Loading...

Jakob Dybdal Abrahamsen og Andreas Trajkovski.

USA

Danske college-atleter åbner sæsonen fredag

08. januar 2017 · Jeppe Weinreich

Syv af dansk atletiks største talenter træner og studerer p.t. i USA, hvor en ny sæson står for døren.

Mens vore hjemlige topnavne først tager hul på den nye sæson i slutningen af januar, kridter flere af de USA-boende allerede pigskoene førstkommende fredag. Her begynder college-sæsonen nemlig. En sæson, der kulminerer med NCAA-finalen i Texas d. 10.-11. marts.

Længdespringer Andreas Trajkovski (Sparta) tester ved fredagens Arkansas Invitational hurtigheden på 60 og 200 meter, inden han weekenden efter i Nashville stiller op i favoritdisciplinen. Udover førnævnte finale er kvalifikation til EM-inde (krav: 7.90m) det helt store sæsonmål for 23-årige Trajkovski, der grundet uforudsete visum-problemer først ankom til USA i går onsdag.

Forhindringsløber Jakob Dybdal Abrahamsen (1900) åbner ligeledes sin sæson fredag. Det sker på hjemmebane ved Kentucky Invitational, hvor han skal løbe en engelsk mile.

En anden 1900-atlet, Sofie Albrechtsen, er med ved Minnesota Open. Syvkæmperen døjer stadig med lidt jetlag efter rejsen fra Danmark, og derfor lader træneren hende nøjes med kuglestød og en tur på Golden Gophers’ 4x400 meter hold. Efter en flot femkamp sidste vinter, fik hun i sommer grundet problemer med den ene fod ikke lavet nogen syvkamp.

”Det går fremad med foden – og jeg har ikke haft nogen smerter i den i tre måneder nu,” lyder den gode melding fra Minnesota.

Kristian Uldbjerg Hansen var ikke med for New Mexico Lobos i den forgange crosssæson. Fokus for 800-meter-løberen er udelukkende på indendørssæsonen, som han åbner den 20. januar med en 600 meter. Det sker på hjemmebanen i Albuquerque. Otte dage senere løber han favoritdistancen samme sted, hvilket vil sige i 1600 meters højde.

”Hvis jeg ved den lejlighed kommer tæt på kravet til EM-inde (1:49,00, red.), løber jeg en 800 meter weekenden efter i lavland. Den tynde luft i Albuquerque gør det svært at løbe superhurtige tider. Vi har også et stærkt stafethold (distance medley relay, red.), som jeg er en del af, hvilket bliver prioriteret højt.” lyder det fra den 20-årige Aalborg-løber.

New Mexico x 2
New Mexico Lobos' to danske løbere: Kristian Uldbjerg & Jacob Simonsen.

En anden dansk løber på holdet er Jacob Simonsen. AGF’eren – der leverede en flot indsats ved EM Cross -  holdt som de andre atleter juleferie i Danmark, og her nåede han lige at vinde Nytårscuppen i Aarhus (5km). Efter planen flyver han i dag torsdag tilbage til New Mexico.

”Jeg er lidt i tvivl om, hvor vidt jeg ender med at løbe indendørs eller ej. Jeg har stort fokus på at kvalificere mig til U23-EM (5000m – krav: 14:07,50, red.) her til sommer og er derfor bange for at toppe for tidligt. Jeg vil gerne løbe indendørs, men ønsker ikke at træne alt for specifikt hen til det. Så jeg skal først have en snak med min træner,” fortæller Jacob, der fyldte 22 den 1. januar og derfor lige akkurat er ung nok til at kunne være med ved EM-U23, der foregår i polske Bydgoszcz.

Mangekæmperen Oliver Ryborg Kjeldsen var for et år siden tilknyttet et universitet i Mississippi. Her var de sportslige forhold dog langt fra optimale. Efter et halvt år hjemme i Aarhus prøver han nu lykken igen ved det mere velanskrevne Texas State University.

”Jeg skulle egentlig havde været derovre i søndags, og konkurreret nu på lørdag, men da mit visum ikke gik igennem i tide, var jeg nødt til at ombooke mit fly,” fortæller Oliver, der ligesom Jacob Simonsen tager hul på sit sidste år i U23-klassen.

Det syvende navn, Josephine Thestrup, havde en fin debutsæson som crossløber for Butler Bulldogs i Indiana. Om den 20-årige Sparta-løber kan fortsætte de fine takter på bane, vil vise sig de kommende måneder. Også hun kommer i aktion fredag. Det sker ved Illini Classic i Illinois.

"Jeg løber en 800m for at få en ide om, hvor min fart er p.t. Ellers bliver Milen mit primære fokus for indendørssæsonen," fortæller hun.

 

© Copyright Dansk Atletik Forbund