Loading...

Skole OL

Klar til niende Skole OL finale - og første gang i Aarhus

12. juni 2017 · Henriette Leth Nielsen

Ialt 8.929 elever fra 382 klasser dyster ved årets Skole OL finale, der skydes i gang tirsdag morgen og fortsætter resten af ugen.

Den 9. Skole OL finale afholdes på Ceres Park og Arena i Aarhus d. 13- 16. Juni 2017. Det er første gang at Skole OL finalen afholdes i Aarhus, og første gang at der er mere end blot atletik på programmet. I 2017 afvikles Skole OL finalen nemlig i både atletik, bueskydning, roning og svømning. Den femte nye Skole OL-sportsgren, eSport, havde ingen deltagere i deres kvalifikation, og afvikler i stedet eSport som en sideevent ved finalen.

 • Samlet set har 48.900 elever fra 2.352 klasser deltaget i Skole OL i 2017. Ud af disse har 28.745 elever deltaget i et af de ialt 55 lokale Skole OL-stævner fordelt på 46 forskellige byer.
 • For atletiks vedkommende har 26.277 elever deltaget i et lokalt atletikstævne, og dermed været i berøring med en lokal forening – det er en stigning på 37% i forhold til 2016.
 • Den resterende andel på 20.155 elever har deltaget i Skole OL i idræts- eller svømmetimerne på egen hånd, og indrapporteret resultater til Skole OL.
 • Ved Skole OL konkurreres der samlet set i 21 forskellige discipliner indenfor de fire forskellige sportsgrene.
 • Ialt 8.929 elever fra 382 klasser har kvalificeret sig og deltager ved finalen kun i den idrætsgren de har kvalificeret sig i.
 • Herudover er fire specialklasser fra specialskoler i Aarhus Kommune inkluderet i Skole OL og deltage i det fælles 2 km motionsløb.

Skole OL er for 4. - 7. klassetrin og hvert klassetrin har sin egen finaledag:

4. klasse konkurrerer tirsdag 13. juni
5. klasse konkurrerer onsdag 14. juni
6. klasse konkurrerer torsdag 15. juni
7. klasse konkurrerer fredag 16. juni

Program
Stævnet åbnes med fælles indmarch, fakkeltænding og åbningstaler. Faklen løbes ind af OL-medaljevinderne Sara Slott Petersen og Niels Fredborg. Herefter forlader de klasser som skal til svømmestadion atletikstadion i busser, mens de resterende klasser fra atletik, bueskydning og roning deltager i fælles opvarmning og 2 km motionsløb. Der kåres en overordnet vinderklasse af 2 km løbet, og klassen får en pokal i slutningen af stævnet.
Herefter går de klasser der deltager i bueskydning og roning ud til deres venue, og finalerne går i gang.

Åbningstalere
Tirsdag: Steen B Andersen, formand for kulturudvalget Aarhus Kommune
Onsdag: Niels Nygaard, Formand i DIF og Anne Nygaard, viceborgmester Aarhus kommune
Torsdag: Allan Hjortshøj, Skoleleder Holme Skole
Fredag: Ulla Kolding, formand for atletikudvalget i Aarhus 1900 AM 

Afslutning: Medaljer og Joey Moe-minikoncert
Skole OL Finalen afsluttes fælles for alle idrætsgrene på atletikstadion til præmieoverrækkelser. Sara Slott Petersen og Daniel Wagner vil overække medaljer, og dagen sluttes af med koncert med Joey Moe.

Konkurrencerne:

Atletik
Klassen konkurrerer samlet som ét hold, hvor 2 hhv. drenge og piger stiller op i hver disciplin. Der gives point fra 1-3, og det er klassens samlede pointtal, som tæller i holdkonkurrencen. De 8 bedste hhv. drenge og piger går videre til en finale, hvor der findes 1., 2., og 3. placeringer.

Discipliner

 • 4. klasse: 60m - 60m hækkeløb - 400m – længdespring – boldkast - 2km motionsløb - 10×60m stafet 
 • 5. klasse: 60m - 60m hækkeløb - 400m – længdespring – boldkast - 2km motionsløb - 10×60m stafet 
 • 6. klasse: 80m - 60m hækkeløb - 400m – længdespring – hylerkast - 2km motionsløb - 10×60m stafet 
 • 7. klasse: 100m - 60m hækkeløb - 400m – længdespring – hylerkast - 2km motionsløb - 10×60m stafet

Bueskydning
Skole OL-bueskydning er en klassekonkurrence, hvor piger og drenge konkurrerer samlet som ét hold. På dagen kåres de 3 bedste elever, samt den bedste klasse. Klasseresultatet findes allerede i 1. runde, hvor hele klassen skyder. Det er klassens gennemsnit, som bliver resultatet for klassen.

Afstanden fra skydelinjen til skiven er 8 meter. Hver elev skal skyde 12 pile (4x3), og selv tælle point ved skydeskiven.

 • De 5 bedste elever fra hver klasse går videre til 2. runde. Her skal der skydes 9 pile (3x3)
 • De 10 bedste elever fra 2. runde går videre til semifinalen. Her skydes 6 pile (2x3) 
 • De 3 bedste elever fra semifinalen går videre til finalen. Her skydes 3 pile, én af gangen (3x1)

Roning
Skole OL ro-konkurrencen er en klassekonkurrence, hvor hele klassen konkurrerer som et samlet hold.

 • Klassen skal ro 4.000 meter hurtigst muligt i én romaskine 
 • ALLE elever i klassen skal ro minimum 1 gang 
 • Det er tilladt at én elev ror flere gange 
 • Læreren må ikke røre eleverne eller ergometret, men meget gerne heppe og komme med gode råd

Hver klasse skal ro to gange i løbet af finaledagen. Om formiddagen ros to indledende heats. Herefter samles de 8 langsomste tider i en B Finale og de 8 hurtigste tider i en A Finale. B og A Finalen ros om eftermiddagen. De tre hurtigste tider fra A finalen får medaljer ved den efterfølgende præmieoverrækkelse. Tiderne fra indledende runde bruges udelukkende til at fordele klasserne i hhv. B og A Finale.

Svømning
Skole OL finalestævnet i svømning bliver afholdt som en 10-kamp, hvor klassen deltager i alle 10 discipliner mod de ni øvrige klasser. For hver disciplin skal der deltage mellem 4-8 elever. Aarhus Svømmestadion har 10 svømmebaner i bassinet og det betyder at alle klasser dyster mod hinanden, på samme tid.
Udover de 10 discipliner, vil der være en løbende konkurrence om, hvilken klasse der udviser størst kampgejst, fairplay og god opbakning til sine klassekammerater.

Sideevents
På parkeringspladsen foran stadion og i gården vil der hele dagen være forskellige side-events, som kan aktivere de elever som ikke er i ilden. Her kan børnene prøve bueskydning, ergometerroning, eSport, yoyo eller besøge smilebussen og få et postkort med hjem af deres smil. De kan også besøge Arlas Mælkehuse, hvor de kan lave deres helt egen power-snack.

Mad og drikke
Alle elever får en frokostpakke, mælk og frugt udleveret. Madpakken består af en økologisk skolemælk, en kakaomælk, økologisk ostehaps, en snackpølse, to fuldkornskiks, en grovbolle, og sæsonens frugt og grønt.

Transport og overnatning
Skole OL dækker 2/3 af klassernes udgifter til transport til finalen, samt tilbyder gratis overnatning til klasser med mere end 90 min’s transporttid til Aarhus. Overnatning finder sted på to skoler i Aarhus: Holme Skole og Rundhøjskolen.

© Copyright Dansk Atletik Forbund