Loading...

Truppen ved sidste års EM Cross på Sardinien. (DECA)

EM Cross – optakt

Første skridt mod VM i Aarhus

07. december 2017 · Jeppe Weinreich

Den rekordstore trup meldes i god form inden søndagens EM Cross. Et mesterskab, som også peger frem mod VM i Aarhus i 2019.

Med 36 løbere til start ville et enkelt afbud grundet feber eller en skade virke sandsynligt, men holdleder Niels Kim Hjorth kunne onsdag* melde alle i den rekordstore trup klar til EM Cross i Slovakiet. Fredag letter holdet i to grupper fra Billund og Kastrup, og søndag skal slaget stå på en rute, som i beskaffenhed minder om den, som løberne har mødt de to seneste år: En flad strækning med fast underlag og et par enkelte små forhindringer undervejs. Så er spørgsmålet, hvorvidt dette er til dansk fordel.

Update 8/12: Torsdag indløb der afbud fra en feberramt Maja Alm.

”Jeg vil mene, at vores trup er temmelig bredt funderet og kan begå sig i al slags terræn. En krævende rute havde selvfølgelig været en fordel for eksempelvis Peter Glans, men omvendt blev han jo nr. 10 i U23-klassen i Hyères for to år siden, hvor der også var tale om en flad travbane. For Abdi må det være en fordel, at ruten er mindre teknisk krævende,” lyder det fra Niels Kim Hjorth, der også har blikket rettet mod VM Cross i Aarhus i marts 2019.

”EM er første skridt mod VM på hjemmebane. Det er en proces, som starter nu, og for herrernes vedkommende kan jeg se de første 15 kandidater, som på ingen måde kan afskrives en plads på VM-holdet.”

Hjorth har på sidelinjen fulgt holdene nøje siden mesterskabet i 2008, der repræsenterede et resultatmæssigt lavpunkt. Siden er resultaterne kommet, og truppernes størrelse er steget støt. I 18 år stod Carsten Jørgensens guld-triumf som den eneste danske podieplacering i mesterskabets historie, inden det igen blev til dansk metal i ’15 såvel som i ’16.

”Holdmæssigt er det naturligvis U20-pigerne, der står med de bedste kort på hånden, men herreholdene - senior såvel som U23 - har jeg også visse forventninger til. Jeg tror, at de vil være der på dagen. Kvindernes U23-hold ser også interessant ud, men generelt stiller vi ikke med nogen dårlige hold.”

Holdbronze
Niels Kim Hjorth med det bronzevindende pigehold i Hyères 2015. Alle med undtagelse af Louise Rode (nr. 3 fra venstre) er med igen, men nu som U23 - på nær Alberte Kjær Pedersen (nr. 2 fra højre), som i Samorin har sin sidste optræden i U20-klassen. (DECA)

Stærkt U20-hold
De to seneste medaljer kom netop i kvindernes U20-klasse – begge gange med Anna Emilie Møller involveret. Hun er nu rykket op i U23-klassen, men at andre står klar til at tage over, blev tydeligt ved NM Cross, hvor dansk atletik var helt suveræne i klassen. Det ville nok være at sætte forventningerne for højt at tale om medalje igen, men holdet, anført af den nykårede nordiske mester Alberte Kjær Pedersen, er stærkt.

”Alberte havde nok haft en fordel på en svær rute som ved NM, så det skal blive interessant at se, hvordan hun tackler det nu. For Anna Mark Helwigh tror jeg kun, at det er en fordel med en flad rute.”

Sophie Søefeldt og årets store overraskelse, Laura Valgreen, kommer sandsynligvis ind efter de to førnævnte, men modsat tidligere år tæller kun de tre første på holdet.

”Det er da lidt ærgerligt, da vi netop har en god bredde, ikke kun her men også i flere af de andre klasser. Men sådan er det. Man skal dog også huske på, at holdets fjerde løber kan vinde vigtige point ved at slå de andre holds 3. mand.”

Anna Emilie Møller
Selvom hun ikke har kunnet træne helt optimalt i efteråret, er Anna Emilie Møller stadig et godt bud på en top-10 placering. EM bliver sæsonens første start efter afbud til runde 2 og 3 af Cross Nationals.

”Det er til Annas fordel, at hun har haft ro til at tilpasse træningen efter at gøre det godt ved EM. Tyskerne Reh og Klosterhalfen ser meget stærke ud i år, og der er flere andre gode navne med, men jeg tror på en placering i top-10. Det vil være tilfredsstillende, men med Annas talent er top-6 også muligt,” lyder det fra Niels Kim Hjorth.

Top-10 er også Abdi Hakin Ulads store mål efter en 11. og en 12. plads de seneste to år, men feltet virker endnu stærkere i år. Sveriges herrer løb overbevisende ved NM, og med to Ingebrigtsen-brødre på det norske hold får Danmark det særdeles svært i den indbyrdes nordiske strid. Peter Glans viste ved NM, at han er tilbage på toppen, og så regner Niels Kim Hjorth med, at det enten bliver Ole Hesselbjerg eller Thijs Nijhuis, som skal ”bære” holdet i mål. Også her vurderer Hjorth, at en top-10 placering er muligt for holdet.

Thijs EM Cross 2016
Thijs Nijhuis - her ved EM Cross 2016 - sætter på søndag en uofficiel rekord med sit niende EM Cross i træk (3xU20, 3XU23 & 3XSenior). Jesper Faurschou overgår ham dog samtidig med i alt ti optrædener (men ikke på stribe).

EM-debut for Maja Alm
Men søndagen byder på mange andre interessante starter. Maja Alm får sin EM-debut efter at have meldt afbud i 2015, mens Anna Holm løber sin første konkurrence efter Frankfurt Marathon. Herrernes U23-hold har tre løbere med base i USA på holdet, mens Andreas Lindgreen – der tirsdag blev nomineret til ”Årets Fund” - løber sit sidste løb i U20-regi.


EM Cross - Samorin, Slovakiet d. 10. december 2017

9:00 Kvinder U20 4.180 meter
9:25 Mænd U20 6.280 meter
9:55 Kvinder U23 6.280 meter
10:35 Mænd U23 8.230 meter
11:15 Kvinder 8.230 meter
11:55 Mænd 10.180 meter
13:10 Mixed relay (ca. 4x1500 meter)

Live-streaming fra alle konkurrencer på www.european-athletics.org

© Copyright Dansk Atletik Forbund