Loading...

Sebastian Coe åbner den 51. IAAF Congress. (Getty Images)

IAAF Kongres

Munkvad: Tilliden til IAAF må være genoprettet nu

08. august 2017 · Jeppe Weinreich

Direkør Jakob Larsen og formand Karsten Munkvad var DAFs repræsentanter, da IAAF i dagene op til VM (2-3. aug.) afholdt kongres i London. I de forløbne to år siden den seneste kongres er der sket store forandringer, kan Munkvad berette.

Traditionen tro afholdt det internationale atletikforbund - IAAF - kongres i dagene op til VM. Det foregik naturligt nok i værtsbyen London, hvor DAF var repræsenteret ved direktør Jakob Larsen og formand Karsten Munkvad.

Siden den seneste kongres i Beijing 2015 er bølgerne gået højt i IAAF. Det var her, at Sebastian Coe officielt overtog præsidentposten fra den kontroversielle, korruptions-anklagede Lamine Diack. Siden dukkede dopingspøgelset igen op, og mistanken om udbredt og systematisk doping førte til udelukkelsen af Rusland. Stormen har ikke helt lagt sig, men der er en anden mand ved roret nu.

"Med Sebastian Coe i spidsen vil jeg mene, at tilliden til IAAF må være genoprettet. Der er sket en kæmpe forvandling. Atletikkens internationale forbund er nu førende, hvad angår good governance og transparens," vurderer Karsten Munkvad.

"Der er nu åben afstemning ved kongresserne, så alle kan se, hvilket land der stemmer hvad. Der er desuden strammet yderligere op ift. kvindernes repræsentation, og der er etableret forskellige kontrolorganer med eksterne eksperter. De nordiske lande har været med fremme i forandringsprocessen, og jeg er på DAFs vegne stolt af de resultater, der er opnået, men.." tilføjer DAF-formanden, for der er et men.

"Der er stadig meget arbejde at gøre for at komme snyd til livs - herunder tilbagebetaling af præmie- og sponsorpenge og udelukkelse af visse lande. Doping har desværre fyldt meget, og gør det stadig - bogstavelig talt. Så sent som i går var det på forsiden af en britisk avis - og på en storskærm her ved mit hotel. Endnu engang fjerner doping fokus fra de rene atleter og den fest, som VM i atletik er."

Munkvad (1)
Karsten Munkvad (th) hilste lørdag på den danske VM-trup.  

Nye vinde
Kongressen strækker sig over to dage, og at der blæser nye vinde i IAAF, var den første dag et godt eksempel på. Her var der konferencer med indlæg om forskellige emner: ligestilling, eventudvikling og fokus på, hvad andre idrætsgrene gør. Det var ifølge Munkvad et inspirerende og godt koncept, der givetvis bliver gentaget ved næste kongres, som afholdes i forbindelse med VM i Qatar om to år.

"Der tales meget om, at der skal forandring til; at atletikken skal reagere på udviklingen i omgivelserne - men min oplevelse er, at de fleste vender tilbage til de kendte formater, som vi laver atletik i, og med stort fokus på atletikkens stjerner," lyder det fra Karsten Munkvad, som vil nytænkningen - og her skal DAF være fremme i skoene.

"Taler man om at reagere, er man allerede bagud - i stedet skal vi agere. Holde fast i, at vi er verdens største idræt, den grundlæggende idræt, og at vi er en idræt, der kan dyrkes hele livet. Dansk Atletik Forbund​ har alle muligheder for at præge udviklingen de kommende år. Der bliver set i vores retning, når der tales om udvikling - først og fremmest fordi vi ved VM Halvmaraton i 2014​ formåede at tænke nyt. Det har dannet model for efterfølgende mesterskaber. VM Cross 2019 i Aarhus vil også komme til at ruske op i måden at afholde et verdensmesterskab på. Bare vent at se," siger Munkvad med et smil.

Flertal bakker op om fortsat udelukkelse af Rusland
På andendagen af kongressen bad IAAF Council medlemslandene om en fortsat opbakning i udelukkelsen af Rusland. Indstillingen lød, at Rusland endnu ikke var klar til at blive genoptaget som medlem - og dermed fortsat ikke ville kunne deltage i internationale konkurrencer. Det skete på baggrund af oplysninger fra den "task force", som IAAF har etableret, og hvis opgave er at overvåge, om de aftalte betingelser for at genoptage russerne i IAAF bliver overholdt. En efterfølgende afstemning viste et meget klart flertal for fortsat udelukkelse.  (rapporten kan hentes HER)

"Den nye formand for det russiske atletikforbund fik lov til at tale til forsamlingen, og han gav en uforbeholden undskyldning til atletikverdenen for det russiske dopingmisbrug," fortæller Karsten Munkvad, der i forlængelse af kongressen bliver i London for at følge konkurrencerne. Her fik han tirsdag selskab af formanden i DIF,  Niels Nygaard, og Lone Hansen, direktør i Team Danmark..

"Jeg kunne virkelig unde alle at have været inde på stadion, da Mo Farah vandt guld fredag aften. Hvilken stemning! Dér blev det helt klart og tydeligt for alle, hvor fantastisk atletikken er, og hvad den kan," slutter Munkvad.

 

© Copyright Dansk Atletik Forbund