Loading...

Maja Alm sejrer ved DM Kort Cross i 2014. (Michael Hyllested)

Cross Nationals

Verdensmesteren er ”sulten” efter at konkurrere igen

27. oktober 2017 · Jeppe Weinreich

I fraværet af Simone Glad og Anna Emilie Møller er orienteringsløber Maja Alm favorit ved lørdagens 1. runde af Cross Nationals i Roskilde. En længerevarende skade har dog betydet, at topformen endnu ikke er der.

Det vakte berettiget opsigt i atletikkredse, da Maja Alm ved et belgisk stævne i juli løb en 5000 meter i 15:40,73 min. og dermed rykkede op som en af de hurtigste kvinder herhjemme nogensinde. Det skete i en formidabel sæson for orienteringsløberen, der ved VM i Estland vandt sprintdistancen for tredje år i træk og godt en måned senere sluttede af med endnu en triumf ved World Games i Polen.

De to hårde løb på bane - hun fyrede også en 3000-meter-tid på 9:05,88 min. af i Irland - kostede imidlertid en længere skadespause. Først nu er hun klar til at konkurrere igen, og det bliver ved lørdagens Cross Nationals i Roskilde.

- se STARTLISTEN til Cross Nationals 1. runde

"Jeg har været skadet i læggen siden juli. Det er først den seneste måned, at jeg har kunnet træne ordentligt – og det er stadig kun halvdelen af hvad jeg plejer. Så jeg ved ikke helt, hvordan formen er, men jeg er rigtig motiveret og virkelig sulten efter at komme i konkurrence igen," fortæller 29-årige Alm, der i atletiksammenhæng løber for AGF.

Selvom formen ikke er i top, kan hun ikke løbe fra, at hun er favorit på kvindernes 6-km-distance, hvor profilerne Simone Glad og Anna Emilie Møller har valgt at stå over.

"Det ser ud til, at det bliver en pløret og kuperet rute, så det passer jo godt for en orienteringsløber som mig. NM og EM Cross indgår bestemt også i mine planer - om jeg kan kvalificere mig til dem. Det er virkelig vigtigt for mig at have noget at glæde sig til her i vinterperioden."

EM og VM kolliderer
Med den førstnævnte 5000 meter er hun sølle 0,73 sek. fra det danske EM-krav, men det ligger allerede fast, at man ikke får set hende løbe distancen på det olympiske stadion i Berlin til sommer. Af den simple grund, at der er VM i  orienteringsløb i Riga samtidig.

"Det er rigtig ærgerligt, men jeg har stadig en del drømme inden for orienteringsløb, som jeg gerne vil realisere. Så i 2018 vil der fortsat være fuld fokus på O-løb. Først i 2019 kommer der rigtig fokus på atletikken, ikke mindst med VM Cross i Aarhus," fortæller Alm, som også har en ambition om at løbe 5000 meter ved VM i 2019 i Qatar - som det første trin mod den store drøm: OL i Tokyo.

"Men jeg har meget at lære endnu. Mine baneløb kan jo tælles på to hænder. Fokus i første omgang er at forbedre min hurtighed. Jeg savner en hurtig finish."

Abdi fører stærkt felt an
Hos mændene hedder favoritten - naturligvis - Abdi Hakin Ulad (Hvidove AM), men feltet her er noget stærkere besat end kvindernes. Thijs Nijhuis (Viborg AM) og Jesper Faurschou (Herning LK) hedder to andre profiler.

Abdi (4)
Abdi Hakin Ulad - her ved DM Kort Cross i januar - er favorit igen. Peter Glans til højre er ikke med. Det er til gengæld Mikkel Dahl-Jessen (i hvidt). (Michael Hyllested)

Startlisten afslører to markante klubskifter: Mads Tærsbøl har forladt Sparta for at løbe for sin træner Claus Hechmanns nystiftede klub: Hechmann Mikkeller Racing Club, mens årets hurtigste 1500-meter-løber, Mikael Johnsen, er skiftet fra Randers Freja til AGF. Dermed råder Aarhus-klubben nu over tre af årets fem hurtigste 1500-meter-løbere. De to andre - Mikkel Dahl-Jessen og Jens Søndergaard Jensen - er også med i Roskilde, mens de forsvarende holdmestre i cross - Odense Atletik - til gengæld er uden Peter Glans og Andreas Lommer.

Anders Lund Hansen (Multiatleterne) figurerer interessant nok også på startlisten. Sidst man så triatleten i atletiksammenhæng, var ved Nordic 10000m Challenge i Allerød i 2016, hvor han blev nr. 6.

600 deltagere
I juniorkonkurrencen stiller Sparta bl.a. med Anna Mark Helwigh og Sophie Søefeldt. I alt er der 313 løbere tilmeldt 1. runde. Med yderligere ca. 300 deltagere til Øst Vinterturneringen (8-19 år) når det samlede deltagerantal op på 600 løbere.

Løbet afvikles i Dream City - en del af campingområdet bag festivalpladsen i Roskilde. 

"Stedet er nærmest skabt til crossløb med hårde bakker, vand og mudder, som kommer til at stille de allerstørste krav til løbernes kondition, koordination, koncentration, styrke og psyke. Vi tror på i IK Hellas, at denne rute har potentialet til at blive legendarisk i denne sammenhæng," udtaler løbschef Torben Striboldt.


Cross Nationals 1. runde - Roskilde d. 28. oktober
13.45 Kvinder U20 - 4,5 km
14.20 Mænd U20 - 4,5 km
15.00 Kvinder 6 km
15.50 Mænd 8 km

Øst Vinterturneringen afvikles fra kl. 13 (se en samlet tidsplan HER)

Mere info:

 

 

 

 

© Copyright Dansk Atletik Forbund