Loading...

Andreas Bueno (tv) ved NM Cross 2009, hvor han vandt sølv efter sin nuværende træner Morten Munkholm (midtfor). Henrik Them sørgede dengang for en tredobbelt dansk triumf. (Kim Gudmand)

Cross Challenge 2015-16

Bueno tilbage i terræn efter tre års pause

10. november 2015 · Jeppe Weinreich

Ikke siden 2012 har Andreas Bueno deltaget i DAFs traditionsrige vinterturnering. Men førstkommende lørdag er 1900-løberen med, når 2. runde finder sted på hjemmebanen i Aarhus.

Det er ikke meget, vi har set til Andreas Bueno i cross-sammenhæng. Seneste gang var i Odense d. 24. november 2012, hvor det - ligesom den kommende runde nu på lørdag – drejede sig om cross-stafet. Og det gik dengang godt for Bueno, der var hurtigst af alle og medvirkende til at sikre Aarhus 1900 holdsejren. Det kunne have været hans sidste løb, idet han dagen efter under en rolig træningstur blev mejet ned af en vildfaren bil, men lykkeligvis slap han nådigt fra det. Det er fjern fortid. Fokus nu er rettet helt og aldeles mod at klare kravene til EM og OL i 2016 – og træningen frem mod dette.

Med 18 ture á 1 km fordelt på tre løbere minder lørdagens konkurrence på Tangkrogen ved Aarhus Bugt da også mest om en god gang træning. Det foregår på grus og græs i et helt fladt terræn.

”Det er en rute, der passer mig fremragende, så jeg tænkte, at det kunne være meget sjovt at prøve,” fortæller Andreas Bueno, der var tæt på at melde afbud, efter at han forstuvede anklen i sidste uge. Men han skulle være klar, lød meldingen tirsdag.

Munkholm som træner
Lørdagens imødesete start bliver den første officielle under det nye samarbejde med Morten Munkholm, der for halvandet år siden - noget uventet - indstillede en flot karriere og nu har helliget sig trænergerningen. Selv glippede OL-deltagelsen på 1500 meter for Munkholm tilbage i 2012. Kan han i stedet hjælpe Bueno til Rio? Det vil de kommende måneder vise. Umiddelbart er de på rette vej.

”Det går virkelig godt. Grundtræningen har aldrig kørt bedre. Vi arbejder mere med periodisering, så jeg løber flere kilometer nu, mens intensiteten er sænket,” fortæller Andreas Bueno, der for nylig løb en træningstur på 16 km - hans længste tur nogensinde!

”Det er meget inspirerende at arbejde med Munkholm. Han har en holistisk tilgang til tingene og mener, at der stadig er en hel del hos mig, der kan blive bedre, bl.a. det muskulære. Selvom det er begrænset, hvor meget man kan ændre i sin træning før en OL-sæson, så er det også vigtigt at være klar til at gå over i den modsatte grøft og prøve noget nyt. Det skal der til. Når jeg ser tilbage på 2015-sæsonen, så formåede jeg ikke at omsætte mine træningstider til en PR. Et vigtigt punkt, som vi har fokus på nu, er at være ordentlig restitueret.”

Tre løb på ti dage
Modsat en anden løber med OL-drømme, Thijs Nijhuis, så har Bueno ikke tænkt sig at skippe indendørssæsonen helt.

”Planen er at løbe tre stævner (1500 & 3000 meter) i en periode på ti dage for lige at prøve mig af og se, hvor jeg står, men herefter gælder det om at komme så hurtigt tilbage til træningen som muligt,” lyder det fra Bueno, der ikke har VM-inde i marts som mål, da han ikke anser det som sandsynligt, at han kan klare kravet (3:39,50 eller 7:50,00 på 1500/3000 meter) med blot tre skud i bøssen.

Kravet til EM i Amsterdam i juli er med 3:39,40 min. hårdere end ved tidligere mesterskaber. Bueno var under kravet én gang i sommer (3:38,94), men kvalifikationsperioden begynder først den 6. maj – og slutter den 26. juni. Det væsentligt skrappere OL-krav på 3:36,00 min. skal klares senest den 11. juli, men med EM placeret i dagene 6.-10. juli er det reelt i juni, at drømmen om Rio 2016 skal realiseres.

”Ja, jeg regner bestemt ikke med, at der er mulighed for at klare OL-kravet under EM,” erkender Bueno, der i Amsterdam kan fejre sin 28-års-fødselsdag i det indledende 1500-meter-heat d. 7. juli.

Cross Challenge 2. runde – Aarhus d. 14. november 2015
Arrangør: AGF – mere info HER

© Copyright Dansk Atletik Forbund