Loading...

Fra oprykningen i 2015. Bulgarerne til venstre i billedet bliver der et gensyn med.

European Team Championships - 1st League

Kan dansk atletik forblive i 1st League?

13. juni 2017 · Jeppe Weinreich

To år efter den sensationelle oprykning skal dansk atletik om bare ti dage kæmpe for at blive i den europæiske 1. division. Det sker ved den spændende match i Finland d. 23-25. juni, hvor landsholdet virkelig får sin sag for.

Det var en historisk god præstation, da det danske atletiklandshold for to år siden i Stara Zagora (BUL) højst uventet sikrede sig oprykning til den europæiske 1. division (næstbedste række). Efter landskampspause i fjor grundet EM og OL i samme sæson skal landsholdet så i aktion om ti dage. Skulle holdet klare frisag i Vaasa (FIN) og sikre sig forbliven i 1st League, ja så vil det umiddelbart bedømt være en lige så stor præstation, som oprykningen var det.

12 nationer - heriblandt de tre nedrykkere Sverige, Norge og værtsnationen Finland - stiller op til dysten. De tre øverst placerede nationer rykker op i den bedste række, mens de to sidste hold skal en tur ned i 2. division.

Vaasa logo

En kamp for overlevelse
Lad det være sagt med det samme: Fokus er på den nederste del af tabellen. Sportschef Piotr Haczek, der også stod bag holdet for to år siden, har regnet på pointene, og det indikerer ret tydeligt, at der formentlig bliver tale om en kamp mellem Danmark, Bulgarien og Estland om at undgå de to nedrykningspladser, mens Sverige, Norge og Belgien er favoritter til at rykke op. En tilsvarende beregning for to år siden viste dog, at Danmark egentlig ikke burde kunne rykke op, men med i alt 2x20 discipliner - mænd og kvinder kæmper som ét hold - er der mange point, som der kan rykkes på. Med 12 nationer mod otte sidste gang er der i år endnu flere point at flytte med.

Markant ændring: fra to til tre dage
Konceptet i år byder på en markant ændring i programmet:

  • Mens en landskamp normalt har varet lørdag til søndag, er der fredag indledende heat i alle sprint- samt hækkeløb, hvorfra de fire dårligst placerede i hver øvelse bliver siet fra, således at der de næste to dage er otte med i hvert finaleheat. På distancerne 800 meter og opefter samt alle tekniske discipliner kommer alle 12 naturligvis til start.
  • I stafetløbene (4x100m lørdag / 4x400m søndag) vil der være seks hold i hvert af de to heat, seedet efter placeringen i den samlede stilling (en time før start).
  • I alle tekniske discipliner (højde- og stangspring undtaget) får hver atlet tre forsøg, hvorefter de fire bedst placerede får ét ekstra forsøg.
  • Vinderen i hver øvelse scorer 12 point, nr. 2 får 11 point o.s.v. 


Holdet udtages den 16. juni og flyver til Finland d. 21. juni. Læs mere om udtagelseskriterierne HER.


EM Hold - 1. division - Vaasa (FIN) d. 23.-25. juni 2017
De 12 deltagende nationer:

Belgien
Bulgarien (oprykker)
Danmark (oprykker)
Estland
Finland (nedrykker)
Irland
Norge (nedrykker)
Portugal
Rumænien
Sverige (nedrykker)
Schweiz
Tyrkiet
(nr. 1-3 rykker op, nr. 11-12 rykker ned)
Arrangørernes hjemmeside

© Copyright Dansk Atletik Forbund