Loading...

Thijs Nijhuis vinder i 2017 DM-titlen på 5000 meter foran Peter G. Ejersbo. Skjult bag Nijhuis skimtes Jens Søndergaard Jensen, der i fjor blot var 0,09s fra bronzen, og i år bestemt ikke er uden vinderchance. (Lone Dybdal)

Store DM (24.-26. august) - optakt

Otte helt åbne DM-opgør

24. august 2018 · Jeppe Weinreich

Der er tårnhøje favoritter ved det kommende DM, men der er bestemt også opgør, der på forhånd tegner helt åbent. Vi har plukket et lille udvalg.

Odense dannede i 1907 ramme om det første officielle DM i atletik. Nu står den 112. udgave for døren, og det er med et program, der byder på øvelser med nærmest urørlige favoritter, men også helt åbne dueller. I mesterskabs-sammenhæng er de sidste selvsagt mest interessante:

Diskoskast K – lørdag kl. 14.00
Bebe eller Brix? Efter at have vundet titlen fire år i træk måtte Kathrine Bebe sidste år i Aalborg afgive den til Lisa Brix. Brix – som siden er skiftet fra Amager AC til Sparta – nøjedes ved den lejlighed ikke med bare at tage guldet, men forbedrede også Bebes mesterskabsrekord med én cm til 54.03 meter. Denne sæson har de mødt hinanden 11 gange med en føring på 7-4 til Bebe. Brix fører dog årets rangliste med 55.24 meter – 76 cm fra den danske rekord fra 1996.

Brix
Bebe og Brix ved præmieoverrækkelsen i 2017. (Lone Dybdal)

1500 meter M – lørdag kl. 14.05
Gennemsnittet i top-10 har denne sæson aldrig været bedre, og dermed er der visse forventninger til finalen på 1500 meter. Otte løbere fra førnævnte top-10 er med. Umiddelbart har Andreas Lindgreen (Sparta) – der jagter sin første titel som senior - været den klart stærkeste i år, men i mesterskabsløb er intet givet på forhånd, og med flere stærke konkurrenter til start – ikke mindst fra AGF og lokale Odense Atletik – er der lagt op til et brag af en finale.

100 meter M – lørdag kl. 14.45
Danmarks hurtigste mand skal kåres, og det er altid en interessant affære. Den forsvarende mester, Kristoffer Hari er i USA, og i hans fravær er der lagt op til en tæt dyst mellem Kojo Musah (1900) og Frederik Schou-Nielsen (Sparta). Musah har gennem sæsonen vist det højeste niveau af de to, men Schou-Nielsen – der grundet en mindre skade i år har sparret sig lidt – viste god form på en 150 meter forleden. Her slog han bl.a. mesteren fra 2016, Festus Asante (Sparta), som man bestemt også skal regne med.

Trespring M – lørdag kl. 15.30
Mesteren fra de seneste to år, Peder P. Nielsen (Sparta), gælder – trods alt – som favorit, selvom Dennis Mägi (1900) topper ranglisten med 15.24 meter. Nielsen har konkurreret meget lidt den seneste tid. To konkurrencer i vinter, bare én denne sommer. Mägi har også været en yderst sjælden gæst til stævner, men formen fejler intet hos 1900-springeren, der som et kuriosum trænes af Nielsens far. Hvis ikke Peder P. Nielsen får sat tingene på plads tidligt i konkurrencen, kan det godt gå hen og blive spændende. Med Jannick Bagge (KIF) som outsider synes der grundlag for en stærk DM-finale, hvor bronzen meget vel vil gå på et spring over de 15 meter.

Diskoskast M – lørdag kl. 16.10
Emil Mikkelsen fra arrangørklubben har haft en vis evne til at slå til ved DM. Således er det blevet til fem guldmedaljer de seneste syv år. I 2014, da DM senest var i Odense, måtte han dog skuffende nøjes med bronze. Andreas Ellegaard (Sparta), som har kastet længst de seneste år, har til gengæld ikke haft det store held ved netop DM. Kun én titel (2016) er det blevet til. Og så er der naturligvis fremtidens mand, 19-årige Casper Jørgensen (Sparta), der sidste weekend satte PR med senior-diskossen med 54.58 meter.

5000 meter M – søndag kl. 14.20
Mændenes 5000 meter ligner også et helt åbent opgør mellem den forsvarende mester Thijs Nijhuis (Viborg AM) og Jens Søndergaard Jensen (AGF). Sidstnævnte besejrede forleden Nijhuis i et 3000-meter-løb - endog på dennes hjemmebane. Få dage efter forbedrede Søndergaard sig i England til 14:05,78 min. på 5000 meter, men Nijuis har trods alt været under 14 minutter to gange denne sæson. Odense tager udfordringen talstærkt op med sidste års overraskende sølvvinder, Peter G. Ejersbo, samt Peter Glans og Andreas Lommer til start. Alle tre var ikke langt fra Nijhuis ved førnævnte løb i Viborg, og mon ikke hjemmebanen kan give lidt ekstra?

200 meter K – søndag kl. 15.10
Det er svært at se, at Mathilde U. Kramer (FIF) ikke skulle genvinde titlen på 100 meter. Men hvad med 200 meter? Den forsvarende mester Sara Slott Petersen er ikke med, men det er til gengæld Ida Karstoft (Sparta), som i fjor overraskende vandt sølv – og senere guld ved indendørs-DM. De to mødtes forleden på den skæve 150-meter-distance, hvor Kramer vandt med 0,11 sek. De ekstra 50 meter taler til Karstofts fordel, men det ligner en uhyre tæt afgørelse.

Gabrielsen

Længdespring M – søndag kl. 15.20
Det er kun to år siden, at rekordholder Morten Jensen i Aarhus overraskende snød sine yngre konkurrenter. Nu er tronskiftet dog endegyldigt sket; Jensen stiller ikke op, men ingen sidder sikkert på tronen. Kun ét synes sikkert: En Sparta-atlet vinder. Benjamin Gabrielsen er forsvarende mester (foto foroven) og har sprunget længst i år, men Sebastian Pedersen – vinderen fra DM-inde – har flere gange i år trukket det længste strå. Og så er der Andreas Trajkovski, som har måttet se sig slået i de fleste af sæsonens indbyrdes opgør. Men måske har han noget gemt i ærmet? Det er længdespring – og så kan alt som bekendt ske.

Husk: Atletik TV sender hele DM live (med undtagelse af fredagens program)

DM - Odense d. 24.-26. august 2018

© Copyright Dansk Atletik Forbund