Loading...

Simone Glad i front ved NM Cross 2014, hvor det blev til en sølvmedalje. Med guld i 2012 og bronze i 2013 kan hun på lørdag blive den første kvinde, som kommer på skamlen fire år i træk. (DECA Text&Bild)

NM Cross – Göteborg d. 7. november

Danske løbere har færten af medaljer

04. november 2015 · Jeppe Weinreich

Trods afbud fra Sara Sig Møller kan dansk atletik stille med en slagkraftig trup ved lørdagens nordiske mesterskaber i cross.

Med fare for at skrue forventningerne op, så lugter det af danske medaljer forud for lørdagens nordiske mesterskaber i cross. Fredag flyver truppen på 19 løbere og tre ledere til Göteborg, og i alle fire klasser (kvinder, mænd, senior/junior) kan dansk atletik mønstre flere formstærke navne.

Trods fraværet af mesteren fra 2012 og 2013, Abdi Hakin Ulad (Hvidovre AM), der hviler ud efter Frankfurt Marathon, samt Sara Sig Møller (Sparta), der grundet sygdom måtte melde afbud i denne uge, er der optimisme at spore i den danske lejr.

”Jo, det ser rigtig godt ud. Der er en god blanding af talent og rutine, så jeg har en god fornemmelse,” lyder det fra holdleder Niels Kim Hjorth, der ved 1. runde af Cross Challenge i Charlottenlund fik et godt indtryk af den aktuelle form blandt de bedste løbere.

I fjor i Finland var der ingen individuelle medaljer til de danske herrer, der i holdsammenhæng måtte nøjes med bronze et pænt stykke efter Sverige og Norge. I år er der med andre ord plads til forbedringer.

Niels Kim Hjorth fremhæver da også den gode bredde med seks herrer, der alle kan gøre sig gældende på holdet. Fem af dem gjorde det godt i Charlottenlund, mens Ole Hesselbjerg (Sparta) netop er vendt tilbage fra en fire uger lang højdetræningslejr i Arizona. Meldingen er, at forhindringsløberen satser stærkt på NM – ikke mindst for at komme i betragtning til EM Cross (hvor Thijs Nijhuis og Abdi Hakin Ulad er forhåndsudtaget).

Norge ligner på forhånd den stærkeste konkurrent med den forsvarende mester Hans Kristian Fløystad på holdet samt Marius Vedvik, der i sommer løb 13:45 min. på en 5000 meter.

Simone kan skrive historie
Med afbuddet fra Sara Sig Møller bliver det en ren AGF-trio, som hos kvinderne skal forsvare de danske farver. Bedste bud på en topplacering udgøres af Simone Glad, der har muligheden for at blive den første kvinde i mesterskabets 19 år lange historie, der kommer på skamlen fire år i træk. Og hvad med Maja Alm Møller, orienteringsverdensmesteren?

”Maja er en ubekendt faktor, men hun har jo løftet sit niveau i orienteringsløb. Spørgsmålet er så, om hun kan overføre det i crosssammenhæng,” lyder det fra Niels Kim Hjorth.

Hos kvinderne stiller Norges forsvarende mester, Veronika Blom, ikke til start. I hendes fravær kunne finske Johanna Peiponen, der vandt 10.000 meteren ved Finnkampen i september i 32:51,04 min., godt ligne danskernes stærkeste konkurrent.

Anna Emilie i front for juniorpigerne
I fjor blev det for første gang i mesterskabets historie til dansk guld i juniorpigernes holdkonkurrence. I forhold til det hold må der i år ses bort fra både Maria Larsen (studerer i USA) og Alberte Kjær Pedersen (holder pause efter en hård triatlonsæson). Trods fraværet af de to, der dog forventes at være med til EM Cross, er det danske hold bestemt ikke uden chancer. Sidste års bronzevinder Anna Emilie Møller (Blovstrød) er naturligvis den helt store profil, og hun har bl.a. de to 1500 meter-finalister fra Junior-EM, Line K. Schulz (Aalborg AM) og Josephine Thestrup (Sparta), med på holdet.

Finland stiller med den forsvarende mester Johanna Matintalo og så – ganske interessant – Alisa Vainio, der i september vandt Lappeenranta Marathon i 2:33,24 timer. Dermed er den 17-årige finne under OL-kravet, men IAAF’s regler tillader ikke så unge løbere at deltage i maraton ved VM eller OL.

Den mandlige juniorklasse er umiddelbart betragtet den mindst stærke set med danske øjne, men Niels Kim Hjorth mener, at drengene godt kan overraske. Specielt Kristian Holm Jensen (Esbjerg AM) - nr. 6 i fjor - har gjort store fremskridt på det seneste og imponerede ved at vinde klassen ved 1. runde af Cross Challenge.

NM Cross - Göteborg d. 7. november 2015
11.00 Junior K 4500m
11.30 Junior M 6000m
12.15 Kvinder 7500m
13.00 Mænd 9000m
Startlister, rutekort m.m. på arrangørernes hjemmeside.

- NM-historik

 

© Copyright Dansk Atletik Forbund