Loading...

Simone Glad (tv) og Maja Alm (th) med holdbronzen fra NM Cross i 2015. Med Anna Emilie Møller som tredje navn stiller dansk atletik med en stærk trio på lørdag. (DECA Text&BIld)

NM Cross / Lillebælt Cross – Middelfart d. 11. nov.

NM-optakt: Danske gulddrømme

08. november 2017 · Jeppe Weinreich

Ikke siden 2005 har de danske kvinder vundet holdtitlen ved NM Cross. Det kunne ændre sig på lørdag, hvor de danske løbere for første gang i fem år har hjemmebane. Abdi Ulad er et andet godt bud på ædelt metal.

Sidst Danmark var vært for NM Cross, endte det i en historisk triumf med hjemmesejre individuelt hos både mænd og kvinder. Dengang i Tårnby 2012 var det Abdi Hakin Ulad og Simone Glad, som løb med guldet. Fem år efter er de to profiler igen med. Begge har udviklet sig som crossløbere i den forgangne tid, men om det er nok til en ny dobbelttriumf, ja det må stå sin prøve, når startskuddet lyder lørdag i Middelfart.

Abdi jagter sin tredje titel
For Abdi bliver det hans første optræden ved NM Cross, siden han vandt i 2013. De tre seneste år er han stået over for at koncentrere sig om EM Cross, men med hjemmebanefordel i år vender han nu tilbage. Efter sejren i Roskilde for nylig er det svært at se, at nogen landsmænd skulle kunne true ham. Umiddelbart ligner Napoleon Solomon den hårdeste konkurrent. Svenskeren med det imponerende fornavn vandt forrige weekend det nationale mesterskab (12km) med en margin på 36 sekunder ned til Mikael Ekvall, som også er med på det svenske hold. David Nilsson deltog ikke ved den lejlighed, men vandt til gengæld Lindingöloppet – og så besejrede han i fjor Abdi i netop Middelfart. Svenskerne står altså stærkt i den holddyst, som de danske herrer senest vandt i 2009.

David Nilsson
Svenske David Nilsson har haft flere gode dyster med Abdi. Her vinder han Halloween Cross i Middelfart 2016 foran Peter Glans og Abdi Ulad. Alle tre er med igen på lørdag. (Lone Dybdal)

De forsvarende holdmestre fra Norge ser umiddelbart bedømt ikke så stærke ud i år, men cross er oftest en uforudsigelig størrelse, og med fem sejre de seneste syv år har nordmændene statistikken på deres side. De norske mesterskaber blev afholdt for fire uger siden, og fra dét løb er bl.a. sølvvinderen Eivind Øygaard med.

NM Cross er indlagt i Lillebælt Cross, som har status af European Athletics Permit. Det betyder, at bl.a. flere britiske og tyske eliteløbere har meldt deres ankomst, ligesom at Olle Walleräng, der vandt NM Cross i 2015, men ikke er med på det svenske hold, også stiller til start. Samme situation gør sig gældende for Spartas Ole Hesselbjerg, der vandt sølv efter Walleräng i ’15, men ikke er udtaget til årets NM.

Stærk trio med vinderchance
De danske kvinder har kun vundet holdtitlen to gange, senest i 2005. I år ligner Simone Glad, Anna Emilie Møller og Maja Alm imidlertid en stærk trio med vinderchancer. Efter den overraskende guldmedalje i 2012 vandt Simone medalje de følgende tre år, men måtte i fjor melde afbud med en skade. For Anna Emilie bliver der tale om hendes første internationale crossmesterskab i seniorklassen, mens orienteringsløber Maja Alm senest gjorde det flot ved NM med en 4. plads i 2015.

Sidste års sølvvinder, Camilla Richardsson, vandt sikkert det finske iagttagelsesløb i Pajulahti for nylig, mens Norge stiller deres forhåbninger til Liv Solheimsdal, som med stor margin sejrede ved det nationale mesterskab. Sveriges stærkeste navn er Sara Holmgren, der vandt bronze i 2015.

U20
I U20-klassen har de danske piger de seneste tre år været med helt fremme med sejre i ’14 og ’15 og senest sølv i fjor. Ved den lejlighed var Anna Mark Helwigh bare tre sekunder fra bronzemedaljen. Helwigh er sammen med triatleten Alberte Kjær Pedersen de kendteste navne på det talentfulde danske hold, som skal forsøge at leve op til de seneste års gode præstationer. I fjor tog Norge de første tre pladser, men ingen af disse er med igen, heller ikke årets norske juniormester.

Nm 2014
Juniorholdet ved NM 2014. Alberte Kjær Pedersen (i midten) er som den eneste stadig ung nok til at være junior. Maria Larsen (tv) er ikke med på NM-holdet, men får i Cross Challenge sin klubdebut for Sparta, mens Anna E. Møller jagter sin første NM-medalje som senior. (DECA)

Hos drengene er Danmark forsvarende holdmestre, men årets hold er uden de tre hurtigste navne fra i fjor. De to debutanter Jonas Geertsen og Sebastian Stensvig viste god form i ved Cross Nationals i Roskilde og er bedste bud på danske topplaceringer.

Nordic Cross Country Championships / Lillebælt Cross (EA Permit) Middelfart 11/11
10:30 Kvinder U20 - 4,5 km
11:10 Mænd U20 - 6 km
12:30 Kvinder 7,5 km
13:30 Mænd 9,0 km
(de fire løb udgør 2. runde af Cross Nationals)

© Copyright Dansk Atletik Forbund