Loading...

Medaljevinderne i kuglestød ved DM 2015. Det kunne meget vel blive en gentagelse i år. (Lone Dybdal)

Store DM

DM-optakt: Kast

26. august 2016 · Jeppe Weinreich

Der er flere klare favoritter i kasteøvelserne, men al erfaring viser, at der ved et DM er plads til overraskelser.

KAST
Kuglestød
I kvindernes kuglestød hedder favoritten naturligt nok Trine Mulbjerg (Sparta). Hun ankommer med et friskt sæsonbedste (16/8) på 16.01 meter fra Sverige. Siden sin første udendørs titel i 2010 har hun vundet alle gange – med undtagelse af 2014, hvor Maria Sløk besejrede hende. Hvidovre-kasteren satte årsbedste sidste weekend med 15.36 meter og plejer altid at finde sit bedste frem ved mesterskaber. Så tingene er bestemt ikke afgjort på forhånd.

Hos mændene kan Kristoffer Thomsen vinde sin første titel. Den 20-årige 1900-kaster vandt sølv indendørs, hvor han måtte se sig besejret af Kenneth Mertz (Sparta). Denne stoppede officielt i foråret, men har holdt den fysiske form ved lige – og kan måske gå hen og drille, om ikke Thomsen rammer sit normale niveau. Den norske århusianer Marcus Thomsen (1900) – der vandt sølv ved de norske mesterskaber - er uden for konkurrence favorit, men kan ikke vinde medalje.

Diskoskast
Hos kvinderne kan Kathrine Bebe (Sparta) vinde for fjerde år i træk. I juli satte hun PR med 54.38 meter, så en forbedring af Vivian Krafts mesterskabsrekord fra 1987 (52.40m) kan måske komme i fare. Nærmeste konkurrent Lisa Brix (Amager AC) har én gang i år været over de 50 meter, mens Bebe denne sæson har gjort det mere end ti gange. 

Emil Mikkelsen har vundet DM fire ud af de seneste fem gange. Kun på hjemmebane i 2014 har Odense-kasteren kikset. Andreas Ellegaard (Sparta) – der endnu har sin første titel til gode – kastede flot ved E-Cup’en i maj. Siden dengang har han dog ikke konkurreret, og er altså en ubekendt faktor. Alexander Bertelsen (1900) viste med titlen i 2014, at han kan være god for en overraskelse.

Spydkast
Alexanders lillebror, Andreas fra Vejle IF, gælder som det måske største spydkasttalent herhjemme. Men siden han som 18-årige kastede 66.13 meter med seniorspyddet, har skader og efterfølgende operationer afholdt ham fra at konkurrere. Efter fire års pause vendte han sidste måned tilbage med 61.18 meter. Mikkel Garbrecht (AAIG) har dog med 64.21 meter kastet klart længst i år, mens Lukas Björnvad (ROAR), som vandt DM i fjor med 64.65 meter, har gjort meget lidt væsen af sig i år.

Hos kvinderne er der én klar favorit: Marie Vestergaard. 1900-kasteren vandt titlen i 2014, men en albueskade afholdt hende fra at forsvare titlen det følgende år. 48.10 meter har hun kastet i sin eneste konkurrence denne sæson – væsentlig længere end hendes konkurrenter, med undtagelse af norske Andrea Bolle (OA/OGF), der dog ikke kan vinde medalje.

Hammer- og vægtkast
I fjor satte Celina Julin (Sparta) mesterskabsrekord i både hammer- og vægtkast, og det er svært at se, hvem der skulle kunne true den danske rekordholder. Hos mændene tegner det også til en dobbeltsejr til den forsvarende mester Taj Murmann (Odense Atletik), der dog i hammer kan se frem til at blive presset af mesteren fra ’14, Brian Nielsen (Esbjerg AM), som ved DM Masters for to uger siden viste gryende form med 60.86 meter.

© Copyright Dansk Atletik Forbund