Loading...

Fra venstre til højre: Guld, sølv og bronze. Kristoffer Hari i midten må se sig knebent besejret efter en fatal start. (Lone Dybdal)

Store DM - 1. dag

Festus vinder kontroversiel 100 meter-finale

27. august 2016 · Jeppe Weinreich

Kristoffer Hari og Morten D. Madsen blev hængende i startblokken, da skuddet i 100 meter finalen lød. En efterfølgende protest blev afvist, og dermed kunne Festus Asante lade sig kåre som dansk mester i 10,56 sek.

Med overbevisende 10,44 sek. (-1,7) i det indledende heat på 100 meter viste Kristoffer Hari (Hvidovre AM), at formen var i top. Der var derfor lagt op til en flot finale, men det blev en uforløst affære. Hari og den forsvarende mester Morten D. Madsen blev nærmest hængende i startblokken, og selvom førstnævnte på imponerende vis blot var 0,01 sek. fra at indhente det tabte, var løbet reelt kørt. Festus Asante vandt med 10,56 sek. foran Haris 10,57 sek., mens Simon Hansen (1900) for andet år i træk kunne vinde bronze (10,62s). Mens guld- og bronzevinderen ikke havde problemer med at reagere på skuddet, så var det ikke tilfældet med de andre to. Den elektroniske pistol gav rigtignok ikke meget lyd af sig, selvom den var koblet på en højtaler bag startblokkene. Der blev indlagt en protest, men efter længere tid votering afviste juryen den.

”Jeg reagerer på skuddet, men Jeg tænkte bare: Hvor blev de af! Normalt ville jeg jo kunne mærke dem på min side, men det er først på den sidste del, at jeg kan mærke Kristoffer. Det er fedt at blive dansk mester, men ærgerligt for de andre, hvis de ikke hørte skuddet,” lød det efterfølgende fra Asante.

Den afsluttende 4x100 meter stafet blev en også en lidt sær affære. Blot fire hold stillede til start, og allerede ved første skift kiksede Sparta. Simon Hansen gik ud på sidste tur i føring med Kristoffer Hari nogle få meter efter sig. Hari hentede ind på ham, men stoppede pludselig helt op med, hvad der lignede en lille forstrækning. I mål satte Aarhus 1900 ny klubrekord (og dansk årsbedste) med 41,30 sek. Med efterfølgende diskvalifikation til AGF var 1900 eneste hold på skamlen!

4x100m
For blot anden gang i DM-historien kunne Aarhus 1900 vinde mændenes 4x100 meter. (fv) Simon Hansen, Steffen U. Knudsen, Emil Søndergaard og Andreas Martinsen.

Hos kvinderne kunne Martha Traoré (Sparta) fra bane 8 helt uventet vinde finalen i 12,26 sek. (-1,6), mens Frida Sångren (1900) – som i indledende var hurtigst af alle med 12,10s – fik sølv. Favoritten og den forsvarende mestrer Mathilde U. Kramer (AAIG) endte overraskende udenfor top-3.

Traore
Martha Traoré skifter til Anne Sofie Kirkegaard på 4x100 meter. Begge vandt to guldmedaljer lørdag.

Thijs sejrer i flot 1500 meter finale
Det plejer at være en lidt for taktisk affære, men mændenes 1500 meter skulle vise sig at blive en af de bedste i nyere tid – også selvom der var afbud fra årets hurtigste, Andreas Bueno (1900). Peter Glans (OA/OGF) lagde højt tempo fra start og rundede de første 400 meter i 58 sekunder. Kun Thijs Nijhuis (Viborg AM) og Nick R. Jensen (Sparta) fulgte trop. Efter 800 meter valgte sidstnævnte imidlertid at hoppe ud. Et tempoløb var ikke lige det, den spurtstærke spartaner havde håbet på.

Thijs
Thijs Nijhuis jubler over sejren. Søndag gælder det 5000 meteren.

”Glans og jeg var enige om, at ingen af os havde lyst til at have Nick med på sidste omgang. Så taktikken var, at hvis Peter gik frem i starten, ville jeg tage føringen den anden halvdel af løbet. Under alle omstændigheder ville jeg rykke med 600 meter igen,” lød det efter løbet fra vinderen Thijs Nijhuis, der rykkede som planlagt og satte Glans af med nogle meter. Thijs’ tid 3:44,59 er den hurtigste siden DM i 2000, mens Peter Glans med 3:46,06 på sølvpladsen havde stor ære af de mange personlige rekorder, som blev sat på de efterfølgende pladser. På 5. pladsen kunne eksempelvis Jens Søndergaard Jensen fra AGF med 3:48,19 skære over seks sekunder af sin PR.

Kvindernes 1500 meter blev til gengæld en taktisk affære. Efter et langsomt udgangstempo forsøgte Line K. Schulz (AAM) sig med en lang spurt på de sidste 400 meter, men Anna Emilie Møller (Blovstrød) hængte sig blot på, og kunne med 200 meter gå forbi og i mål dermed forsvare sin titel med 4:37,24 min. Søndag gælder det 800 meter-finalen, hvor Stina Troest alligevel ikke stiller til start.

Anna Emilie
Anna Emilie Møller - dansk mester på 1500 meter for andet år i træk. Bag hende KIF's norske Ida Fillingsen.

Hesselbjerg vinder femte titel i træk
En anden OL-deltager, som kunne sejre sikkert, var Ole Hesselbjerg (Sparta) på 3000 meter forhindring. Hans vindertid blev 8:59,16 min. – over 14 sekunder hurtigere end sølvvinder Kasper Skov (OA/OGF).

”Det var lidt mentalt svært at sætte sig op efter OL. Nu har jeg så kun ét løb tilbage (DT-finalen, red.), og så tager jeg en lille pause. Til vinter løber jeg både cross og indendørs. EM-inde er en mulighed, men jeg vil ikke jagte et krav, som jeg gjorde i år. Jeg sætter bare tre løb af, og så må vi se, om det er nok. Om det bliver 1500 eller 3000 meter, har jeg ikke afgjort endnu,” lød det fra Ole Hesselbjerg, der efter OL har barberet skægget af.

Benjamin Vedel er tilbage
Efter afbud til VM-U20 såvel som NM-U20 var der et glædelig gensyn med Benjamin Lobo Vedel (AAM) i vinderens rolle. I 400 meter finalen havde han i kampen mod Nicolai Hartling (Sparta) den bedste finish og forbedrede endda dennes danske årsbedste til 47,00 sek., mens Hartling vandt sølv i 47,32 sek. Nick Ekelund-Arenander (Sparta) fulgte godt med de første 250 meter, men med bare 50 meter igen måtte han stoppe op med en skade. Den danske rekordholder blev liggende på løbebanen, stærkt frustreret, og er næppe med på søndagens 200 meter.

Lobo (1)
Benjamin L. Vedel yderst til højre. Nick Ekelund-Arenander på bane 6 kom aldrig i mål.

Hos kvinderne var Anne Sofie Kirkegaard (Sparta) aldeles suveræn med 54,39 sek. – nyt dansk årsbedste og bare 0,22s fra Annes egen U20-rekord. Helt uventet kunne Mai Stæhr Rødtnes (1900) vinde sølv fra B-heatet, da hun med 57,38 sek. skar over to sekunder af sin PR. Hendes tvillingesøster Liv – som løb i A-finalen - vandt bronze.

Længste spydkast i tre år
I kvindernes spydkast sørgede Marie Vestergaard (1900) med personlig rekord 52.00 meter for det længste kast herhjemme i mere end tre år. Hos mændene leverede Mikkel Garbrecht (AAIG) en fin serie og vandt sit første seniormesterskab med 62.33 meter.

Peder P. Nielsen (Sparta) vandt efter halvandet års pause trespring med 15.36 meter. Han blev dog presset hårdt af det spændende færøske talent Tórur Mortensen (1900), som for første gang sprang over de 15 meter – endda hele tre gange. 15.10 meter (+2,9) målte det længste, mens hans 15.03 meter i godkendt vind er ny officiel PR og selvsagt færøsk rekord.

Trespring
Forståelig glæde hos Peder P. Nielsen, der har været væk i halvandet år. Til venstre det spændende talent fra Færøerne, Tórur Mortensen, som ligner en kandidat til næste sommers EM-U20 i Italien.

I hammerkast genvandt Celina Julin (Sparta) titlen. Efter en serie under niveau fik hun i sidste kast hammeren ud på 60.17 meter - bare 14 cm fra hendes egen mesterskabsrekord. Hos mændene forstod Brian Nielsen (Esbjerg AM) at toppe på rette dag. Med 61.17 meter kastede han sit længste i tre år. Det var samtidig en forbedring af sølvvinder Taj Murmanns (Odense Atletik) danske årsbedste.

I kuglestød kunne Kristoffer Thomsen (1900) ikke leve op til favoritrollen. Med 16.33 meter måtte han således se sig besejret med 16 cm af den forsvarende mester Kenneth Mertz (Sparta), som egentlig er stoppet.

SaraDM
Sara Slott Petersen nøjedes lørdag med at være i rollen som tilskuer og mor, inden hun søndag tager pigskoene på.

Mændenes stangspring rundede dagen af. Det blev til den ventede sejr for Rasmus W. Jørgensen (Sparta), som klarede 5.20 meter. Niveauet var bedre end de seneste år. Således var 4.85 meter ikke nok til en medalje for Mikkel Ringsted (KIF). Caroline Bonde Holm (Sparta) føjede med 4.05 meter endnu en titel til den allerede store samling.

Alle resultater

Alle foto: Lone Dybdal

© Copyright Dansk Atletik Forbund