Loading...

Benjamin Lobo Vedel - første danske junioreuropamester siden 1977. (European Athletics via Getty Images)

Junior-EM - Eskilstuna 2015

Kun syv lande vandt mere guld end Danmark

21. juli 2015 · Jeppe Weinreich

Danmark foran Sverige i medaljestatistikken – og så på svensk hjemmebane. Ganske enkelt uhørt. Nok endte Sverige med fem medaljer som mest vindende nordiske land, men målt på guldmedaljer var Danmark bedst. Og så var den danske trup i Eskilstuna kun på ni atleter mod værtsnationens 45.

Succes kan undertiden måles efter forgodtbefindende. Med to danske guldmedaljer ved Junior-EM er det oplagt at bruge den gængse i nationskonkurrencer, hvor landene rangeres efter antallet af førstepladser. Efter dén model slutter Danmark med to EM-titler på en uhørt god plads som nr. 8 – foran bl.a. Sverige og Spanien. Selv hvis man tager den anden model i brug, hvor sølv og bronze også vægtes, altså 3, 2 og 1 point, får Danmark 9 point og ryger kun én plads ned – men fortsat foran Sverige, der ligeledes får 9 point for deres fem medaljer (1 guld – 2 sølv – 2 bronze).

Eskilstuna_medaljer


Sverige stillede på hjemmebane med en trup på 45 mod Danmarks ni, og det er klart, at det i den tredje model - hvor der måles point ud fra top-8 – trods alt giver et andet udfald. Her er Sverige nr. 7 med 76 point, mens Danmark er på en 13. plads med 39 point. Ved det ligeledes succesfulde EM-U23 var den danske placering nr. 22.

Top-8

Om ikke Benjamin Lobo Vedel på lørdagens 400 meter havde hevet sit allerbedste frem, kunne Norges statistik have set bedre ud. De endte som Danmark på fire medaljer, men ingen af guld. Norge stillede med 33 deltagere og endte i top-8 statistikken kun to pladser over Danmark med 49 mod 39, mens Finlands trods alt gode bredde kom til udtryk med 59 point, men kun en sølv og en bronze. Og igen med en langt større trup end Danmarks.

Syv danske top-8 placeringer blev det til. Det hidtil bedste resultat i den sammenhæng var fem – tilbage i Duisburg 1973. Jo, noget er forandret i dansk atletik.

Og så er Ungdoms-VM ikke nævnt i den her sammenhæng. Nok blev det ikke til en medalje i Colombia, men Anne Sofie Kirkegaard og Simon Hansen var i deres øvelser hhv. anden- og tredjebedste europæer. Samlet blev det til to finaler og fire semifinalepladser – alle sammen i løb.

Om to år kan vi igen se frem til en hektisk juli måned med tre store ungdomsmesterskaber:
EM-U23 – Bydgoszcz, Polen
Junior-EM – Grosseto, Italien
Ungdoms-VM – Nairobi, Kenya

© Copyright Dansk Atletik Forbund