Loading...

Foto: DECA Text&Bild. Fra Bottnarydkastet i 2018.

DISKOSKAST DANSK REKORD

Ny dansk rekord på 57.11m er et skridt på vejen for Lisa Brix

05. august 2019 · Christian Jørn

LISA BRIX PEDERSEN sætter NY DANSK REKORD i kvindeligt diskoskast. Lisa tager for første gang den danske rekord for diskoskast for kvinder med en fænomenal serie, hvor hun hele tre gange i sin serie bliver noteret for at slå den nu tidligere danske rekord som Kathrine Bebe kastede tidligere i år. Lisa Brix var ovenud glad og suger følelsen af glæde ind her i disse dage, men beskriver samtidig som et skridt på vejen mod noget mere og endnu større præstationer.

To diskoskastere fra Sparta løfter i denne tid dansk diskoskast op på et niveau det aldrig har været på før.

Rekorden i diskoskast for kvinder da 2019 sæsonen startede var på 56.00 meter. Den rekord nåede at blive 23 år. Kathrine Bebe slog den med et kast på 56.21 meter i juni. For kort tid siden slog klubkammeraten, Lisa Brix, også den tidligere rekord på de 56.00 meter, ved et kast på 56.04 meter den 17. juli på Østerbro Stadion.

I lørdags skulle Lisa Brix så kaste en fænomenal serie til et kastestævne i Portugal, hvor der blev kastet længere end 56.21 meter hele tre gange, og den nu tidligere danske rekord nåede altså kun at stå i 35 dage.

53.35 - 55.93 - 57.11 - 55.55 - 57.07 - 56.60.

Lisa slog altså undervejs den nu tidligere danske rekord hele tre gange, samt kastede over 57 meter for første gang af en dansk kvindelig diskoskaster nogensinde, og det gjorde hun hele to gange. Og hun har meget mere at byde på, fortæller Lisa selv, da vi talte med hende kort efter. 

57 meter er i øvrigt kvalifikationskravet til EM 2020 i Paris, så det er ikke helt umuligt at vi ender med næste år at få en kvindelig diskoskaster at se i de rød/hvide landsholdsfarver i Paris.

Screenshot 2019-08-03 20.01.21

Foto: Nick Percy

SLÅR DANSK REKORD HELT ALENE

Lisa Brixs mål i år har været Universiaden hvor hun deltog i juli måned. Kort efter var der DM som var i sidste weekend. Det gik mildest talt rigtig dårligt, ifølge Lisa selv. Det var derfor med lidt vakkelvorne tanker hun tog til stævnet her i Portugal. Hendes træner, Carsten Bomme, sagde det var i orden bare at drosle sæsonen ned for i år hvis hun ville, men det skulle være helt op til Lisa selv. Det tænke Lisa dog ikke længe over, da hun vidste, og nu også har vist, at hun havde mere i sig. Meget mere. Hun var samtidig meget motiveret for at fortsætte sæsonen. Det stævne hun lørdag kastede ny dansk rekord til var International Throwing Meeting i Leiria, Portugal. Hun kastede sidste år PR til dette stævne og hun har god erfaring med stævnet.

Dog var det umiddelbart ikke tanken at hun ville tage afsted, da hverken træner eller andre danske kastere planlagde at tage dertil, og hun ikke ligefrem havde planlagt at tage afsted alene. Hun valgte dog at tage afsted, og kan takke sig selv for dette, da hun nu står med en ny dansk rekord i hånden og en præstation der giver genlyd i dansk atletik. I onsdags kastede Lisa endda også i Malmø hvor hun kastede sit 3. længste kast nogensinde med 55.75 meter.

I Portugal til selve stævnet kendte Lisa en række af de andre udøvere, blandt andre Nick Percy som hun havde mødt til Universiaden. Han hjalp hende med at tage videoer af hendes kast. Lisa var altså eneste dansker, og eneste der reelt vidste hvor stort et kast på 57.11 meter var for den danske nation. Det var i tredje kast det lykkedes, og med noteringen fastlagt brød hun ud i jubel - alene. Det var lidt et antiklimaks, fortæller Lisa. Ingen træner eller andre nære relationer, bare hende selv og en ny dansk rekord langt væk fra dansk jord. Det var lidt særligt, men samtidig også måske en fordel i de efterfølgende kast, fortæller hun. Hun kunne nemlig bevare roen, og beviste noget i de efterfølgende kast som måske vidner om en ny tid for den nye danske rekordholder, nemlig en forbedret stabilitet i sine kast. Lisa fortæller selv, at hun typisk har en stil hvor hun i en serie har 1-2 gode kast, og mange krydser. Nu får hun ingen krydser, og tre outstanding markeringer.

Efter at være faldet til ro fik Lisa set en video af kastet og kunne selv her se, at der var plads til forbedring. Balancen var ikke helt optimal, og diskosen kæntrer også lidt undervejs. Hun fortsatte efter en lille jubelpause, og havde nu ‘fokus på opgaven’. Et mantra som træner, Carsten Bomme, har brugt på det seneste. “Fokus på opgaven”. Hun vidste hvad hun skulle. Det hun har gjort i mange år. Lisa ved hvad der virker. Hun skal finde det rette spændingsniveau samtidig med hun mellem kastene laver små øvelser med den ting hun nu har besluttet sig for at have fokus på ved næste kast.

 

 

CARSTEN HAR LØFTET LISAS MOTIVATION OG NIVEAU

Lisa beretter, at en stor del af fortjenesten for dette flotte resultat skal falde til træner, Carsten Bomme, som hun næsten ikke kan beskrive hvor værdifuld han er for hendes fremgang.  Hun fortæller, at han er god til at sige de rigtige ting på de rigtige tidspunkter, som f.eks. et bemærkning Lisa har tænkt meget over som han fortalte forleden. “Du er god Brix. Du skal bare vise det.” Det gjorde hun i lørdags må man sige.

Untitled

 

Carsten Bomme under EM-U23.

PGH51010

Carsten Bomme til venstre, sammen med diskoskaster, Casper Jørgensen, til EM-U23.

 

KONSISTENT FOKUS ER FORMLEN

Nu 23-årige Lisa har dyrket atletik siden 2007, og har kastet diskoskast siden 2010. Her små 10 år efter slår hun nu dansk rekord. For mange vil diskoskast være gået meget frem i år, men Lisa ved og fortæller, at det ikke er et godt halvt år der har gjort forskellen men mange års konsistens og fokus. For både hende og Kathrine Bebe er det ikke overraskende at de ligger på det niveau de gør nu, og formentlig rykker sig mere måske allerede i år. Det er et resultat at tålmodighed og hårdt arbejde at være på det niveau. Et niveau som Lisa mener helt klart kan rykkes.

DSC_2782 (1)

Lisa Brix ved Universiaden tidligere i år. Foto: Bjørn Nyholm.

ET SKRIDT PÅ VEJEN FOR LISA BRIX

Lisa Brix er henrykt glad da vi taler med hende, men efter samtalen med den nye danske rekordholder er det heller ikke fornemmelsen at det her er det ultimative højdepunkt for Lisa. Lige nu er det og det er velfortjent, men Lisa vil mere, og føler at det her er et skridt på vejen. Hun er kun 23 år nu, så ifølge hende selv bør hun have omkring 10 gode år tilbage. Selv fortæller hun, at et kast over 58.00 ikke er helt umuligt i indeværende sæson hvis alt klapper. Sæsonen stopper højst sandsynligt med DT Finalen som sidste stævne.

Lisa ser sig selv som mentalt stærkt, og har vist mange gange at hun er det. Nu er ambitionen at hun er mentalt stærk hver gang fremover, og med denne serie af stabilt gode kast viser hun for sig selv og andre at hun kan være stabilt og mentalt stærk og vise det over hele seks kast til et større stævne endda.

© Copyright Dansk Atletik Forbund