Loading...

I Royal Run terminologi skulle vi til netop Royal Run se et tronskifte på DM 10 km. Her måtte Abdi Ulad se sig besejret af Thijs Nijhuis og Jakob Dybdal Abrahamsen. Læs podiets beretninger om oplevelsen til årets DM 10 km. Mesterskabet har de sidste mange år været domineret af Abdi Ulad, men 2019 skulle vise sig at være anderledes. (Foto: Fra Royal Run DM 10 km 10. juni 2019 / Christian Jørn, Dansk Atletik)

DM 10 KM LANDEVEJ

Abdi Ulad overgav DM 10 km tronen til Thijs Nijhuis. Læs beretninger.

13. juni 2019 · Christian Jørn

2019's DM 10 km medførte et tronskifte fra den typisk forventede vinder, Abdi Ulad. Thijs Nijhuis blev nykronet vinder af DM 10 km landevej, med Jakob Dybdal Abrahamsen på en 2. plads, og Abdi Ulad på 3. pladsen.

TIL DM 10 KM HAR MAN DE SIDSTE MANGE ÅR KÆMPET OM 2. PLADSEN

Der er nogle mesterskaber i dansk atletik hvor en 1. plads typisk vil være givet, og resten udover favoritten mere kæmper om en 2. plads, der pga. favorittens dominans i disciplinen af mange må betragtes som værende en 1. plads pga. hvad der er opnåeligt. Sådan er det på 800m til DM, hvor Andreas Bube de sidste mange år har domineret. Her snakker man ikke om hvem der kommer nummer 1, men mere om hvem der mon kom ind som nummer 2. Sådan er det på 400m Hæk for Sara Slott Petersen, på 110m Hæk for Andreas Martinsen og på flere andre discipliner, for blot her at nævne nogle få her. I forstår budskabet.

Sådan har det også været på 10 km landevejsmesterskabet i mange år. Her har én person været dominerende, både i antallet af 1. pladser, men også måden der løbes på. Det er Abdi Hakin Ulad. 2019 skulle vise sig at være året hvor der for alvor blev kæmpet om 1. pladsen til DM 10 km, da det blev afholdt i forbindelse med folkefesten Royal Run. Her skulle ske et tronskifte med en ny vinder af den prestigefyldte landevejstitel. DM 10 km har sædvanligt været placeret i marts/april, men blev i år flyttet til at være en del af det populære Royal Run hvilket medførte en ændring af tidspunktet for mesterskabet til juni måned.

DM10 Oploeb Alle Fire Abdi

Abdi Ulad (t.v.) måtte i år se sig slået til DM 10 km. Her fra opløbsstrækningen hvor Abdi kommer ind som nr. 3 til årets mesterskab. (Foto: Christian Jørn / Dansk Atletik)

 

ABDI HAR SIDDET PÅ TRONEN SIDEN 2015

Abdi har, i rette Royal Run terminologi, været kongen af 10 km de sidste mange år. Ikke siden 2011 har Abdi stillet op i et DM 10 km mesterskab og ikke placeret sig øverst på podiet.

Det skulle 2019 ændre på, hvor der, for at bevare terminologien, skulle ske et tronskifte. Her skulle Abdi få kamp til stregen, og selvom der er en historie bag den sekundære placering, så vidner 2019 om at vi nu i Danmark har flere potentielle kandidater der kan vinde i en ellers enkeltatletdomineret disciplin. Det vidner om et højt niveau relativt til de sidste mange år.

Årets vinder blev Thijs Nijhuis med 29.32 min. i et spurtopgør med Jakob Dybdal Abrahamsen på 29.40 min., og med Abdi placeret som nr. 3 i tiden 30.04 min.

De sidste ni års placeringer, relativt til Abdis deltagelse:

2019: 1. Thijs Nijhuis 29.32, 2. Jakob Dybdal Abrahamsen 29.40, 3. Abdi Hakin Ulad 30.04

2018: 1. Abdi Ulad 29.06, 2. Thijs Nijhuis 29.32 (+25 sek.)

2017: 1. Abdi Ulad 29.19, 2. Thijs Nijhuis 30.20 (+1.01 min.)

2016: 1. Abdi Ulad 29.20, 2. Thijs Nijhuis 29.40 (+20 sek.)

2015: 1. Abdi Ulad 29.37, 2. Jacob Ø. Markussen 29.47 (+10 sek.)

2014: 1. Lars Budolfsen 29.32, 2. Jesper Faurschou 29.42 (Abdi stillede ikke op)

2013: 1. Morten Munkholm 29.50, 2. Jesper Faurschou 29.51 (Abdi stillede ikke op)

2012: 1. Abdi Ulad 29.53, 2. Michael Nielsen 29.54 (+1 sek.)

2011: 1. Morten Munkholm 29.59, 2. Jesper Faurschou 30.03, 9. Abdi Hakin Ulad 30.49 

Ses der på tiderne, så vil nogle måske ikke synes et helt så ovenud dominerende tilfælde gør sig gældende, men har man set løbene så har Abdi klart domineret løbene fra start ved at sætte et hastigt udgangstempo, så der hurtigt har været Abdi for sig selv og så en forfølgergruppe.

DM10 Abdi

Abdi Ulad har siden 2015 vundet DM 10 km. Billede fra årets DM 10 km ved mål. (Foto: Christian Jørn / Dansk Atletik)

 

TAKTIKKEN VAR DEN SAMME FOR ABDI I ÅR SOM TIDLIGERE ÅR

Kort tid efter startskuddet kunne man se at taktikken var klar. At lægge et hårdt udgangstempo. Det indledende tempo sat af Abdi skulle hurtigt vise sig at dele fronten op i to grupper, hvilket tydeligt kan ses ved 5 km splittiderne, hvor frontgruppen på fire mand med Abdi Ulad, Jakob Dybdal, Thijs Nijhuis og Emil Holm rundede i 14.24-14.28 min. med en større forfølgergruppe bagefter der rundede 5 km i 15.04 min.

For 2’eren de sidste tre år, Thijs Nijhuis, havde han forventet taktikken fra Abdi. 

Abdi har haft monopol på DM10 de seneste mange år. Han vandt og jeg blev 2’er, sådan har det været i 2016-2018. Jeg vidste, at Abdi havde haft nogle mindre gode løb i forhold til hans niveau. Men jeg vidste også godt, at han ville gøre alt for at sætte os andre med et hårdt ryk fra start. Han plejer altid at kunne lidt ekstra på en DM 10 km dag!”, lyder det fra Thijs Nijhuis.

DM10 Podie

Podiet ved årets DM 10 km til Royal Run. H.K.H. Kronprins Frederik overrakte medaljerne. Fra venstre: Kronprins Frederik, og rækkefølgende på DM 10 km, Thijs Nijhuis, Jakob Dybdal Abrahamsen, Abdi Ulad, Emil Holm, Omar Hassan. (Foto: Christian Jørn / Dansk Atletik)

 

THIJS VALGTE AT SE LØBET AN UNDERVEJS

Thijs’ taktik var at følge Abdi og fronten, men 4 km inde i løbet måtte Thijs ændre taktik. 

Jeg var ikke overrasket over tempoet, men havde nok regnet med at tempoet ville dale efter 3 km (rundede vi i 8.29-30), men der oksede han (red.: Abdi) bare videre og jeg måtte slippe ham og Dybdal lige omkring 4 km sammen med godt løbende Emil Holm. Jeg vidste, at jeg måtte finde min egen rytme og holde dampen oppe, således at hvis chancen bød sig, så skulle jeg slå til.“ - Thijs Nijhuis.

 

DYBDAL TVUNGET UD I ET HÆSBLÆSENDE TEMPO

Årets 2. plads, Jakob Dybdal Abrahamsen, vidste også hvordan dagen forventeligt ville blive hvis han skulle kunne gøre sig gældende i kampen om mesterskabet.

Det var jo på forhånd kampen mellem de to bedste langdistanceløbere i Danmark, Abdi vs. Thijs. Jeg blev efter min mening "tvunget" ud i et tempo jeg nok egentlig godt vidste jeg ikke ville kunne holde i 10 km. Jeg ved jeg er i god form og jeg ved jeg slog Abdi til DT (red.: Danmarksturneringen) på 5000m. Med det i hovedet tænkte jeg at jeg ville gøre alt der var i min magt for at vinde den danske titel. Jeg ville ikke bare lade Abdi får lov at køre sit show han plejer hvor der bliver stukket af i et meget højt tempo for at gøre alle trætte. Jeg tænkte at jeg var nødt til at hænge på Abdi.

Omkring 5,5 km tager Jakob Dybdal selv føringen og styrer løbet. Ligesom planen var, så fulgte Dybdal med Abdi men havde ikke bemærket, som nævnt ovenfor, at Thijs formentlig af taktiske grunde havde ladet sig falde tilbage fordi han ikke ville følge med i et tempo han ikke troede ville være det vindende tempo, og dermed risikere mesterskabet.

Jeg opdagede desværre ikke at Thijs havde sprunget fra Abdi og jeg. Han er jo taktisk klog og ville ikke risikere at syre til. Jeg havde desværre ikke overvejet at falde ned i fart og blive med Thijs.”, beretter Dybdal.

 

 

THIJS ÆNDREDE TAKTIK BAR FRUGT

Undervejs i løbet bemærker Thijs at hans justerede taktik under løbet ser ud til at bære frugt.

"Lidt uventet var det Abdi som røg af først lidt efter 5 km, som blev rundet i hæsblæsende 14.24 min. Nu havde jeg fokus på at hente Abdi, og nærmede mig hurtigere end antaget. Jeg når at ligge 20 sek. på smækken inden jeg fortsætter mit tilbagetog mod fronten der nu kun bestod af Dybdal. Jeg ville ikke blive nr. 2 igen. Dog var det fra 6-8 km ret meget status quo. Jeg lå hele tiden 6-8 sek. bag Dybdal, der var stærkt løbende. Fra 8-9,5 km, hvor jeg havde hentet ham inden, er det rent taktisk lureløb  For mig er titlen det vigtigste og vi smider nok en 29.lav tid, da vi har 3.12 pr. km i snit på de sidste 1,5 km. Min spurt svigtede mig dog ikke og sikke en fantastisk opløbstrækning og kulisse at komme i mål i.“, beretter Thijs.

DM10 Thijs

Thijs Nijhuis var selv overrasket over forløbet under årets DM 10 km, hvor han med et comeback vandt årets titel. (Foto: Christian Jørn / Dansk Atletik)

 

SLUTNINGEN BLEV TAKTISK

Dybdal gjorde forsøget og med en ihærdig indsats den sidste halvdel af løbet blev det til en 2. plads.

"Da Abdi går ned ved 5,5 km og vi rammer modvindstykket og han vifter med hånden og signalerer at jeg skal tage føringer tænker jeg, nøj det var da godt nok træls at vi skulle afsted i sådan en fart hvis vi alligevel begge nu går døde og syrer til. Jeg vælger at holde det samme 2.50 pr. km tempo og dermed falder Abdi fra. Jeg løber de næste par kilometer alene. Tempoet falder desværre fordi kroppen er kørt træt og syren er i top. Thijs henter mig og vi ligger og løber taktisk for at det til sidst ender i en spurt. Syren er så høj at en fuld spurt er umulig. Benene er for trætte. Jeg ser det derfor ikke som at være med til at styre løbet. Jeg ser det som at løbe i utrolig høj fart og håbe på overlevelse. Løbet måtte bære eller briste, og jeg har lært utrolig meget af dette løb og jeg føler mig meget mere komfortabel med at løbe 10 km nu til trods for at mine primære distancer maksimalt går op til 5 km.”, lyder det fra Dybdal.

DM10 Dybdal

Jakob Dybdal og Thijs Nijhuis skulle få afgjort årets DM 10 km titel mellem sig på de sidste par hundrede meter. (Foto: Christian Jørn / Dansk Atletik) 

 

ABDI SIGTER MOD OL 2020 I TOKYO

Abdi gik planmæssigt ikke ind til DM 10 km med en forberedelse der havde periodiseret træningen mod at formtoppe til dette mesterskab, samtidig med at andre forhold gjorde at han ikke var helt klar på dagen. Hele indgangen til løbet er en del af en større plan og flere andre forhold.

"Jeg har personligt valgt at ikke toppe af mange grunde. De to lægskader jeg pådrog mig sidste år i 2018 har været nogle dyre lærepenge. At være på fuldtidsstudie med længerevarende praktikophold og +200 km om ugen er en grim cocktail. D.10 november løber jeg Fukuoka Maraton, hvor jeg går efter OL kvalifikationskravet på 2.11.30 min. Derfor er det vigtigere for mig at klare det krav end at møde op i topform til DM 10 km, og da sæsonen er meget lang med mange spændende løb er der en unødvendig risiko for at der opstår træthed op til dette nøgle løb i Japan. I 2020 får jeg mere luft til hovedet, og det giver mig mulighed for at have fuld fokus kun på træningen og restitution. Sidstnævnte har været en mangelvare i min dagligdag.”, lyder det fra Abdi.

I samarbejde med Dansk Atletik er det aftalt, at Abdi ikke er en del af bruttotruppen mod VM i Doha i oktober senere i år. Hans distance her ville have været maratondistancen. Én distance hvor årets nykårede vinder på DM 10 km, Thijs Nijhuis, kvalificerede sig til tidligere i år ved Düsseldorf maraton ved at løbe 2.14.18 min. (krav er 2.16.00 min. eller hurtigere). 

For Abdi er det at vælge VM i Doha fra er en del af en større plan mod at forsøge at kvalificere sig til OL i Tokyo 2020 ved at opnå det nu skærpede kvalifikationskrav på 2.11.30 min. på maratondistancen. Både Abdi og Dansk Atletiks elitechef, Bo Overgaard, mener at den mest hensigtsmæssige plan er at stå VM over, og satse fuldt på at opnå kvalifikationen til OL gennem tidskravet, og ikke gennem rankingsystemet. Derfor denne ovenstående plan.

DM10 Abdi Laura

Abdi Ulad lykønsker her den nye vinder af DM 10 km for kvinder, Laura Valgreen Petersen, lige efter hun er løbet i mål. (Foto: Christian Jørn / Dansk Atletik) 

 

DM 10 KM TITLEN ER NU MERE ÅBEN END TIDLIGERE ÅR

Mandagens DM 10 km viser nu, at DM 10 km er en mere åben distance end det har været tilfældet de sidste mange år.

Abdi hilser modstanden mere end velkommen. 

"Modstand er noget der er vigtig for min udvikling, så den tager jeg gerne i hånden og bruger den som motivation. Det var fuldt fortjent at Thijs og Jakob løb med hhv. guld og sølv. De var bare bedre end mig på dagen. Hvis man ikke er skarp på dagen, så vinder man ikke og det var jeg langt fra i går. Jeg må indrømme, at det var en tung og lang omgang i Kbhs gader.”, lyder det fra Abdi.

Thijs Nijhuis hilser også udviklingen velkommen, men ved også at årets titel ikke gør ham til åbenlyst favorit næste gang DM 10 km afholdes, så han holder sig vågen og klar.

"Det er langt federe at vinde titlen når modstanden er stor, og at det nogle gange kan komme lidt bag på en, end hvis man kan cruise fra start til mål og være sikker hele vejen. Det giver mere et kick, og at vi er flere der rykker os meget gør at man hele tiden skal være på dupperne, for ellers kommer den næste i rækken bare.”, beretter Thijs. 

DM10 Abdi Kronprinsen

Abdi Ulad med H.K.H. Kronprins Frederik efter at Abdi har løbet sig ind på en 3. plads. En placering der blot motiverer ham endnu mere. (Foto: Christian Jørn / Dansk Atletik)

 


RESULTATER

Resultater fra DM 10 km kan ses her.

© Copyright Dansk Atletik Forbund