Loading...

Abdi vinder NM/DM i Aarhus 2015. Lørdag kan det blive til den anden NM-titel (og 6. DM-titel på stribe). (DECA Text&Bild)

DM/Nordic 10000m Challenge

Abdi i topform forud for NM

17. maj 2017 · Jeppe Weinreich

Kun et uventet anfald af astma synes at kunne true Abdi Ulads sejr forud for lørdagens nordiske mesterskab på 10000 meter. Hvidovre-løberen har nemlig vist topform ved nogle hårde test hos Team Danmark den seneste tid.

Abdi Ulad og Simone Glad kan ikke løbe fra, at de er favoritter forud for lørdagens nordiske mesterskab på 10000 meter, som afvikles på Hvidovre Stadion. Feltet er ikke helt så stærkt som tidligere år, og det er svært at se, at nogen skulle kunne true de to danske esser.

Abdi Ulad viste ved DM 10 km landevej i sidste måned, at han p.t. er i en klasse for sig herhjemme. Der findes dog en svær modstander for Abdi, og det er de astma-problemer, som har det med at dukke uventet op. Det gjorde de ved et 10 km-løb i Würzburg d. 30. april, hvor han allerede efter 3 km fik problemer med vejrtrækningen. Siden er træningen dog forløbet godt, og formen er i top.

"Abdi har den seneste tid lavet to af fire planlagte test hos Team Danmark, hvor der bl.a. er fokus på væskeindtaget. Det er en hård test. De første to gange har han skullet løbe en halvmaraton i maratontempo og umiddelbart efter en hurtig 3000 meter. Senest løb han 1:04,55 og 8:35 - og det er altså bare til træning, så vi ved, at han er i form," fortæller træner Leo Madsen.

"Men vi sigter ikke efter en hurtig tid på lørdag. Det handler bare om sejren. Planen er at løbe en stærk 10000 meter den 17. juni i Leiden (hvor han i 2014 satte sin gældende PR 28:39,14, red.)."

Skulle Abdi vinde, generobrer han den titel, som han i fjor måtte afgive til svenske David Nilsson (som ikke er med denne gang). Eftersom løbet også inkluderer DM, vil det i givet fald blive Abdis sjette DM-titel på streg.

Simonsen sigter efter EM-krav
Kampen om sølv og bronze tegner til at blive interessant. Med trioen Jesper Faurschou (Herning LK), Jesper Trebbien (Sparta) og Jacob Simonsen (AGF) til start har Danmark flere medaljekandidater. Simonsen - der p.t. er på et scholarship i New Mexico - er grundet sygdom i familien taget hjem på sommerferie i Danmark lidt tidligere end planlagt.

"Det er lidt trælse omstændigheder, men nu får jeg så mulighed for at satse på at klare kravet (29:55min., red.) til NM-U23. Løbet vil vise, hvordan jeg står i forhold til kvalifikationen og hvad jeg evt. skal arbejde mere med," fortæller den 22-årige AGF-løber.

Tuomas Jokinen er med en PR på 29:11,05 den på papiret næststærkeste i feltet, men finnens tid stammer fra 2009.

Simone Glad kan vinde titlen fire år efter
Selvom Simone Glad (Sparta) - som vandt titlen i 2013 - er favorit, kan hun lørdag se frem til at blive matchet stærkt af kenyanske Sylvia Medugo (tidl. Kiberenge). Blovstrød-løberen har efterhånden boet og trænet i Danmark i adskillige år, men stiller altså op uden at kunne vinde medalje. Kun få sekunder skilte de to, da de for nylig deltog i et københavnsk motionsløb over 5km.

Simone Glad_Hyllested

Sylvia Medugo pacede Simone ved NM i fjor. I år skulle der angiveligt ikke foreligge nogen aftale. (M. Hyllested)

Efter de imponerende 32:47 min. ved DM 10 km i marts 2016 røg Simone Glad ind i en periode med skader. Hun er nu godt på vej tilbage - med Claus Hechmann som ny træner siden efteråret. Endnu er formen ikke til en tid under 33,00 min., så målet lørdag hedder en PR på bane, de 33:58,76 min. som hun vandt NM med tilbage i 2013.

Stærkeste konkurrent - og favorit til sølvet - er Lisa Ring. Den 24-årige svensker er i fremgang og blev senest nr. 6 ved Barcelona Marathon i marts måned i personlig rekord 2:37,27.

Eventen markerer samtidig den officielle indvielse af Hvidovres nye løbebaner. Det begynder kl. 12 - et kvarter før Abdi og co. skal ud på de 25 omgange.

Det hele vil kunne følges via live streaming på dette LINK.


DM/Nordic Challenge 10000m - Hvidovre d. 20. maj 2017
12.00 Velkomst v. Hvidovres borgmester
12.15 Mænd A-heat
13.15 Kvinder A-heat
Startlister m.m.

© Copyright Dansk Atletik Forbund