Loading...

Andreas Martinsen krydser målstregen i semifinalen, klart foran svenske Alexander Brosson. (DECA Text&Bild)

EM-inde - 1. dag (eftermiddag)

Martinsen og Vedel skriver historie i gylden dansk time

03. marts 2017 · Jeppe Weinreich

Med finalepladser til både Andreas Martinsen og Benjamin Lobo Vedel blev der fredag skrevet atletikhistorie.

BEOGRAD - Der gik næsten inflation i udtrykket "historisk" fredag sidst på eftermiddagen. Først sikrede Andreas Martinsen sig en finaleplads på 60 meter hæk efter dansk rekord, og lidt over en time efter løb Benjamin Lobo Vedel på forbløffende let vis sig til finalen på 400 meter. Finalepladser i mændenes hæk og sprint, nærmest uhørt.

Martinsen: Jeg var indstillet på, at det her var MIN dag
Som den første mandlige danske hækkeløber nogensinde lykkedes det Andreas Martinsen at kæmpe sig i en international finale. Den 26-årige Aarhus-1900 atlet løb i sit semifinaleheat på 60 meter hæk ind som nr. 2 i ny dansk rekord 7,68 sekunder. Man skal tilbage til 2005 for at finde en hurtigere tid af en nordisk løber.

"Jeg vidste godt, at der var muligheder i det heat, men det er alligevel ufatteligt. Der var mange ting, der fungerede i dag, men jeg føler stadig ikke, at jeg får den ønskede start. Efter anden hæk kører det bare. Jeg var på forhånd indstillet på, at det her var min dag," lyder det fra Andreas Martinsen, der løb til højre for den forsvarende mester, Pascal Martinot-Legarde (FRA), der vandt i 7,61 sek.

Dansk rekord igen 
At det hurtige løb ikke var noget enkeltstående lykketræf, viste han i finalen, hvor han trods en dårligere start formåede at tangere rekorden. Det rakte kun til en 8. plads, men specielt på de sidste 20 meter viste han en styrke, som lover godt for muligheden for at komme til sommerens VM i London på 110 meter hæk. Det kræver en ny dansk rekord på mindst 13,48 sek.60hæk finale

Lobo løber legende let i finalen
En par timer forinden var det Benjamin Lobo Vedel, der lyste op. I semifinalen på 400 meter forbedrede han sin få timer gamle personlige rekord til 46,60 sek. og avancerede med en 2. plads sikkert videre til lørdagens finale. 

"Før EM var målet bare at nå semifinalen, men efter at det gik så let i det indledende heat, så satte min træner (Erik Barslev, red.) og jeg en plads i finalen som nyt mål. Jeg føler, at det var nemt i dag," lyder det fra gymnasieeleven, der før det sidste sving lå i afslappet stil på en 3. plads lige efter spanieren Garcia, som han lige akkurat overhalede på de sidste meter.

"Før det sidste sving tænker jeg, at jeg lige venter lidt med at rykke. Jeg føler stadig ikke, at jeg har givet mig 100 % endnu. Og finalen lørdag bliver om aftenen (kl. 20.33, red.), så jeg vil virkelig være oplagt og vil kunne løbe frit. Målsætningen er jo allerede indfriet."

Vedel

Med fredagens to løb har han præsteret den 2. og 3. hurtigste tid af en dansker nogensinde. Nu drømmer han om også at slå Nick Ekelund-Arenanders tre år gamle rekord på 46,31 sek.

"Det er muligt, og jeg tror på, at hvis man når ned omkring den tid, så kan det give medalje."

"Historisk" er ikke et for stort ord om Vedels præstation. Ingen mandlig dansk sprinter har nemlig nået en international finale siden det udendørs EM i 1946, hvor den i dag 94-årige Niels Holst-Sørensen vandt guld.

Sæsonbedste til Sara Slott - men ingen finaleplads
For en sjælden gangs skyld blev det ikke Sara Slott Petersen, der løb med al rampelyset. Ikke at hun gjorde det dårligt, bestemt ikke. Fredag blev hun bare overstrålet af sine yngre holdkammerater. Kort før Benjamin Vedel løb hun sig ind på en 3. plads i sit semifinaleheat i nyt sæsonbedste 52,86 sek. Kun de to bedste fra hvert af de tre heat gik videre.

Sara demonstrerede, at hun er blevet dygtig i de nærkampe, som hun ellers undgår hele udendørssæsonen. Det fik franske Deborah Sananes at føle, da hun forsøgte at skrå ind foran danskeren, der resolut viste, hvem der bestemte. Med 30 meter igen lå hun til en finaleplads, men polakken Swiety havde den stærkeste finish og gik forbi og snuppede 2. pladsen.

"Jeg føler, at jeg gør alt rigtigt i dag. Jeg holder trykket hele vejen, men det var bare ikke nok. Jeg ville gerne have løbet lidt hurtigere og sat dansk rekord. Men ellers er jeg blevet meget god til at slås," sagde hun med et smil med henvisning til førnævnte postitionskamp.

EM-inde - Beograd d. 3. marts 2017
60 meter hæk M
Semifinale heat 3
1. Pascal Martinot-Lagarde, Frankrig 7,61 sek. Q
2. Andreas Martinsen, Danmark 7,68 sek. DANSK REKORD Q
3. David Omoregie, Storbritannien 7,71 sek.
(De første to videre til finale)

400 meter M
Semifinale heat 1
1. Pavel Maslak, CZE 46,45 sek. Q
2. Benjamin L. Vedel DEN 46,60 sek. DR-U23 Q
3. Samuel Garcia ESP 46,62 sek. Q
(De første tre videre til finale)

400 meter K
Semifinale heat 2
1. Lea Spunger SUI 52,17 sek. Q
2. Justyna Swiety POL 52,60 sek. Q
3. Sara Slott Petersen DEN 52,86 sek. SB (samlet nr. 8)
(De to første videre til finale)

 

© Copyright Dansk Atletik Forbund