Loading...

Sara Slott løber sig i semifinalen med en 2. plads. (DECA Text&Bild)

EM-inde - 1. dag (formiddag)

Forrygende dansk formiddag

03. marts 2017 · Jeppe Weinreich

Fire flotte semifinalepladser kom fredag i hus - med Benjamin Lobo Vedels 400-meter-sejr som højdepunkt.

BEOGRAD - Fire semifinalepladser ud af fire mulige. Med det forrygende facit af formiddagens program blev det understreget, at nok er dansk atletiks hold i Serbien ikke stort, men det er stærkt. Mens Sara Slott Petersen og Benjamin Lobo Vedel kommer i aktion igen fredag aften, kan Stina Troest og Andreas Bube hvile ud til lørdagens semifinaler.

Sara videre fra dramatisk heat
Kampen om at lægge sig forrest efter den første omgang på en 400 meter er ofte garant for dramatik. Det mærkede Sara Slott Petersen tydeligt i det indledende heat fredag formiddag. Fra yderbanen skar hun ind foran de andre - uden dog at genere direkte. Men det udløste uro, og tjekken Rosolova styrtede efterfølgende.

"Vi ligger fire på række, og så kan jeg vælge enten at lægge mig bag ved eller gå foran. Der var ligesom ingen af os, der ville lægge sig bagerst. Når jeg så skærer ind foran, går det ud over nogen." 

Sara_styrt
Det dramatiske øjeblik, hvor tjekken Rosolova bliver væltet. (DECA Text&Bild)

Sara fik altså den ønskede føring, men blev overhalet til sidst af heatets favorit, franske Floria Guei, og fik bag hende noteret 53,39 sek. - den 4. hurtigste tid af alle. 

"Jeg tog ikke farten af, men ville heller ikke give mig fuldtud, for det ville koste for meget i forhold til semifinalen senere i dag," lød det fra Sara umiddelbart efter løbet.

I første omgang blev Guei diskvalificeret, men efter protest fra den franske lejr blev dommen et par timer senere omstødt, og dermed endte Sara alligevel ikke som heatvinder.

Blandt fredagens fem hurtigste er de fire af dem bedst kendt som hækkeløbere:

400mK

Forrygende løb af Benjamin Lobo
På mændenes 400 meter gik det overraskende let for Benjamin Lobo Vedel at lægge sig i front efter første omgang. En enkelt konkurrent forsøgte at komme forbi, men Benjamin satte bare farten op og spærrede dermed for ham. Han holdt føringen på flot vis og forbedrede med 46,65 sek. sin egen danske U23-rekord - bare 0,34 sek. fra Nick Ekelund-Arenanders danske rekord fra 2014.

"Det gik perfekt. Jeg var glad for at vinde kampen. Med 70 meter kan jeg allerede mærke, at der er langt ned til de andre. Så jeg tog det roligt, det er bedre at spare kræfterne til semifinalen."

En semifinale, som tegner særdeles interessant. Benjamin løb nemlig den hurtigste tid af alle. 

"Jeg er indstillet på, at det i semi bliver svært at komme først ind på inderbanen. Men så må jeg bare give den en skalle på det sidste stykke."

Skulle det helt utrolige lykkes, bliver Vedel den første danske herre i en stor 400-meter-finale siden Niels Holst-Sørensen ved (udendørs) EM i 1946.

Jo, den er god nok. Benjamin havde hurtigste tid af alle:

400meterM

Troests taktik lykkedes
Stina Troest skulle på 800 meteren ikke nyde noget af et taktisk løb. Fra start lagde hun sig i front, rundede de 400 meter i 60,7 sek. På den sidste langside endte det i det forventede spurtopgør, men Troest holdt fast og blev kun knebent slået af franske Clarisse Moh. I den vigtige kamp om 2. pladsen holdt hun Norges rekordholder Hedda Hynne bag sig med 2:04,78 mod 2:04,88 min. Og det skulle vise at være vigtigt, eftersom Hynne blev slået ud.

"Taktikken var på forhånd at lægge mig i front. Jeg er endnu ikke så meget 800-meter-løber, at jeg ville løbe taktisk," lød det fra Troest, der ved EM i 2015 også nåede semifinalen.

Bliver det samme taktik i morgen?

"Jeg vil prøve at se, hvordan det former sig. Hvis ingen vil løbe stærkt, ja så går jeg op i front." -  resultatliste

Troest (1)Stina Troest gik som den eneste af heatets tre nordiske løbere videre til semifinalen. (DECA Text&Bild)


Bube videre på snæver margin

Kunne Andreas Bube fuldende en perfekt formiddag med fire semifinalepladser ud af fire mulige? Det kunne han. Men det holdt hårdt.

Modsat Troest, så valgte Bube det taktisk afventende og lagde sig fra start bagerst sammen med den forsvarende mester Adam Kszczot (POL). Da Kszczot rykkede, fulgte Bube med. De bevægede sig op i feltet, og det endte i et tæt spurtopgør, hvor Bube klemte sig ind på 3. pladsen - lige foran Guy Learmonth (GBR), der med en tid 0,05 sek. overraskende røg ud.

Efter at være slået ud i 2011 og 2013 var det altså alle gode gange tre for Bube.

"Det var lige på et hængende hår, men jeg er glad for, at det faldt ud til min fordel. Heatet var klart det stærkeste." - resultatlisteResten af fredagens program
Kl. 16.57 - Andreas Martinsen
 60 meter hæk (direkte) semifinale 3/3

Kl. 17.51 - Sara Slott Petersen 400 meter semifinale 2/3

Kl. 18.05 - Benjamin Lobo Vedel 400 meter semi 1/3

evt. 20.10 60 meter hæk finale M

Startlister/resultater HER

© Copyright Dansk Atletik Forbund