Loading...

Museumsplein i hjertet af Amsterdam, hvor løberne starter og slutter.

Amsterdam – optakt 5. dag

Abdi, Jess og Anna i vigtig test før OL

08. juli 2016 · Jeppe Weinreich

Dansk atletik har tre deltagere med, når halvmaratondistancen søndag får sin debut ved et EM. Kvinderne lægger ud kl. 9.30, mens mændene slippes løs bare 20 minutter senere.

AMSTERDAM - Når startskuddet lyder søndag kl. 9.30 til det første halvmaraton i EM-historien, er der to danskere med i det 90 kvinder store startfelt. For Jess Draskau-Petersson og Anna Holm Baumeister er der samtidig præcis fem uger til det altoverskyggende mål: Maratonløbet ved OL i Rio d. 14. august.

Ved Draskau-Peterssons seneste visit i Europa – i maj – vandt hun Lillebælt Halvmarathon i 1:14,44 time. Selvom den personlige rekord er noget hurtigere (1:12,52), forventer hun søndag en tid omkring de 1:15.

”Det svarer nogenlunde til mit tempo på en hel maraton, og det vil være fint efter omstændighederne,” lyder det fra Jess med henvisning til, at træningen - som p.t. er tung - er rettet mod at toppe på maraton i Rio. Desuden ankom hun fredag direkte fra basen i Colorado og kæmper altså lidt med jetlag grundet tidsforskellen og en rejse, som tog godt 24 timer. En gentagelse af den sensationelle 8. plads ved EM for to år siden skal man derfor ikke sætte næsen op efter, understreger hun.

”Havde det som i Zürich været en hel maraton, ville en top-10 placering være mulig, men jeg er ikke så konkurrencedygtig på den halve distance. Da jeg i sin tid dyrkede triatlon, brugte jeg 8-10 timer. Da jeg gik over til maraton, noget i retning af 2½ time. Halvmaraton ligger bedre til 5- og 10 km-løbere.”

Trods den tunge maratontræning viste den anden danske deltager hos kvinderne, Anna Holm Baumeister, for tre uger siden på Bornholm, at hun godt kan løbe stærkt. Her blev det i Rønne til en PR på 5000 meter bane med 16:10,19 min.

Halvmaraton er Abdis distance
Hvis halvmaraton ikke helt er Draskau-Petersson bedste distance, så ligger den anderledes godt til Abdi Hakin Ulad, der netop har baggrund som 5- og 10 km løber. Det viste han ved VM i København, hvor han med 1:02,24 timer satte en stærk PR. Det rakte til en 38. plads i et af historiens allerstærkeste felter, men faktisk var Abdi ved den lejlighed den 7. bedste europæiske løber. Både ved CPH Half året efter og i Den Haag i foråret var han igen under de 1:03 timer. Af de tre danskere er Abdi det bedste bud på en topplacering

Abdi ankom for få dage siden til Amsterdam direkte fra en højdetræningslejr, og træner Leo Madsen betegner Abdis form som god, måske bedre end nogensinde.

”Han har selvfølgelig ligget i tung træning, men også fået slappet godt af på det seneste,” lyder det fra træner Leo Madsen, der har holdt godt øje med pollentallene i Amsterdam de seneste dage. Abdi døjer nemlig med astma, og det er grunden til, at han sjældent har leveret de store præstationer i højsommeren. I Zürich for to år siden gik det således ikke helt som håbet på 10000 meteren.

Top-10
”Abdi har heldigvis ikke mærket noget til astmaen på det seneste, så vi krydser fingre. Det er et meget åbnet løb, som jeg ser det. Der er flere dark horses, som stiller op, men top-15 burde være muligt for Abdi. Top-10, hvis det går rigtig godt,” vurderer Leo Madsen, der betegner ruten som teknisk svær de første fem km, men ellers en hurtig og flad rute – vi er jo i Holland. Der er start og mål ved Museumsplein.

”Man skal over en del broer på det første stykke, og der er visse sporvognsskinner, som også kan give problemer, men ellers er det en hurtig rute. Og det er bestemt muligt at sætte personlig rekord.”

Med i feltet er bl.a.  Polat Kemboi Arikan, som fredag sikrede Tyrkiet guld på 10000 meter, mens Azerbaijan med Evans Kiplagat stiller med den eneste løber, som har en PR på under en time.

EM Amsterdam 10. juli
Kl. 9.30 Jess Draskau-Petersson & Anna Holm Baumeister
Halvmaraton kvinder
90 deltagere - startliste

Kl. 9.50 Abdi Hakin Ulad
Halvmaraton mænd
92 deltagere - startliste

© Copyright Dansk Atletik Forbund