Loading...

Copenhagen Half Marathon

En ”super-søndag” i sigte

15. september 2018 · Jeppe Weinreich

Alt synes at være på plads til et fabelagtigt løb i morgen. Om det ender med en verdensrekord, er op til løberne og vejrguderne. Førstnævnte var ikke de mest snakkesalige på lørdagens pressemøde, men omvendt forsøgte de ikke at tale mulighederne meget ned.

En ”Super Sunday”. Når direktør i DAF, Jakob Larsen, brugte termen ved pressemødet forud for søndagens imødesete Copenhagen Half Marathon, var det af flere årsager. Den indlysende er, at CPH Half kan opvise det måske stærkeste startfelt ved et halvmaratonløb nogensinde – og at dette sammen med over 22.000 motionsløbere er med til at sætte København og Danmark på verdenskortet. Men to timer inden startskuddet lyder på Østerbro, sendes et endnu større felt af sted ved Berlin Marathon, hvor der også jagtes en verdensrekord. Skulle dét forehavende lykkes, vil rekordsætteren løbe i mål, omtrent som deltagerne på Østerbro lægger fra land. To, tre verdensrekorder på samme dag? Det lyder utopisk, men vejrudsigten begge steder ser god ud – så hvorfor ikke?

Mange øjne vil hvile på Abraham Cheroben, der ved løbet i fjor forpassede verdensrekorden med få sekunder, og som ved VM i Valencia i marts vandt sølv. Den kenyansk fødte Bahrain-løber foretrækker at lade benene tale. På pressemødet var han en mand af få ord.

”Sidste år var et godt løb for mig. I morgen vil jeg koncentrere mig om mit eget løb. Min seneste træning føltes god. Verdensrekord? Måske.”

Flere om buddet
Det særlige ved søndagens løb er, at der ikke synes at være nogen helt klar favorit. Ser en verdensrekord dagens lys, kan den komme fra flere løbere. Måske er det Jorum Okumbo, der sidste år løb 58:48 på 2. pladsen, der rammer den bedste dagsform. Eller Jemal Yimer Mekonnen? Etiopieren løb 59:00 tidligere på året og endte ved VM Halvmaraton på en 4. plads.

”Jeg var meget ærgerlig over ikke at tage medalje ved VM, så nu håber jeg i stedet at vinde i morgen, ”lød det på pressemødet fra Mekonnen, der ved VM i London sidste år blev nr. 5 på 10000 meter.

Temposætterne, der skal ligge i front de første 10 km, sigter efter at ramme det i 27:40 min. Trods det vanvittigt hurtige udgangstempo vil der givetvis være flere med i førergruppen, inden løbet for alvor åbner sig. Modvind ved Kalvebod Brygge på den sidste halvdel af løbet plejer at være det kritiske punkt, men vindretningen vil formentlig give dem let medvind her.

Selvsikre kvinder sigter mod rekord
Kvindernes startfelt kunne for et par år siden ikke helt matche mændenes. Det er der i år rettet gevaldigt op på. Sidste år overraskede Joan Chelimo Melly med en 2. plads i stor PR-forbedring. I april i år vakte hun opsigt med sejren i Prag i 65:04 – bare 13 sekunder fra verdensrekorden. Den 25-årige kenyaner fra Iten skal man selvsagt lægge mærke til i morgen.

”Min forventning til løbet i morgen er at vinde. Det er derfor at jeg er kommet til København. Det er muligt at sætte verdensrekord, men alle forhold skal være i orden. Man kan ikke regne med noget. Kommer rekorden, så kommer den,” lyder det fra Melly, der kan se frem til hård modstand fra landsmanden Ruth Chepngetich, der også virkede selvsikker på pressemødet. På papiret ser hun knap så stærk ud som Melly, men hun lagde ikke skjul på, at hun har tænkt sig at følge verdensrekordtempoet, som for kvindernes vedkommende vil være 30:40 min. på de første 10 km.

Og så er der den måske største profil i skikkelse af den nykårede europamester på 5000 meter, Sifan Hassan. Den etiopiskfødte hollænder er i verdensklasse på bane, men har aldrig gjort sig bemærket på distancer over 5000 meter.

”Jeg havde egentlig først tænkt mig at løbe halvmaraton til marts, hvor jeg har fået mange kilometer i benene. Men så sagde min træner, at jeg kunne løbe i København. Det er slut på sæsonen, og jeg har ikke mere at lave, så jeg sagde okay.”

Over 22.000 løbere er tilmeldt CPH Half. Startskuddet lyder kl. 11.15, og DR1 sender live fra 11-13. Løbet kan også følges på www.cphhalf.dk.

© Copyright Dansk Atletik Forbund