Loading...

EM-finalen i Zürich i 2014. Kszczot i front med Bube lige efter. (DECA Text&Bild)

Elite

Bube åbner sæsonen i Düsseldorf

07. januar 2016 · Jeppe Weinreich

Inden Andreas Bubes sæsonstart d. 3. februar venter der tre ugers træning i Sydafrika. Det bliver det danske 800-meter-håbs tredje træningslejr med den polske europamester Adam Kszczot. Et samarbejde, som foreløbig har formet sig forbilledligt og - ikke mindst - givet løfter om en god sæson..

Træning, træning og atter træning. Dansk atletiks største mandlige profil, Andreas Bube, ligger ikke på den lade side for tiden. I november var han på træningslejr i Polen, i december i Portugal, og fra i morgen hedder destinationen Potchefstroom i Sydafrika, hvor han de kommende tre uger skal pudse formen af, inden han efter planen løber årets første 800 meter ved PSD Bank Meeting i Düsseldorf (3. feb.).

Med de mange udlandsophold og en kæreste i Aarhus er det selvsagt ikke meget, Bube har set til sin lejlighed i Bagsværd.

”Siden november har jeg vel bare været der tre-fire dage. Og nu gælder det så Sydafrika de næste tre uger,” fortæller Andreas Bube, som vi lige fangede, inden han tidligt torsdag morgen satte sig ind i flyet med kurs mod den sydlige halvkugle.

”Men jeg glæder mig til Sydafrika, hvor træningen bliver mere konkurrencespecifik. Bl.a. skal jeg løbe en 400 og en 600 meter, hvor jeg kommer til at løbe mig all-out. Det vil give mig den første indikation på, hvor jeg står nu. 6 x 1000 meter intervaller som hidtil siger jo ikke noget om formen på samme måde.”

Sparring med Europas bedste
En form for indikation på, at træningen går godt, har han allerede så småt fået. På de to foregående træningslejre med polakken Adam Kszczot og dennes træner, Zbigniew Król, har danskeren fint kunne følge med på intervallerne med Kszczot, der som regerende europamester og sølvvinder fra sommerens VM med en vis ret kan kaldes Europas bedste.

”Vi matcher hinanden godt, da vi som løbere er af samme type. Jeg er lidt hurtigere på de korte intervaller, mens han slår mig tilsvarende på de længere distancer. Men der er marginal forskel,” fortæller Bube, der uden for banen også går fint i spænd med sin nye træningsmakker.

”Kszczot taler godt engelsk, og på træningslejrene har vi delt værelse.”

01-07 Bube i Algarve
Fra træningslejren i Portugal. Fra venstre: Andreas Bube, Szymon Krawczyk (800m 1:47,06), Adam Kszczot og Mateusz Demczysak (1500m 3:36,15). (Privatfoto)

Den polske træner
Mens Bubes træner siden barndomsårene, Johnny Bagge, var med på sidelinjen i Portugal og fortsat er en vigtig del af set-up’et, så træner Bube nu efter den 65-årige Zbigniew Króls program (som Bagge  er inde over). Det har betydet, at Bube de fleste uger i efteråret har rundet de 120 km.

”Jeg har tidligere kun haft én uge med 120 km, så det er en væsentlig ændring. Król er inde over hver eneste træningspas. Løber vi en længere tur i skoven, kører han ved siden af på cykel og kommer med tekniske rettelser.”

Netop det store fokus på teknikken leder tanken hen på Wilson Kipketers legendariske samarbejde med en anden polsk træner, Slawomir Nowak. Et samarbejde, der dog også var berygtet for at være ekstremt lukket udadtil. Her hører enhver sammenligning op:

”Król er en hyggelig fyr. Han er venlig og åben, og andre udefra kan tit få lov at træne med. Men han er ikke så god til engelsk, så nogle gange falder hans vittigheder til jorden,” fortæller Bube med et smil.

”Så alt i alt ser jeg rigtig positivt på tingene. Træningen kører virkelig godt, og jeg mærker intet til skader.”

Indendørs
Efter sæsonåbningen i Düsseldorf er den nordiske landskamp i Växjö den 13. februar foreløbig plottet ind i kalenderen.

”Det kan være, at jeg finder et stævne inden landskampen. En fire-fem starter i løbet af vinteren vil passe fint. DM i Skive regner jeg også med at løbe, mens jeg – ligesom Kszczot – ikke løber VM-inde. Det ligger simpelthen for sent på sæsonen (17.-20. marts, red.),” siger Bube, der satser stærkt på at forbedre sin personlige rekord indendørs i år. Den lyder på 1:47,50 min. og blev sat i Gent i det, der var hans hidtil bedste sæson – 2012.

Selvom den dansk-polske duo ikke tager til VM-inde i Oregon, vil de alligevel befinde sig i USA på samme tid. Her finder den næste træningslejr nemlig sted, nærmere bestemt i Alberquerque i New Mexicos højder, men højdetræningen stopper ikke her. I april gælder det Zakopane i det sydligste Polen på den bjergrige grænse til Slovakiet, hvor Centralny Ośrodek Sportu ligger. Et olympisk træningscenter, hvor man på sit hotelværelse kan bestille iltforholdene til at simulere en ønsket højde, som var det et ilttelt(!).

Fra Zakopane er der ikke langt til tjekkiske Ostrava, hvor Bube den 20. maj håber at kunne åbne udendørssæsonen ved byens traditionsrige IAAF-stævne ”Golden Spike”.

Men lige nu gælder det træningen i Potchefstroom, hvor flere andre danske løbere – bl.a. Andreas Bueno, Nick R. Jensen, Ole Hesselbjerg og Mads Tærsbøl – står klar til at give ham en varm velkomst. I går ramte termometernålen således de 40 grader celsius.

© Copyright Dansk Atletik Forbund