Loading...

Abdi Hakin Ulad krydser målstregen ved VM Halvmaraton 2014. (DECA Text&Bild)

Copenhagen Half Marathon

Abdi har den danske rekord i sigtekornet

09. september 2015 · Jeppe Weinreich

Abdi Hakin Ulad leverede ved sidste års VM i København karrierens foreløbig største præstation. Søndag er målet at overgå den bedrift.

29 sekunder. Så lidt manglede Abdi Hakin Ulad i at slette den 17 år gamle danske halvmaraton-rekord, da han ved sidste års VM i København kom i mål som nr. 34. Halvandet år er der gået siden, og troen på, at han kan presse sig under de 1:01,55 time, som Carsten Jørgensen løb på ved VM i 1998, er kun blevet større i mellemtiden.

Formen er for nylig blevet pudset af med en tre uger lang træningslejr i Kenya, hvor Abdi fik absolveret godt 230 km om ugen i 2000 meters højde. Flere af turene foregik sammen med flere stærke kenyanere, bl.a. en god bekendt af Abdi, kenyaneren Nicolas Manza Kamakya (PR 60:09), som også er med i elitefeltet på søndag.

Siden den store præstation i marts 2014 har der været både op- og nedture. Tre måneder efter VM løb han i Holland på bane med 28:39,14 min. den hurtigste 10.000 meter af en dansk løber i adskillige år, men ved EM i Zürich på samme distance et par måneder senere sluttede han på skuffende vis langt nede i feltet i en væsentligt langsommere tid. Astma var en af årsagerne, og det har desværre været et tilbagevendende problem for den 24-årige løber, der kom til Danmark som somalisk flygtning i 2001. Anfaldene har det dog med at komme i højsommeren, og intet tyder på, at det bliver et emne ved Copenhagen Half Marathon.

Foreløbig fire titler i sækken
Efter skuffelsen ved EM har Abdi i den grad taget revanche med foreløbig fire titler i 2015. I februar sikrede han sig Kongepokalen ved DM Cross på den lange distance, fulgt op tre uger senere med endnu en guld ved DM 10 km landevej. I maj måned blev han en suveræn nordisk (og dansk) mester ved NM 10.000 meter på Aarhus Stadion, og så sent som i sidste måned ved DM på samme stadion løb han sine konkurrenter trætte på 5000 meteren.

”Jo, titelmæssigt har det været en god sæson, men jeg har ikke fået løbet de tider på bane, som formen har været til. Det håber jeg så på at gøre på søndag. Alt under 1:02,00 er godkendt. Min eneste bekymring er måske, at jeg kan komme til at ligge alene undervejs,” lyder det fra Abdi, der planlægger - om han ellers rammer dagen - at holde 2:55 min. pr. kilometer.

DM-konkurrenterne
Flere stærke konkurrenter står dog klar i kulissen. Det gælder ikke mindst Henrik Them, som vandt DM Halvmaraton i både 2011 og 2012. Den 33-årige Sparta-løber har haft sit hyr med diverse skader, men har nu i en længere periode kunnet træne kontinuerligt og meldes i topform. I slutningen af oktober vil han forsøge at klare OL-kravet ved Frankfurt Marathon, og Cph Half er et højt prioriteret trin frem mod det løb.

En anden dansk profil er Thijs Nijhuis. Trods sine kun 22 år har Viborg-løberen allerede etableret sig som en af landets bedste langdistanceløbere. 2015 har været en forrygende sæson for Nijhuis, der bl.a. blev nr. 4 på 5000 meter ved sommerens store Universiade i Sydkorea. En brækket arm har dog efterfølgende sat ham lidt tilbage rent formmæssigt, men gipsen er af nu, og Nijhuis – som vandt DM Halvmaraton i Middelfart i fjor – gælder fremdeles som en farlig outsider. Med i feltet er også den rutinerede Jesper Faurschou, som stort set altid præsterer godt i de vigtige løb.

© Copyright Dansk Atletik Forbund