Loading...

De tre forventede favoritter (f.v.): Alex Oloitiptip, debutanten Leonard Barsoton og James Wangari. (CPH Half)

Copenhagen Half Marathon

Banen kridtet op til hurtige tider

16. september 2017 · Jeppe Weinreich

De afrikanske superløbere har haft fokus på CPH Half i flere måneder. Lørdag mødte de op til pressemødet, inden det i morgen bliver alvor.

De kenyanske superløbere har tænkt sig at løbe stærkt ved søndagens Copenhagen Half Marathon. Rigtig stærkt. Vejrudsigten lover nærmest perfekt vejr med 13-14 grader og næsten ingen vind. En "hare" er sat til at trække de bedste gennem de første ti kilometer i verdensrekordtempo 27:30 min. Herefter begynder løbet for alvor.

James Mwangi Wangari satte sidste år med 59:07 min. en ny løbsrekord. Siden dengang har ingen i verden løbet så stærkt. Årets verdensrangliste toppes med 59.10 min., og dén tid kunne meget vel blive overgået søndag og dermed igen placere København som den stærkeste halvmaraton-by i verden.

Wangari har døjet med skader i år, og søndagens løb bliver hans første siden Lissabon Halvmaraton, hvor han blev 2'er.

"Jeg har kun kunnet træne siden juli, så min forberedelse har ikke været optimal, men jeg vil selvfølgelig gå ud og løbe så stærkt jeg kan," sagde den 24-årige kenyaner ved lørdagens pressemøde.

22-årige Leonard Barsoton vandt sølv ved VM Cross i marts og er kenyansk mester i samme disciplin. Det siger alt om hans styrke. CPH Half bliver hans første forsøg på distancen, og det er selvsagt imødeset med spænding.

"Jeg håber at løbe under en time i morgen, det vil være en god debut," lyder det fra Barsoton, der har base i Tokyo og på længere sigt satser på OL i byen i 2020 - enten på maraton eller 10000 meter.

Nr. 2 fra CPH Half i 2015, Alex Oloitiptip, er kommet til København for tredje år i træk.

"Det bliver en barsk dyst. Jeg har fokuseret på dette løb i tre måneder. Efter 15 km kommer kampen til at foregå i hovedet," forudser Oloitiptip.

Abdi (3)
Løbsrekorden hos kvinderne på 68:00 min. kunne meget vel ryge på søndag - og blive overtaget af en af disse tre (f.v.): Eunice Chumba (nr. 2 i CPH Half 2016), Pascalia Chepkorir (bronze ved VM Halvmaraton 2012) og Brigid Kosgei.

Abdi som DM-favorit
CPH Half har også status af DM for tredje år i træk. Hos mændene er Abdi Hakin Ulad (Hvidvore AM) klar favorit. Hans maratonløb fra VM i London sidder dog stadig i benene, og derfor går han "kun" efter titlen.

"Jeg ved nogenlunde, hvad jeg er i stand til. Vinder jeg DM i en o.k. tid, vil jeg være tilfreds."

Anna Holm (Sparta) deltog også på pressemødet, hvor hun understregede, at man ikke skal forvente nogen toptid af hende efter en længere pause. 

"Jeg tager det som et godt træningsløb. Formmæssigt ligger jeg ikke helt, hvor jeg er bedst. Men jeg glæder mig bare til at komme ud og løbe i Københavns gader," lød det fra Anna Holm, der senest vandt DM i 2015.

Med en formstærk Simone Glad til start kan det blive et interessant møde mellem de to Sparta-løbere. 

Jakob Larsen

Jakob Larsen, direktør i Dansk Atletik Forbund, ser også frem til søndagens event.

"Efter VM i 2014 satte vi os et mål om et tilbagevendende løb. Det skulle være det bedste i verden - på alle områder. Det er lykkes. Som event har vi den højeste status nu - IAAF Gold Label. En anden opfyldt målsætning var, at over 20 procent af deltagerne skulle komme fra udlandet. Og målt sportsligt kan vi godt tillade os at sige, at vi er det stærkeste løb," slutter Jakob Larsen.

Ved løbet i 2016 var de første syv løbere under 60 minutter - intet andet løb i verden havde så højt et niveau.
 

Startskuddet lyder kl. 11.15. Følg med på www.cphhalf.dk eller på DR.dk, som streamer live fra kl. 11.

© Copyright Dansk Atletik Forbund