Loading...

Benjamin Lobo Vedel var én af fire EM-kandidater, som alle leverede varen med suveræne sejre. (DECA)

Nordic Indoor Match - Tampere 2017

Fire fejende flotte sejre og en EM-kvalifikation

11. februar 2017 · Jeppe Weinreich

Selvom de to danske atletiklandshold i lørdagens landskamp i Tampere måtte se sig besejret af Sverige, Finland og Norge, var der mange lyspunkter i matchen. Fire flotte disciplinsejre blev det undervejs til, mens flere debutanter stod for presset med personlige rekorder. Med Andreas Martinsens sejr på 60 meter hæk har nu seks atleter klaret EM-kravet.

I modsætning til de to foregående år kunne de dansk-islandske landshold lørdag i Tampere ikke drille de andre nordiske lande. Skal det ske, må det være i stærkeste opstilling, og det var det som bekendt ikke. Alligevel efterlod den danske indsats et fint indtryk, og med henblik på det kommende EM er der grund til optimisme.

Troest
Stina Troest besejrer Lindh og Hynne. (DECA Text&Bild)

Stina Troest har endnu ikke sikret sig billetten til EM, men hun viste lørdag, at hun så sandelig har formatet til at være med. I et taktisk perfekt 800-meter-løb kunne hun på den sidste langside gå forbi så stærke navne som norske Hedda Hynne (nr. 3 i verden denne vinter) samt Sveriges EM-bronzevinder, Lovisa Lindh. Stinas vindertid 2:02,74 min. er under såvel den personlige rekord (2:02,81) og EM-kravet (2:03,75), men på en 300-meter-bane tæller tiden som bekendt ikke. Sejren kom dog som en stor opmuntring, efter at hun i et taktisk dårligt løb i Karlsruhe sidste weekend forpassede en oplagt kvalifikations-mulighed.

"Det var rart at se i dag," lyder det fra Jørgen Troest. "Det var et godt løb på alle måder. Nu ved vi, at formen er der. Stina skal bare have nogle flere løb."

Måske venter der en kvalifikation allerede førstkommende onsdag. Her løber Troest nemlig ved et internationalt stævne i irske Athlone.Martinsen sikrer sig EM-billet
EM-kvalifikation var der til gengæld for Andreas Martinsen, som på 60 meter hæk understregede, at han er Nordens bedste. Med vindertiden 7,71 sek. - bare 0,02s fra hans egen danske rekord - kom han klart under kravet (7,82s).

"Jeg er ikke overrasket over den stærke tid i dag. Det er en god formbesked, men jeg føler, at jeg endnu ikke har ramt toppen. Nu må vi se," lyder det fra Martinsen, der inden næste weekends DM i Skive har en start i Lodz (POL) nu på torsdag.

Vedel og Bube var overlegne
To allerede EM-kvalificerede løbere, Benjamin Lobo Vedel og Andreas Bube, viste storform med to suveræne sejre på 400 og 800 meter med hhv. 46,58 sek. og 1:50,52 min. Udendørs har Benjamin kun tre gange løbet hurtigere end dagens tid.

Andreas Bube understregede også, at formen er i top. Han lod klogeligt de andre løbere gøre arbejdet, og med godt 100 meter igen distancerede han resten af feltet på overbevisende manér. Christian Clausen lyste ligeledes op her med en flot finish, der gav en overraskende god placering som nr. 3.

Debutanter stod for presset

Udover disse fire sejre var der mange andre ting at glæde sig over. En dansk rekord blev det ikke til, men det var tæt på, at Mathilde Heltbech fra noget uventet side havde leveret en. Placeret på banen ved siden af verdensrekordholder Susanna Kallur løb Helsingør-atleten nemlig i imponerende 8,44 sek. - bare 0,02 sek. fra den 31 år gamle danske rekord. Dermed skar hun 0,07s af sin nyligt satte PR og lægger sig op på siden af Mette Graversgaard, som i dag måtte se sig slået med 0,1 sek. af Heltbech. Der er lagt op til en uhyre spændende duel ved næste uges DM-inde.

Drama på 60 meteren
Lørdagen startede ellers dramatisk med flere diskvalifikationer - bl.a. til Festus Asante - på mændendes 60 meter. Fem kom af sted, og her løb Kristoffer Hari udmærkede 6,74 sek. på 3. pladsen. Efter protester skulle der imidlertid løbes om et par timer senere, og her sluttede Hari bag Asante med hhv. 6,89 og 6,81 sek. på pladserne syv og seks. Ikke helt som håbet.

Kramer bekræfter topformen
På kvindernes 200 meter bekræftede Mathilde U. Kramer igen, at hun er i sit livs form. Efter en 5. plads på 60 meter i fine 7,53 sek. - bare 0,01s fra PR - tog hun en fornem 4. plads på 200 meteren i fornemme 24,21 sek. Det er næsten et halvt sekund hurtigere end hendes udendørs PR. Debutanten Ida Karstoft stod for presset og klemte sig med 24,96 sek. under de 25 sekunder i karrierens blot tredje forsøg på distancen.

Tilfreds sportschef
Trods et holdmæssigt dårligere facit end de to foregående år, var sportschef Piotr Haczek godt tilfreds med indsatsen.

"Ud af de 44 atleter er der i alt 13 personlige rekorder samt 12 årsbedste. Det må siges at være meget tilfredsstillende. Og så har vi selvfølgelig de fire sejre af EM-kandidaterne, som er på meget højt niveau. En smule skuffende er det, at vi denne gang ikke kunne slå et andet hold, men det var et meget ungt hold med 13 debutanter, som vi havde med. Og de andre hold gjorde det rigtig godt, specielt de finske herrer," lød det fra Haczek med henvisning til de de svenske herrers overraskende nederlag - deres første i Nordenkampens historie.    

Andre steder
- På 3000 meteren (hvor en syg Ole Hesselbjerg havde meldt afbud) løb 18-årige Andreas Lindgreen (Sparta) med flotte 8:15,37 min. på 5. pladsen sin klart hurtigste tid nogensinde, mens 16-årige Anna Mark Helwigh på samme distance også var god for en (uofficiel) PR med 9:37,08 min.

- På mændenes 1500 meter leverede Mihn Kyun Cho en flot finish og dykkede for første gang i karrieren under de 3:50,00 med 3:49,86 min. på 4. pladsen.

- Kuglestøder Trine Mulbjerg - der vandt Nordenkampen i både 2014 og 2015 - viste fremgang med flot årsbedste 16.32 meter, hvilket som ventet gav en 2. plads efter svenske Fanny Roos.

- Som sagt fire danske discplinsejre, men holdet stod egentlig for fem, idet islandske Arna Stefanía Gudmundsdóttir vandt 400 meteren.

Nordenkampen - Tampere 11. februar
Slutstilling
Mænd
Finland 140 point
Sverige 121½
Norge 108½
Danmark/Island 90

Kvinder
Sverige 138 point
Finland 122
Norge 116
Danmark/Island 84
Resultater

© Copyright Dansk Atletik Forbund