Loading...

TV: Geoffrey Kamworor (KEN), der her vinder VM Halvmaraton i København marts 2014, er en af de mange stærke løbere til VM Cross i Aarhus lørdag 30. marts 2019. FOTO: Lars Møller. TH: Jakob Ingebrigtsen (NOR), der her vinder U20M ved European Cross i Tilburg december 2018, er en af de mange stærke løbere til VM Cross i Aarhus lørdag 30. marts 2019.. FOTO GETTY IMAGES.

VM Cross Aarhus 2019

Svimlende stærkt startfelt står klar til VM Cross i Aarhus

24. marts 2019 · Henriette Leth Nielsen

Fire kenyanske verdensmestre og et 18-årigt norsk fænomen er bare nogle af de mange stærke løbere, som den 30. marts i Aarhus dyster om VM-titlen i cross. VM Cross-motionsløbet er stadig åbent for tilmelding. Der er gratis adgang for tilskuere. Opbygning af VM Cross 2019 arena ved Moesgaard Museum er i fuld gang.

Med bare seks dage til VM-braget ved Moesgaard Museum i Aarhus kan arrangørerne nu løfte sløret for en stjerneparade af verdensklasseløbere. Notorisk stærke Kenya sender ikke bare én, men fire verdensmestre inden for atletikkens forskellige løbediscipliner, mens Norge med deres dobbelte europamester, Jakob Ingebrigtsen, sørger for, at fokus også bliver flyttet lidt væk fra Afrika.

VM Cross er Dansk Atletiks helt store satsning, og siden værtskabet kom i hus, er der blevet arbejdet intenst på at skabe et skelsættende VM. Direktør i forbundet, Jakob Larsen, er selvsagt stærkt tilfreds med det program, der nu tegner sig.

VM overgår alt
"VM Cross i Aarhus vil overgå alt, hvad vi tidligere har set på dansk grund. Nok har vi i dansk atletik tidligere formået at præsentere et udsnit af verdens bedste løbere i forbindelse med VM Halvmaraton og det efterfølgende, årlige CPH Half. Men det her overtrumfer alt. Det er ikke hverdagskost, at Kenya stiller med fire regerende verdensmestre uden at kunne føle sig sikre på at vinde titlerne," slår Jakob Larsen fast.

De fire kenyanere, som han henviser til, er bl.a. Geoffrey Kamworor, som de seneste år har vist sig som værende måske verdens bedste løber allround. Han fik sit gennembrud i netop Danmark, da han i 2014 vandt VM Halvmaraton i København. Titlen forsvarede han de efterfølgende to gange i '16 og 18, og sideløbende har Kamworor triumferet ved de to seneste udgaver af VM Cross '15 og '17. Hans kvindelige pendant, den regerende verdensmester på 5000 meter, Hellen Obiri, er et andet navn i Kenyas stjernespækkede trup. Med yderligere to regerende verdensmestre på mændenes 1500 meter og 3000 meter forhindringsløb understreges det igen, at VM Cross er det sværeste løb at vinde overhovedet. 

Årets løbefest
Cross, landevej eller bane. Alle, der er noget inden for løb, kommer til Moesgaard, hvor det stejle stykke henover museets tag bliver et spektakulært syn for tilskuere og tv-seere. 

"Cross er der hvor løbesporten startede. Og VM er på mange måder det ultimative løb; de bedste fra forskellige distancer samlet på en rute i Aarhus, som i sig selv tegner til at blive historisk. Men cross er også ofte en lidt overset disciplin. Vi har derfor som arrangører lagt mange kræfter i at præsentere det på en tidssvarende måde; at vi samtidig kan fremvise et felt, som hører til de stærkeste, atletikken formår at fremvise, er både en glæde og en bekræftelse af, at vi med stor sandsynlighed står foran årets løbefest; ikke bare i Danmark, men på verdensplan." 

Norsk fænomen kan skrive historie
Startfeltet får også et interessant nordisk islæt med Jakob Ingebrigtsens tilsagn. Det 18-årige norske fænomen skrev sidste sommer i Berlin historie, da han blev dobbelt europamester på 1500 og 5000 meter. Ved VM har han valgt at stille op i sin naturlige klasse - U20 - hvor han bliver et af Europas helt store håb i en afrikansk paradedisciplin. Man skal tilbage til 1985 for at finde et VM, hvor mændenes U20-klasse ikke er blevet vundet af en østafrikansk løber.

Danske medaljechancer må på forhånd betegnes som urealistiske, men der er en stærk tro på, at Anna Emilie Møller - som er i sit livs form - kan markere sig som en af Europas bedste. Danmark stiller med fuldt hold, hvilket vil sige 28 løbere.

Udvalgte VM-profiler:

Geoffrey Kamworor (KEN)
Vinder af de seneste to VM Cross (2015 & 2017). Fik sit internationale gennembrud, da han i København 2014 blev verdensmester på halvmaraton. En titel, han forsvarede i både 2016 og 2018. 

Hellen Obiri (KEN)
Regerende verdens- og Commonwealth-mester på 5000 meter samt OL-sølvvinder i Rio på samme distance. Kenyansk mester i cross, men debutant ved VM Cross.

Elijah Motonei Manangoi (KEN)
Regerende verdensmester på 1500 meter

Conseslus Kipruto (KEN)
Olympisk mester på 3000 meter forhindring i Rio 2016 & verdensmester 2017 

Beatrice Chepkoech (KEN)
Verdensrekordholder fra 2018 på 3000 meter forhindring.

Selemon Barega (ETI)
Verdens hurtigste på 5000 meter i 2018.

Jakob Ingebrigtsen (NOR)
Skrev historie da han ved EM i Berlin sidste sommer - som bare 17-årig - blev dobbelt europamester på 1500 og 5000 meter. 

Der er stadig åben for tilmelding til VM Cross-motionsløbet på aarhus2019.dk. Eventen er særdeles publikumsvenlig med rig mulighed for at se verdens bedste løbere helt tæt på. Tilskuere har gratis adgang til årets once-in-a-lifetime løbefest.

Læs IAAFs pressemeddelelse om startlisterne til VM Cross Aarhus HER.

FAKTA OM VM CROSS COUNTRY 2019
VM Cross 2019 foregår ved Moesgaard Museum i Aarhus lørdag 30. marts og for første gang nogensinde har alle mulighed for at løbe med. Umiddelbart efter verdensmeskerskaberne afvikles motionsløb på samme rute, og man kan tilmelde sig distancerne fra 2-12 km samt en stafet på 4x2 km. IAAFs præsident, Sebastian Coe, stiller op i VM Cross motionsstafetten og løber selv alle fire runder (4x2 km). Læs mere HER.

NAVN: IAAF/Mikkeller World Cross Country Championships Aarhus 2019
DATO: Lørdag 30. Marts 2019

TID: Se eventprogram HER
STED: Moesgaard Museum, Aarhus
ARRANGØR: Dansk Atletik
PARTNERE: Mikkeller, Sport Event Denmark og Aarhus Kommune
TILMELDING OG INFO: Aarhus2019.dk

OM CROSS: "Cross" er den danske betegnelse for "Cross Country", som betegner løb gennem terræn, væk fra veje og stier, ofte i udfordrende terræn.
VM CROSS HISTORIE: VM Cross er atletikkens ældste og mest traditionsrige mesterskab og betegnes ofte som det sværeste VM at vinde indenfor atletikken, da man samler løbere på tværs af atletikkens mange distancer, og hvert land kan stille med dobbelt så mange udøvere, som ved andre VM og OL.

VM CROSS DISTANCER: VM Cross består af fem officielle konkurrencer: 10 km for hhv. mænd og kvinder, 4x2 km stafet for mix hold (2 mænd, 2 kvinder), 8 km for U20 mænd og 6 km for U20 kvinder
VM CROSS 2019 FOR ALLE: Alle almindelige løbere har mulighed for at løbe 4x2 km stafet, 2 km eller en særlig cross-trail distance på 4, 8 og 12 km.
DANMARK SOM VÆRT FOR VM: Dansk Atletik var senest arrangør af et VM i atletik, da da der i 2014 afholdtes VM Halvmaraton i København.

© Copyright Dansk Atletik Forbund