Loading...

Foto: Thomas Windestam/DECA Text&Bild

VM London - 3. dag

Pragtpræstation af Abdi: Nr. 13

06. august 2017 · Jeppe Weinreich

Selvom der var "udsolgt" de sidste fem kilometer, formåede Abdi Hakin Ulad at placere sig som nr. 13 og tredjebedste europæer i maratonløbet ved VM i London.

LONDON - Den bedste præstation af en mandlig dansk maratonløber siden de navnkundige 80'ere? Meget taler for det. Søndag kunne Abdi Hakin Ulad krydse målstregen på Tower Bridge som nr. 13 ved VM, og det er nøgternt betragtet den bedste placering ved et globalt mesterskab, siden Henrik Jørgensen ved VM i Rom 1987 kom ind som nr. 9. Nok var Abdis sluttid 2:14,22 nogle få sekunder fra persolig rekord, men i dag var ikke stedet at løbe rekord.

"Der var varmt i solen, og det var faktisk en svær rute med mange sving. Men jeg følte mig ovenpå i dag," lød det umiddelbart efter løbet fra Abdi, for hvem det blot var fjerde forsøg på de 42,195 km. 

To gange før er han kollapset, men i dag var han frisk. Så frisk, som man nu kan være efter at have løbet mere end otte 5km-løb på godt 16 minutter. Det var en positiv oplevelse for ham, og efter at have rundet de første 10 km som nr. 45 avancerede han støt og roligt. 

Abdis mellemtider (placering i parentes) 16:07 (77) - 15:37 (45) - 15:24 (33) - 15:17 (28) - 15:34 (22) - 15:51 (18) - 16:03 (16) - 16:50 (14) - sidste 2,195 km: 7:39 min. 

Abdi (2)
(DECA Text&Bild)

"Det betød utrolig meget mentalt, at jeg hele tiden kunne overhale mine konkurrenter. Jeg lukkede mange huller, men var bevidst om, at jeg ikke måtte lave samme fejl som i Rio."

Halvmaraton blev rundet som nr. 28 i 1:05,51 time. Det indikerede en sluttid omkring de 2:12, men så mødte han den berømte mur ved 30 km, uden dog at støde hovedet imod den.

"Indtil da havde jeg følt mig godt tilpas, men det var først ved 37 km, at jeg for alvor bliver træt. Rent taktisk kunne jeg dog ikke have løbet bedre end i dag," lød det fra Abdi, der måtte bruge godt 18 minutter på de sidste 5 km - mod eksempelvis 15:17 min. fra 15 til 20 km.Mens Abdi kæmpede på ruten, fulgte to af Team Danmarks eksperter ham tæt. Abdi var knapt kommet i mål, før han skulle op på vægten. Den viste, at han undervejs havde tabt 2,5 kg i forhold til kampvægten på knap 58 kg. - på trods af at have indtaget et par liter salt- og sukkerholdigt vand undervejs. Men et mindre vægttab, end der tidligere har været tale om. 

Team DK
Sportschef Piotr Haczek sammen med Susanne Jørgensen og Majke Jørgensen, hhv. bioanalytiker og sportsernæringskonsulent i Team Danmark.

Træner Leo Madsen var selvsagt tilfreds med Abdis præstaton:
"Jeg vil mene, at det Abdi laver i dag, svarer til en tid på 2:11. Han fulgte planen med et stille og roligt udlæg. Da han passerer mig ved 5-6 km, vender han tommeltotten op. Det har han ikke gjort før. Vi havde på forhånd talt om, at en placering i top-20 var mulig, så nr. 13 er mere end forventet," lyder det fra Leo Madsen, der ser Abdi som manden, der en dag skal slå Henrik Jørgensens legendariske rekord.

"Han skal nok få ram på den en dag. Husk på, at det her kun var hans fjerde maratonløb!"

Med en placering som tredjebedste europæer i dag ser det interesant ud i forhold til EM i Berlin næste sommer, som er det langsigtede mål. I dag var kun den stærke skotte, OL-9'eren Callum Hawkins, samt europamesteren fra 2014, Daniele Meucci (ITA), der var hurtigere end Abdi. De to satte begge personlig rekord på hhv. 4. og 5. pladsen.

Res maraton

Af 98 startende udgik 27 undervejs...
Hele resultatlisten

© Copyright Dansk Atletik Forbund