Loading...

Med 35 løbere og fire ledere til den obligatoriske holdfotografering må billedformatet i sagens natur være bredere end normalt. (DECA Text&Bild)

EM Cross

Det danske hold er tændt før søndagens slag

09. december 2017 · Jeppe Weinreich

Lørdag blev EM-ruten i Samorin prøvet af, inden det søndag bliver alvor.

SAMORIN – På inderkredsen af en stor travbane skal Europas bedste crossløbere findes søndag. Med undtagelse af et par små forhindringer, en ganske smal vandgrav og en lille kunstig bakke er der tale om en EM-rute så flad som den omgivende bane for heste.

”Nej, det er ikke nogen særligt ophidsende rute. Den kræver ingen tekniske færdigheder, så jeg tror på, at det bliver 10-km-løbere, som vil dominere,” lyder det fra holdleder Niels Kim Hjorth dagen før slaget i Slovakiet.

Med undtagelse af U20-løberen Jonas Gertsen, der siden tirsdag har døjet med en skade og følgelig er en tvivlsom starter, er alle tændte med henblik på at yde en god indsats. Hvis ruten ikke imponerer, så er forholdene til gengæld helt i top på det olympiske træningscenter, som får stor ros fra hele holdet.

Samorin2
Mikkel Dahl-Jessen, Peter Glans, Per le Fevre (træner/leder) og debutanten Frederik Ernst under lørdagens træning. (DECA)

Der er bebudet nattefrost, så med første start kl. 9.00 må græsbanen forventes at være godt hård, når U20-pigerne sendes af sted. Så skal det vise sig, hvad de nordiske mestre anført af Alberte Kjær Pedersen kan præstere.

”Jeg håber ikke, at der er nogen af de bedste, som sætter et supertempo fra start. Det ville være bedst, om der bliver holdt igen i starten, og der siden opstår nogle grupperinger i feltet, for vores hold er rimeligt kloge rent taktisk,” vurderer Niels Kim Hjorth.

Andreas Lindgreen vil i top-10
I mændenes U20-klasse meldes Andreas Lindgreen i storform. Og den 19-årige Sparta-løber har en ambitiøs målsætning: Top-10.

”Det bliver mit sidste løb som junior, så jeg har store forventninger. Min form er rigtig god, og træningen har kørt rigtig godt den seneste tid,” lyder det fra Lindgreen om løbet, som rummer mesterskabets måske største favorit: det norske fænomen Jakob Ingebrigtsen, som trods sine kun 17 år faktisk er forsvarende mester.

Anna Holm slutter et forrygende år af
Med 35 deltagere bliver det set med danske øjne et komprimeret program med spænding i alle klasser. Da Anna Holm debuterede tilbage i 2002, var hun næsten den eneste på holdet. 15 sæsoner efter har den stadig kun 29-årige bornholmer netop haft sit hidtil bedste år med tre personlige rekorder.

”Lige meget hvordan det går i morgen, har jeg haft et fantastisk år. Det bliver svært at overgå min 14. plads fra for to år siden. Jeg har døjet lidt med lyskenproblemer, faktisk allerede under mit maratonløb i Frankfurt. Så i morgen vil det vise sig, hvordan formen er. Det ærgrer mig dog, at ruten er så hurtig, for netop hurtighed har jeg ikke kunnet træne optimalt,” lyder det fra Anna, der har plottet de forventede højdepunkter ind i det næste års kalender: VM Halvmaraton, London Marathon, EM i Berlin - og meget vel også New York Marathon.

Samorin1
Anna Holm i front. Til venstre debutanten Anastassia Damm. (DECA)

Stjernerne og de kommende stjerner
Kl. 11.55 kulminerer mesterskabet med mændenes dyst, hvor Abdi Hakin Ulad virkelig skal ramme dagen for at leve op til de fornemme placeringer som 11 og 12 de seneste to år. Det bliver i sandhed en herredyst med seks stærke danske navne til start.

"Vi har stjernerne her - og de kommende stjerner. Det bliver et rigtigt crossmesterskab. Barren er sat højt for de kommende arrangører fra Tilburg i 2018," lød det på pressemødet fra Svein-Arne Hansen, European Athletics' norske præsident, der glædede sig over, at der ved dette EM er sat deltagerrekord. Yngst af de mere end 500 deltagere er faktisk Anton Østdal fra Bagsværd AC - en af mange danske debutanter, som søndag får sin ilddåb. 

 

 

© Copyright Dansk Atletik Forbund