Loading...

Træneruddannelse

Studietur til Eskilstuna - en stor succes

24. juli 2015 · Jeppe Weinreich

Det netop overståede Junior-EM udgjorde et vigtigt led i videreuddannelsen af ti ungdoms- og juniortrænere, der under opholdet i Eskilstuna fik studeret mange sider af en træners arbejde – og kom helt tæt på den uventet store danske succes på banerne.

De internationale mesterskaber er og bliver målet for dansk atletiks største talenter. Og bag dem står der en dygtig træner med års erfaring. Målet i år hed for dem Junior-EM i Eskilstuna, og hvad ville være mere oplagt for andre trænere end at tage samme vej for at se og lære?

Det var baggrunden for, at en trup på ti ungdoms- og juniortrænere sammen med kursuslederne Katja Salivaara og Niels-Christian Bendixen onsdag i sidste uge tog på studietur til det svenske.

Kursisterne havde i forvejen valgt studieopgaver, som de så arbejdede på i Eskilstuna. Emnerne var meget varierede fra biomekanisk analyse i længdespring til mental forberedelse til mesterskaber. Observationerne og de indsamlede data skal så senere på sommeren munde ud i en rapport, som de skal fremlægge for hinanden.

Et par af kursusdeltagerne var desuden direkte involverede omkring højdespringsfinalen, hvor de undervejs assisterede Jonas Kløjgårds træner, Thomas Cortebeeck. Det var selvsagt alt andet end tør teori!

Behind the scenes
I det hele taget kom kursisterne tæt på mange ting, fortæller leder af træneruddannelsen, Katja Salivaara.

”Søndag havde vi arrangeret en ”behind the scenes”, hvor de svenske arrangører viste os rundt og fortalte om deres oplevelser med at arrangere Junior-EM. Jeg tror, at det kom bag på mange, hvor meget arbejde der egentlig ligger bag.”

Den finske spydkaster og VM-bronzevinder fra 1995, Mikaela Ingberg, holdt desuden en gæsteforelæsning, hvor hun bl.a. fortalte om sin vej fra succesrig junior til medaljetager på seniorniveau. Hun vandt netop Junior-EM tilbage i 1993 og nåede efterfølgende i løbet af karrieren 11 finaler ved 15 store mesterskaber på seniorplan.

”Mikaela fortalte bl.a. om de valg, som hun var nødt til at træffe dengang, og det var et oplæg, som førte til en livlig diskussion med mange spørgsmål fra kursisterne,” fortæller Katja Salivaara.

”Man kan vist roligt sige, at kurset var en stor oplevelse – og det trak bestemt ikke ned, at de danske atleter klarede det så fantastisk godt.”

© Copyright Dansk Atletik Forbund