Loading...

Andreas Trajkovski (th) ved Junior-VM 2012. Bronzevinderen til venstre, Jarrion Lawson, bliver fra næste år danskerens træningsmakker. (DECA Text&Bild)

Elite & Talent

Trajkovski rykker et niveau op

13. november 2015 · Jeppe Weinreich

Det danske længdespringshåb skrev onsdag under på en kontrakt med et af USA’s bedste universitetshold, Arkansas Razorbacks.

Fra Iowa til Arkansas er der 750 km i sydlig retning, men for Andreas Trajkovski repræsenterer rejsen først og fremmest et vigtigt trin op ad karrierestigen. Onsdag skrev den 22-årige længdespringer nemlig kontrakt med Arkansas Razorbacks, der i USA atletikmæssigt er et de mest vindende hold gennem tiderne. Ud over klart bedre træningsfaciliteter end i Iowa kan Trajkovski med skiftet se frem til daglig sparring med et af universitetssportens største navne, længdesprings-kollegaen Jarrion Lawson, der med et spring på 8.34 meter er placeret som nr. 6 på årets verdensrangliste. Ved Junior-VM i 2012 vandt Trajkovski pudsigt nok sølv lige foran samme Lawson.

Efter et par delvist ødelagte sæsoner oven på førnævnte Junior-VM meldte Andreas Trajkovski sig i 2014/15 tilbage på toppen, da han sikrede sig titlen i National Junior College (NJCAA) ude såvel som inde. Dén præstation gik ikke ubemærket hen i USA, og følgelig har det ikke skortet på gode tilbud fra universiteter, der alle ville sikre sig det danske længdespringshåb. Valget faldt i sidste ende på University of Arkansas, der har adresse i byen Fayetteville, og hvis universitetshold ”the Hogs” har specielt gode traditioner inden for sprint og spring, bl.a. er sprinterne Tyson Gay og Wallace Spearmon jr. tidligere medlemmer. Fra 1992-1999 vandt herrerne NCAA-titlen otte gange i træk, mens den seneste titel blev hentet hjem i 2005.

En trænerkapacitet
”Det er ikke nemt at komme ind på Arkansas’ hold, så jeg er glad og beæret for deres interesse. Stedets træner Travis Geophert har gennem årene produceret 15 otte-meter-springere, og det er et træningsprogram, som jeg synes om – med meget vægt på sprinttræning. Så det er mit livs bedste beslutning,” vurderer Trajkovski over telefonen fra Iowa, hvor han endnu befinder sig.

Efter nytår flytter han til Arkansas, hvor han efter planen skal dele et større hus med førnævnte Jarrion Lawson. Debuten for ”the Hogs” er allerede fastlagt: d. 15. januar på hjemmebanen i Randal Tyson Track Center, en indendørs atletikhal med 5.000 tilskuerpladser, som siden etableringen i 2000 har været en af de vigtigste arenaer i den amerikanske indendørssæson; og som for danskeren også kommer til at danne ramme om den daglige træning. I debuten stiller han ikke op i længdespring, men løber i stedet 60 og 200 meter.

De indendørs NCAA-mesterskaber finder sted d. 11.-12. marts i Alabama, mens Hayward Field i Eugene, Oregon danner ramme om den udendørs NCAA-finale (8.-11. juni).

EM & OL
Kvalifikationskravet til sommerens EM i Amsterdam lyder på 7.95 meter, mens en billet til Rio kræver så meget som 8.15 meter (med den nye regel om kvotepladser kan noget mindre dog vise sig at være nok).

Og hovedpersonen selv lægger ikke skjul på, at de ”magiske” otte meter er målet i 2016. Selvom han ikke fik sat en officiel PR i år (7.86m uden vindmåler og 7.82m med +2,2 lød de to længste spring på), så var hans bundniveau i 2015 det klart bedste nogensinde.

”Jeg er inde i en god udvikling, har ikke været skadet i lang tid, og har på det seneste forbedret mig i flere styrkeøvelser og testspring. Så jeg ser meget optimistisk på tingene,” slutter Trajkovski.

© Copyright Dansk Atletik Forbund