Loading...

Tazana efter 4. pladsen på 200 meter ved EM-U18 i juli. (DECA Text&Bild)

Youth Olympic Games - Buenos Aires 2018 (6.-18. okt.)

Tazana og 11 andre talenter er klar til Buenos Aires

18. september 2018 · Jeppe Weinreich

Danmark vil ved det kommende Ungdoms-OL være repræsenteret i otte idrætsgrene. 16-årige Tazana Kamanga-Dyrbak er ene om at være med i atletikkonkurrencerne.

Når man for nogle år siden omtalte Ungdoms-OL, blev der egentlig ment European Youth Olympic Festival (EYOF). Det var, som navnet mere end antyder, et europæisk mesterskab, som bl.a. Sara Slott Petersen vandt i Paris 2003. I 2010 kom der imidlertid en global udgave, som blev afholdt i Singapore - og fire år senere i kinesiske Nanjing. Ved begge lejligheder blev det til dansk medalje på pigernes 400 meter hæk ved først Stina Troest (sølv), senere Anne Sofie Kirkegaard (bronze). Den 6. oktober tændes så faklen for de tredje lege, og det foregår igen langt fra Europa, nemlig i Buenos Aires.

For atletikkens vedkommende gik kvalifikation via EM-U18 i juli, og her var Spartas Tazana Kamanga-Dyrbak eneste danske atlet, som klarede de skrappe krav. Det gjorde det 16-årige stortalent på både 100 og 200 meter, men ifølge reglerne må han kun stille op i én disciplin, og her er valget naturligt faldet på 200 meter, hvor han ved førnævnte EM blev nr. 4 og senere nordisk U20-mester i enestående gode 20,99 sek.

”Det danske hold til ungdoms-OL kommer til at bestå af 12 unge og håbefulde talenter fra otte idrætsgrene. Som altid til olympiske events går danske atleter på banen for at vinde, men modsat de voksnes OL, så er det ikke medaljer, der er målet med den danske deltagelse,” siger chef de mission for det unge danske OL-hold, Mikkel Sansone Øhrgaard, og fortsætter:

”De 12 danske atleter er primært med for at lære og for at få motivation til at ville endnu mere på den sportslige scene i fremtiden. De skal kæmpe mod hele den internationale ungdomselite i en olympisk event, som byder på åbnings- og afslutningsceremonier, en brændende OL-ild og 32 idrætsgrene, som afvikles på samme tid. At deltage i en multisportsevent af den kaliber er noget, som giver erfaring, og forhåbentlig tændes der en olympisk ild, der vil brænde i alle de danske atleter med et håb og en drøm om deltagelse ved de voksnes OL – måske allerede i Tokyo i 2020.”

12 danskere i otte idrætsgrene
Udover Tazana er der flere andre store talenter med på det danske holdkort. Det gælder den 17-årige golfspiller Nicolai Højgaard, der er nykåret verdensmester for hold og individuel europamester. Begge titler er vundet på seniorniveau, selvom Nicolai Højgaard stadig er ungdomsspiller. Desuden stiller Danmark med Stephanie Grundsøe, der er dobbelt VM-sølvvinder i skydning for hold på seniorniveau og den talentfulde MTB-kører Alexander Young, der vandt VM-bronze for seniorhold for få uger siden.

Tazana har de seneste år boet i Kenya, hvor hans danske far arbejder. For nylig er han dog startet på engelsk kostskole i Bristol, og med ved sin side i Argentina får han Spartas sprinttræner, Lars Pedersen.

Atletikkonkurrencerne afvikles over seks dage fra d. 11-16. oktober. Drengenes 200 meter indl. og finale ligger hhv. d. 13. og 16.


Det danske hold
Tazana Mikkel Kamanga-Dyrbak, atletik (200 m.)
Alexander Young, cykling
Jacob Hindsgaul Madsen, cykling
Sofie Heby Pedersen, cykling
Mie Saabye Madsen, cykling
Jonas Winterberg-Poulsen, fægtning
Anne Wennerwald Normann, golf
Nicolai Højgaard, golf
Laura Lyck Artmann Larsen, karate
Thomas Kjelgaard Lolholm Jensen, roning
Stephanie Laura Scurrah Grundsø, skydning (riffel)
Sif Nikoline Bendix Madsen, triatlon

Legenes hjemmeside

© Copyright Dansk Atletik Forbund