Loading...

Haspa Marathon Hamburg

Dansk maratontrio går all-in på søndag

14. april 2016 · Jeppe Weinreich

Der står meget på spil for de tre danske topløbere, som søndag i Hamborg har et sidste skud i bøssen med henblik på OL-kvalifikation.

Én, to, tre - eller slet ingen OL-billetter til de mandlige danske maratonløbere. Sådan er perspektivet forud for søndagens imødesete Hamburg Marathon, hvor Abdi Hakin Ulad (Hvidovre AM), Lars Budolfsen (Sparta) og Jesper Faurschou (Herning LK) håber at løbe den klassiske distance hurtigere end det danske OL-krav på 2:15,15 timer*.

Selvom ingen dansker har løbet så stærkt de seneste 20 år, er troen på det i høj grad til stede.  Men det er sidste chance før deadline d. 24. april.

”Jeg har hele tiden vidst, at jeg kun har ét skud i bøssen. Det er maratonløbets natur. Der er noget ultimativt over det, og det er også kun bedst, når man ved, at det her er eneste chance. At det handler om OL-deltagelse, gør det kun mere specielt,” lyder det fra Lars Budolfsen, der har gode erfaringer fra Hamborg, hvor han de hidtidige to gange har forbedret sin personlige rekord, senest sidste år til 2:15,59 timer.

”Elitefeltet i år er klart større, så jeg regner med, at der vil være en del flere at følges med. Der vil være pace til en sluttid på 2:15,00, og det vil jeg gå med på – og så bare håbe, at ”haren” kan holde tempoet så langt som muligt,” lyder det fra Sparta-løberen, der for to uger siden var hurtigste dansker ved VM Halvmaraton. Grundet en strid blæst var hans sluttid i Cardiff dog ikke noget at tale om.

”Men det var en udmærket test. Formen er god, så alt tegner godt. Nu håber jeg bare på, at det ikke blæser for meget på søndag. Det bliver spændende.”

Allerede mandag morgen møder Budolfsen op på sit job som chefkonsulent i Københavns Kommune – efter en endt barselsorlov, som har givet ham mere optimale træningsforhold end ellers. Men om det er en kommende OL-deltager eller en løber med en drøm mindre, som vender tilbage til kollegaerne, vil tiden vise.

”Hvis jeg kvalificerer mig, så skal jeg have lavet et andet set-up frem mod OL,” slår han fast.

- ON-Sport har besøgt Budolfsen på hans arbejdsplads på Rådhuset - se indslaget HER

Abdi går efter 2:13,00
Mens Budolfsen har tænkt sig at hægte sig på 2:15-gruppen, så er Abdi Hakin Ulads plan at følge med gruppen foran, der sigter efter en sluttid under 2:13,00 – identisk med det tyske OL-krav. Og dét, mener hans træner Leo Madsen, er det eneste rigtige.

Hamborg Marathon
(Haspa Marathon Hamburg)

”Abdis form er fin, så vi er optimistiske. 2:13 svarer til 1:06,30 ved halvmaraton. Han kan løbe fire minutter hurtigere, så det burde ikke være noget problem. I Frankfurt følte han det lidt stressende at løbe lidt langsommere, end han egentlig var i stand til,” fortæller træneren med henvisning til maratondebuten i oktober sidste år. Her lignede Hvidovre-løberen med de somaliske rødder en kommende OL-deltager, men godt tre kilometer før mål ramte Abdi "muren", gik helt ned i tempo og kravlede nærmest bevidstløb over målstregen i 2:16,00. For lidt energiindtag undervejs, lød forklaringen senere på.

”Der var et problem med gel-poserne, som var lukket forkert til. Abdi kunne ganske enkelt ikke få dem op. Han var uerfaren og troede, at det ville gå alligevel. Så siden er der blevet trænet med at indtage energi, og det går godt. I Kenya for nylig havde en træningstur på 40 km. Det gik helt uden problemer,” fortæller Leo Madsen med henvisning til den højdetræningslejr, som Abdi vendte hjem fra for små to uger siden.

Faurschou
Og Jesper Faurschou? Modsat de to andre fik han allerede levet OL-drømmen ud i London for fire år siden. Selvom han i mellemtiden har fået fast job som gymnasielærer og sidste år blev far til tvillinger, er Rio fortsat stærkt tillokkende for den 32-årige Herning-løber.

”Jamen jeg vil meget gerne med igen. Det er en fantastisk oplevelse at være med til et OL. Min indsats ved VM Halvmaraton for nylig giver ikke det rette billede af min form. Ligesom Budolfsen er planen at gå med i 2:15-gruppen og så holde tempoet så lang tid som muligt – uanset hvor træt jeg bliver. Skulle jeg gå ned til sidst, så har jeg i det mindste forsøgt.”

I kvindernes elitefelt gør Louise Langelund Batting en interessant start. Den 37-årige Aarhus 1900-løber vandt sidste år DM Maraton i Odense i fine 2:38,57 og satte ved VM Halvmaraton for to uger siden personlig rekord.

*Såfremt ingen løbere klarer de 2:15,15 inden kvalifikationsperiodens udløb (24/4), vil det være muligt at kvalificere sig til OL ved at løbe mindst 2:16,15 to gange i løbet af kvalifikationsperioden (Budolfsen og Ulad har allerede løbet den tid én gang i perioden).

Haspa Marathon Hamburg - søndag d. 17. april kl. 9.00

  • Tysklands største maratonløb efter Berlin. Og det 10. største i verden.
  • NDR sender direkte fra 8:45-12.30
  • Med 1.799 tilmeldte motionsløbere er Danmark den deltagermæssigt største nation efter Tyskland, som har 11.919 med.
  • Løbsrekorder: Eliud Kipchogge (KEN) 2:05,30 (2013) & Netsano Achamo (ETH) 2:24,12 (2012)
  • Elitefeltet er på hhv. 84 mænd og 30 kvinder (+ ialt 17 "harer")
  • Danske seedninger: Abdi Hakin Ulad 29 - Lars Budolfsen 37 - Jesper Faurschou 39 - Klaus Hagensen (1900) 67 - Louise L. Batting 17


Hjemmeside:
http://www.haspa-marathon-hamburg.de

© Copyright Dansk Atletik Forbund