommer til at vare i godt 46 sekunder. Fredagens semifinaler dæmpede på ingen måder forventningerne til opgøret mellem Benjamin Lobo Vedel og Karsten Warholm. Det norske fænomen, som for to år siden blev ungdomsverdensmester i 10-kamp, stiller såmænd også op i tikampen i Eskilstuna, og det betyder, at han inden mødet med sin danske konkurrent samme dag efter planen vil have fuldført mangekampens fire første discipliner – og en time efter 400 meter finalen er samme distance som bekendt femte øvelse i tikampen! Helt uhørt, men dog heldigvis kun til Vedels fordel, skulle man mene.

Anna Emilie KG
Anna Emilie Møller vinder 1500 meteren ved VU-Spelen for nylig. Dagen forinden tabte hun dog på 3000 meter til Maria Larsen (til højre i billedet). (Kim Gudmand)

Maria Larsen & Anna Emilie Møller
Mens højdespringsfinalen forventeligt går ind i den afgørende fase, vil Danmark – som eneste nation – have to deltagere med, når startskuddet lyder til kvindernes 3000 meter finale. For to uger siden i Göteborg mødte de hinanden på både 1500 og 3000 meter, og det opgør endte 1-1. Men hvordan bliver taktikken?

”Vi har talt om, at der kan blive to scenarier. Den ene er, at den tyske favorit meget vel kan have en interesse i at lave det til et tempoløb, og så gælder det bare for Maria og Anna Emilie om at forsøge at glide med uden at bruge for mange kræfter. De har kapaciteten til at være med, så de skal turde at gå med,” lyder det fra DAF-træner Mikkel Marker, som også er personlig træner i KIF for Maria Larsen.

”Det andet scenarie – som vi så i Göteborg for nylig- er, at det bliver et langsomt, taktisk løb, som udvikler sig til et tempoløb. Så gælder om for de to at være med i top 5-6 og bruge så lidt energi som muligt; at lade de andre lave fejlene. Jeg vurderer, at der i feltet er en seks-syv stykker med nogenlunde samme kapacitet, som kommer til at kæmpe om medaljerne. Og Maria og Anna Emilie er blandt dem.”

Anne Sofie Kirkegaard
Kl. 1.55 i nat gælder det så for Anne Sofie Kirkegaard. Ungdoms-VM har hele tiden været sæsonens helt store mål, og det er i den grad lykkedes for hendes træner i Sparta, Lars Kristiansen, at få hende til at ramme formtoppen.

”Anne Sofie har bestemt gode muligheder for medalje. Ser man bort fra den suveræne amerikaner (Sydney McLaughlin, red.), så ligger der en fire-fem stykker og kæmper om de andre to pladser. Alle kan tage medalje, som jeg ser det,” vurderer Lars Kristiansen i telefonen fra Colombia.

Det danske håb satte U18-rekord i i indledende, men løb en anelse langsommere i semifinalen.

”I semifinlen skulle hun bare forsøge at løbe taktisk og teknisk godt. Der var enormt varmt. Solen hamrede lige ned. Det er virkelig svært som dansker at konkurrere under de forhold. Men finalen ligger senere (18.55 lokal tid, red.), så det ser markant bedre ud. Sidst på eftermiddagen bliver der typisk overskyet i Cali.”

Anne Sofie løb ellers ikke særlig hurtigt i forsæsonen?

”Planen har helt tiden været at toppe nu. I forhold til Ungdoms-OL sidste år, så var det nødvendigt også at have en formtop i slutningen af maj, hvor der var trials i Baku. Men hun har helt sikkert mere i sig i et optimalt løb. Da hun løb de 58,08 sek. i indledende, fungerede det kun frem til og med syvende hæk.”

Godt en time inden den imødesete finale har dansk atletik overraskende to deltagere i drengenes 200 meter semifinale, nemlig Simon Hansen og Steffen U. Knudsen. Begge kan gå ud vel vidende, at de uanset resultatet i semifinalen efterlader et overordentlig positivt indtryk – som resten af truppen i Cali.

Lørdag d. 18. juli 2015
Junior-EM Eskilstuna
16.15 800 meter semifinale
17.45 Højdespring finale
18.00 400 meter finale
18.50 3000 meter (direkte) finale

Ungdoms-VM Cali
00.45 200 meter semifinaler
01.55 400 meter hæk finale

- SVT1 sender direkte fra 15.30-17.50 - SVT2 fra 17.50-18.30 (ellers live streamning på www.european-athletics.com)

- Eurosport 1 sender søndag 11.00-12.45 sammendrag fra nattens konkurrencer (Eurosport 2 fra 9-11)

Andreas Martinsen kommer også i aktion lørdag. Det sker ved EAP-stævnet i Loughborough, hvor der er et stærkt felt på plads i 110 meter hæk (kl. 17.45).

© Copyright Dansk Atletik Forbund