Loading...

Fra forhindringsløb til TRACKS T8 den 27. juni, hvor Esben Krogh Rasmussen var eneste deltagere. Senere på aftenen deltog han også i STEEPLE DMR'en. Foto: Christian Jørn

FORHINDRINGSLØB

Nyt tiltag med Steeple DMR kan redde forhindringsløbsdisciplinen

01. juli 2019 · Christian Jørn

Til torsdagens TRACKS stævne blev der afholdt verdens første STEEPLE DMR, det var stafet på forhindringsløb. Formålet var at åbne op for en ellers hård distance at prøve sig af på med et lempet format. Det kan måske redde disciplinen der er meget få deltagere til.

Atletikken er en sport med mange discipliner. Mange forskellige discipliner. At man som atlet havner på den rigtige hylde har som forudsætning at man som minimum kan prøve disciplinerne. Flere prøver disciplinerne i en ung alder, hvor man i mange atletikklubber arbejder med at lade børnene forsøge sig med rigtig meget forskelligt. Man ser dog også flere og flere træde ind i atletikkens verden i en ældre alder først.

Forhindringsløb er en disciplin få prøver sig af med. Den er voldsom at starte med. Til TRACKS T8 torsdag den 27. juni var der lavet et helt nyt format hvor man i et uformelt format kunne prøve sig kort af på disciplinen. Se video af det her.

 

FÅ PRØVER FORHINDRINGSLØB

En disciplin i atletikken der kan være meget voldsom at starte med er forhindringsløb. Her passeres bomme og vandgrav på enten 2000m eller 3000m. Det er sjældent vandgraven fyldes op til bare en træning, og så blive passagerne bare kun på bomme, men man får aldrig rigtig prøvet vandgraven medmindre man stiller op i et fulddistance forhindringsløb. Især første gang har det betydning at få vandgraven prøvet inden selve konkurrenceløbet, ifølge forhindringsløber, Ole Hesselbjerg.

Det jeg vil foreslå dem der gerne vil give forhindringsløb et skud er at øve vandgraven én gang eller to. Ikke for at blive bedre men fordi det at vide man kan komme over den gør resten så meget lettere!”, fortæller Ole Hesselbjerg.

TRACKS_2018_T6-138

Ole Hesselbjerg fra et forhindringsløb i 2018 til TRACKS, hvor han pacede Louis Cantby. Ole Hesselbjerg er desværre ude af løb for tiden. Han har fået konstateret lyskebrok i begge lysker, og skal derfor opereres snart. Selve operationen er rimelig simple og burde ikke betyde mere end 2-3 uger uden løb og så intensitet efter 4-6 uger, fortæller Ole.

DET ER DE SAMME FÅ LØBERE HVER GANG TIL FORHINDRINGSLØB

Hos baneløbsserien, TRACKS, der arrangeres af undertegnede (Christian Jørn) og Simon Jørn Hansen, har man over årene afholdt forhindringsløb til stævnerne. Det er blot hver gang kun de enkelte samme 1-3 løbere der ses til disse forhindringsløb. I tiden mellem baneløbsseriens sæsoner er der stor efterspørgsel fra folk på at der afholdes disse forhindringsløb, men selv i et år som 2019 med mange forhindringsløb, så ses de samme personer der efterspørger det ikke til selve løbene. Efterspørgslen er meget fra folk der ikke har prøvet det før.

2019_TRACKS_T8_Frederiksberg _20190627-10

Esben Krogh Rasmussen var den eneste på forhindringsdisciplinen til TRACKS på Frederiksberg. Foto: Christian Jørn

VERDENS FØRSTE STEEPLE DMR

Derfor tænkte TRACKS sammen med Frederiksberg IF arrangørklubsansvarlige, Esben Krogh Rasmussen, om man måske skulle lempe den barriere det for mange kan være at kaste sig ud i en fuld forhindringsløbsdistance, hvor man får en målbar tid m.m. Det førte til etableringen af verdens første STEEPLE DMR stafet. DMR står for Distance Medley Relay og er en stafet hvor man løber fire på et hold på tværs af køn og klubber, og så løber 1200m, 400m, 800m, 1600m, i den rækkefølge.

TRACKS valgte at det skulle være på kvinde bomhøjden for at gøre det så muligt for så mange som muligt. Det blev afholdt til TRACKS T8 på Frederiksberg i torsdags, og var en stor succes.

Ideen var at hive tidstagningen ud af ligningen, så det pres ikke var der. Det blev gjort på den måde at det var en stafet og man derfor ikke rigtig kunne forholde sig til tiderne. Derudover kunne alle vælge helt gratis og frit på dagen at stille op. Det var den afsluttende disciplin i programmet, så deltagelse ville ikke gå ud over ens andre prioriteringer af distance den dag.

Hele løbet ved vandgraven er optaget af Michael Mørkboe på video her.

Video: Michael Mørkboe

10 PERSONER PRØVEDE FORHINDRINGSLØB FOR FØRSTE GANG

Tre hold stillede op, dvs. 12 personer. Hold på tværs af klubber. To af holdene blev først etableret på tværs af køn og klubber i sidste øjeblik. Det er langt flere end der nogensinde ville være på forhindringsløbet på den fulde distance til et af disse TRACKS stævner. Tidligere på dagen til samme stævne blev der afholdt den fulde distance og her var blot én deltagende. 

Blot to af de 12 stafetløbere havde prøvet forhindringsløb før.

Med tiltaget har man altså givet muligheden for at folk kunne lege med vandgrav og bomme i et uformelt format der samtidig skabte sammenhold på tværs af klubber. På trods af de få hold blev det en meget tæt afslutning der måtte blive afgjort på 10-dele.

Flere løbere havde aldrig prøvet forhindringsløb før, og ville måske aldrig komme til det. Her var en god anledning til på en mindre omfattende måde at forsøge sig lidt med disciplinen.

2019_TRACKS_T8_Frederiksberg _20190627-73

Det var første gang René Anda Nielsen (nedenfor) prøvede bompassager og vandgravspassage.

2019_TRACKS_T8_Frederiksberg _20190627-72 (1)

 

OPFORDRING TIL ANDRE ARRANGØRER OM AT GØRE DET SAMME

TRACKS havde valgt at tilføje det fordi det kunne åbne op for en ellers svær distance, samt fordi der ikke var nogen ting der gjorde det svært at tilføje. Man havde derfor alt at vinde. Selvom blot ét hold deltog, så havde det stadig været en succes.

2019_TRACKS_T8_Frederiksberg _20190627-77

KIF's Andreas Lange, fik samlet et hold undervejs til stævnet. Han løb selv 800m tidligere i programmet. Foto: Christian Jørn

Der skal fra TRACKS lyde en stor opfordring til andre stævnearrangører med forhindringsløb på programmet at man prøver det samme format.

Ole Hesselbjerg, synes vældig godt om tiltaget.

Jeg synes det er super fedt, at TRACKS har lavet et anderledes tiltag for at prøve at kaste folk ud på forhindringsløb. At kunne vælge distance alt efter hvad der passer humøret og troen på egne evner er en super ide.”

Også Anna Emilie Møller, som vi talte med forleden dag i forbindelse med hendes rekordløb på 1500m i England, synes om ideen. Hun prøvede den fulde distance første gang hun prøvede det. Her prøver man det i en konkurrencesetting uden der er samme pres på som en fulddistance forhindringsløbskonkurrence ville kunne give.

2019_TRACKS_T8_Frederiksberg _20190627-82

Alex Pedersen overvejer måske at prøve forhindringsløb nu efter at have prøvet det indledningsvist til Steeple DMR'en til TRACKS T8. Foto: Christian Jørn

 

© Copyright Dansk Atletik Forbund