Loading...

FOTO: Rolf Mortensen

VM STAFET

Dansk Atletik stiller til start med 4x100 m kvinder ved World Relays 2019

09. maj 2019 · Mikkel Larsen

For første gang i historien, er Danmark repræsenteret, når der den kommende weekend for fjerde gang i historien afvikles World Relays – også kaldet stafet VM.

Den danske repræsentation er i kvindernes 4x100 m, hvor Danmark efter den flotte danske rekord ved EM i Berlin sidste år akkurat klarede kravet til dette års udgave af World Relays.

For mange er World Relays nok en relativt ukendt størrelse. I årets udgave er der 761 stafetløbere fra 45 lande på listen, og ud over æren og store penge præmier, så er konkurrencen en af de primære kvalifikationskonkurrencer for VM og OL. Eksempelvis indløser top-10 i 4x100 m en direkte billet til VM i Doha senere på året.

Et hurtigt blik nedover tilmeldingslisterne viser da også en unik koncentration af topklasse løbere, og for mange af de mere traditionelle sprint- og stafetnationer, er World Relays en afgørende styrkeprøve af det indbyrdes forhold, hvorved at de danske stafetpiger står over for deres absolut sværeste opgave til dato.

Udover de klassiske stafetter som 4x100 m og 4x400 m, er World Relays også stedet hvor innovative ideer afprøves. Eksempelvis er 4x400 m mix stafet samt hækkeløbsstafet på programmet for første gang i dette års udgave, der i øvrigt afvikles i japanske Yokohama – ikke langt fra Tokyo, hvor OL 2020 som bekendt afvikles. 

Det danske hold
I lighed med EM i Berlin 2018, så består det danske hold af Astrid Glenner-Fransen (Københavns IF), Ida Karstoft (Sparta), Louise Østergaard (Randers Freja), Mathilde Kramer (Frederiksberg IF) og Mette Graversgaard (Aarhus 1900). Allerede for flere måneder siden gav både pigerne og deres personlige trænere hinanden håndslag på, at alle ville arbejde målrettet frem mod at kunne stille et konkurrencedygtigt hold til start ved World Relays på trods af, at den hjemlige sæson knap nok er startet. De seneste 1½ uge har pigerne arbejdet målrettet sammen under forbundets elitetræningslejr i Tyrkiet for at finpudse de sidste stafettekniske detaljer såsom at optimere skifterne og teste forskellige konstellationer.

4x100 m løbes 20.13 lørdag aften japansk tid (13.13 dansk tid), og evt. A eller B-finale løbes søndag kl. 20.37 (13.37 dansk tid). Konkurrencerne vises på TV2. 

4x100 m pigerne som model for det fremtidige elitearbejde
For mange stod 4x100 m pigernes præstation i 2018 som et både uventet og nyskabende topresultat i 2018 i en disciplin, hvor Dansk Atletik typisk ikke har kunne gøre sig gældende internationalt. Den investering både pigerne, deres trænere og de respektive klubber lagde i projektet bærer nu frugt i forhold til et generelt højnet internationalt niveau i øvelsen – både individuelt og som stafethold. Bl.a. er der allerede løbet invitation ind til et Diamond League stævne senere på året, så holdet har mulighed for at arbejde videre mod internationale opgaver også efter World Relays.

Med inspiration i de resultater der er opnået på kvindesiden, forventer Dansk Atletik at kunne starte yderligere stafetsatsninger op i den nærmeste fremtid. Både i forhold til absolut topniveau og top-bredde er det håbet, at der via sådanne projekter vil kunne ske et løft af hele resultatniveauet i det danske sprint-miljø.

Læs mere om VM Stafet HER.

 

© Copyright Dansk Atletik Forbund