Loading...

Janick Klausen vandt stævnet i tyske Essen, og satte samtidig ny dansk rekord. Foto: Thomas Cortebeeck.

DANSK REKORD HØJDESPRING

Langvarig vedholdenhed får Janick Klausen til at slå 28 år gammel dansk rekord i højdespring

20. juni 2019 · Christian Jørn

Siden 2011's gennembrud og næsten samtidige nedtur har langvarig vedholdenhed gjort at Janick Klausen nu slår en 28 år gammel dansk rekord i højdespring med 2.28 meter i tyske Essen. Et spring der ifølge Klausen og hans træner slet ikke var forventet pga. store ændringer i træningen på det sidste.

Janick Klausen har netop i tyske Essen sprunget dansk rekord med et spring på 2.28 meters højde. Det er ny dansk rekord, og dermed slår han den nu 28 år gamle danske rekord 2.27 meter som Michael Mikkelsen sprang i 1991. Janick placerer sig hermed som nr. 12 i verden i år, og nr. 6 i Europa. Dagens rekordsprang var slet ikke forventet, tværtimod, bekræfter Klausen og trænere. Med planlagte maksimale 1.90 meter spring i træning, var der ikke forventet store ting til dagens stævne. Et stævne, som Klausen faktisk også oprindeligt havde meldt afbud til. Læs mere om det nedenfor.

Se rekordspringet her i videoen.

 

 

Der er en smuk historie bag dette historiske andet end at det er en ny dansk rekord. Både historien om Janick Klausens langvarige vedholdenhed gennem op- og nedture og en ny kultur der er skabt i toppen af dansk højdespring hos herrerne.

 

LANGVARIG VEDHOLDENHED ER NØGLEN

Tilbage i 2011 tangerede Janick Klausen den danske indendørs rekord ved EM i Paris, hvilket var hans store gennembrud som blot 18-årig. 2011 var også det år hvor Janick Klausen indtil nu har haft sin udendørs PR fra, på 2.25 fra EM U20 i Estland. 

Få dage efter indendørs EM træner Klausen hjemme i Marselisborghallen, hvor han vrikker om og får konstateret alvorlige skader på ledbåndene. En operation virkede som eneste løsning, men dette større indgreb blev først forsøgt undgået hvis muligt. Efter noget tid var det den eneste løsning, og med genoptræning og vedholdenhed over årene er Janick Klausen nu efter mange år tilbage på et meget højt niveau, og springer her som 26-årig ny dansk rekord, 8 år efter hans første store gennembrud. 

Da vi taler i telefon med den nye danske rekordholder her lige efter stævnet fortæller han også at han vidste der var til mere end han har sprunget hidtil.

Jeg har altid vidst, at der var til op imod 2.28 meter og højere i mig, hvilket også har været grunden til at jeg blev ved.”, beretter Klausen.

 

SAMARBEJDE MELLEM KLAUSEN OG KLØJGAARD SKABER NY KULTUR I DANSK HØJDESPRING

Janick Klausen og Jonas Kløjgaard Jensen, der begge er fra Århus 1900, har i mange år trænet hver sig på trods af at være i samme klub. Thomas Cortebeeck har trænet Kløjgaard og Lars Nielsen har trænet Klausen de sidste par år. Nu har de to i den sidste halvanden måneds tid forsøgt at skabe en vej frem gennem samarbejde, både mellem trænerne og mellem atleterne. Med det er de på vej til at skabe en ny samarbejdskultur i toppen af dansk højdespring.

Janick Klausen beretter om det nye samarbejde.

Det passer perfekt at træne sammen, og det er måske dumt at vi ikke har gjort det før, men nu gør vi det og det er til stor gavn.”

Cortebeeck, som vi også har talt i telefon med til eftermiddag, fortæller, at frem for at træne atleterne under én bestemt struktur, så er han meget pragmatisk anlagt og kigger på hvad den enkelte atlet har brug for.

Han fortæller også at det ser ud til at det nye samarbejde er til stor gavn for begge atleter. Jonas Kløjgaard sprang til samme stævne i Essen i Tyskland sæsonbedste med 2.19 meter.

Kløjgaard, vi også har talt i telefon med i dag, fortæller, at han synes rigtig godt om det nye samarbejde, og at både han og Klausen synes der skulle ske noget nyt, og det her blandt andet er med til at holde motivationen oppe.

 

ÆNDRINGER I TRÆNING SKABTE INGEN FORVENTNINGER, TVÆRTIMOD.

Ændringerne i Janick Klausens træningsmiljø skabte ingen forventninger. I træning i det seneste stykke tid havde Janick Klausen maksimalt sprunget op imod 1.90 meter, så der var fra ham og trænerne ingen forventninger, beretter begge.

Janick Klausen er gået hen og træner anderledes end før, og er mere og mere blevet en del af den træning Jonas Kløjgaard laver med Thomas Cortebeeck. Der er fokus på mere lavintens træning og lidt større volumen, der bl.a. skal gøre ham modstandsdygtig over for de skader der har plaget Klausen hidtil.

Den ændrede træning skabte ifølge både Thomas Cortebeck og Janick Klausen ingen forventninger om at springe så højt allerede nu, tværtimod. Thomas Cortebeeck beretter, at Janick Klausen har været mere træt over det sidste stykke tid pga. de markante ændringer i træningen, hvilket Janick Klausen pr. telefon bekræfter. Ifølge Cortebeeck forventede de faktisk ingenting, fordi der typisk forventes en lille nedgang i niveau når man laver så markante træningsændringer.

 

ANPRIS INDSATS, FREM FOR TALENT, IFØLGE CORTEBEECK

Thomas Cortebeeck bekræfter at Janick er et sted nu, hvor han kan håndtere det pres omgivelserne ligger på ham, især med en ny dansk rekord. Cortebeeck arbejder med at indsatsen er kernen og det skal anprises frem for talentet. Selvom Klausen i en ung alder sprang på rekordhøjder, så er det stadig Klausens mangeårige indsats, og ikke kun talent, der har gjort at han er der hvor er i dag.

Opbakningen til Klausen er meget stor denne eftermiddag på de sociale medier, bl.a. her fra Annette Klausen Bengtsson.

 

 

KLAUSEN HAVDE OPRINDELIGT MELDT AFBUD TIL STÆVNET

I mandags fik Klausen en voldsom tandpine pga. problemer med en visdomstand, der gav høj feber og ildebefindende. Derfor meldte Klausen faktisk også afbud til arrangøren af stævnet i mandags. Men efter at være blevet tilset af egen tandlæge blev det vurderet at han godt kunne tage afsted alligevel. Stævnet var heller ikke særlig vigtigt, fordi det mere bare skulle være et træningsstævne, og der var således heller ingen forventninger.

Da vi snakker i telefon med Janick Klausen her til eftermiddag er han således også selv meget overrasket over den nye rekord og det høje spring. Typisk vil man vide når man er i nærheden af at springe op til sine bedste højder, men det skulle modbevises i dag. Han vidste godt han ikke var i sit livs form, hvilket også bekræfter ham i at der er til mere end det han sprang i dag, fortæller Klausen.

 

KLØJGAARD MED NY SÆSONBEDSTE

Kløjgaard var også med i højdespringsstævnet i Essen her i dag, og sprang 2.19 meter, der er ny sæsonbedste. Han springer fejlfrit mellem 2 meter og 2.19 meter, og ifølge Janick Klausen så det nemt ud for hans nye træningskammerat.

Kløjgaard startede i år sæsonen til DT indledende match, og deltog i Hvidovre ved et stævne, og så var dagens stævne i Tyskland det tredje stævne, inden han i morgen rejser til European Games i Minsk.

Derudover kommer vi til at se Kløjgaard og formentlig også Klausen til Senior DM i juli. Kløjgaard beretter, at Senior DM i juli måned prioriteres af ham og Klausen, især i år fordi det er et stævne der giver gode point til ens world ranking man skal bruge til at kvalificere sig til fremtidige større mesterskaber. Udover det har de begge altid prioriteret at støtte op om de hjemlige stævner.

 

VM KRAVET INDEN FOR RÆKKEVIDDE

VM kravet til VM i Doha i oktober i år er 2.30 meter, og landstræner, Lars Nielsen, bekræfter at de 2.30 meter er inden for rækkevidde nu for Klausen. I 2. forsøg var Janick Klausen meget tæt på de 2.30 meter.  Til stævnet i Essen vinder Klausen og slår en italiensk springer der har sprunget 2.30.

 

PLANEN ER LANGVARIG UDVIKLING

Selvom dagens spring overrasker træner og atlet selv, så er der ingen grund til at afbryde den langsigtede plan, uagtet at et VM krav er inden for rækkevidde. Pt. er der ikke planlagt andre stævner andet end måske et stævne i Italien for både Klausen og Kløjgaard den 18. juli, og så formentlig Senior DM i Esbjerg i slutningen af juli.

Fokus er på at bevare den gode udvikling der er sket over det sidste gode stykke tid, frem for at forhaste noget, bekræfter Thomas Cortebeeck.

 

RELEVANTE LINKS

DR Nyhed: "Højdespringer slår 28 år gammel dansk rekord med én centimeter"

© Copyright Dansk Atletik Forbund