Loading...

Fra et interview under EM U23 hvor Benjamin Lobo Vedel blandt andet fortalte om hans forhold til USA. Hør interviewet nederst i artiklen. Foto: Christian Jørn.

USA

Benjamin Lobo Vedel tror på de danske forhold og bliver hjemme i Danmark. Læs hans fortælling.

16. august 2019 · Christian Jørn

Sprinter og eliteatlet, Benjamin Lobo Vedel, har over de sidste par uger taget en stor beslutning for hans fremtid. Han har over de seneste par år været studerende i USA hos Florida Gators, men har nu valgt at blive hjemme i Danmark fremover.

Benjamin Lobo Vedel vil være tilknyttet landstræner for sprint/hæk, Mikkel Larsen, i Aarhus. Rent akademisk begynder han at studere Maskinteknik på Aarhus Universitet til vinter.

Screenshot 2019-08-16 02.50.35

Screenshot fra et længere interview med Benjamin Lobo Vedel om hans forhold til USA. Et interview der blev lavet under juli måneds EM U23, hvor beslutningen endnu ikke definitivt var taget. Interviewet blev lavet for at få en mere nuanceret fortælling om oplevelserne i USA i flere temabaserede indlæg over den kommende tid fra Dansk Atletik. Hør hele interviewet nederst i denne artikel. Foto og interview: Christian Jørn.

 

LOBO VEDEL FORTÆLLER MED EGNE ORD OM BESLUTNINGEN

Det her er historien om USA, og det eventyr man tit hører om derovre. Et eventyr der har flere forskellige vinkler og nuancer. Det er en stor beslutning for mange at tage derover, og beslutningen om at tage hjem eller blive hjemme må være mindst lige så stor også, hvis ikke større.

Vi har ladet Benjamin sætte sine egne ord på hvorfor han har besluttet at blive hjemme i Danmark. Ordene og vinklen er selv valgt af Benjamin, der har fået mulighed frit at sætte de ord på beslutningen som han vil.:

Da jeg valgte at rejse til USA og udleve collegedrømmen var jeg i forvejen blevet fortalt, at det kun var få danskere der var kommet hjem med succes. Alligevel var jeg dybt besluttet på at vise alle, at man godt kunne få en atletikkarriere til at blomstre under de meget anderledes forhold som man bliver budt på i det amerikanske. Noget som jeg stadig tror på at man kan, men som kræver at man er indstillet på at gå på kompromis med mange af de ting vi er opvokset med omkring elitesport her i Danmark. Elitesport i Danmark betyder at det ultimative mål er at tage medaljer til de store internationale mesterskaber, samt hjælpe sin klub når det kommer til det nationale. Du har en personlig træner, som kender dine styrker og svagheder. En personlig træner forstår hvilke behov du har, og hvilke skridt der skal tages for at du opnår succes."

DAFCAG-22

Fra Copenhagen Athletics Games, hvor Lobo Vedel stillede op i Florida Gators dragt. Foto: Christian Jørn. 

"Som collegeatlet skal man være fuldstændig dedikeret til sin skole og de stævner som de finder vigtige for dem, hvilket giver rigtig god mening da de trods alt betaler for hele opholdet. Du bliver med det samme budt på en ekstrem stærk træningsgruppe med atleter i verdensklasse, samt faciliter som bare ikke kan findes i Danmark. Du har en personlig diætist, som hjælper dig med at styre hvad du indtager og et stort hold af læger og fysioterapeuter som står klar til at hjælpe, hvis du har den mindste smule ondt. Alt dette er til for du kan præstere på det absolutte højeste niveau, men bare ikke til de stævner som vi finder vigtige herhjemme. Internationale stævner såsom EM, VM og OL går hen og bliver en 2. prioritet, hvilket også har været den største faktor i min beslutning om at komme tilbage hjem til Danmark. 

Jeg har nogle personlige mål, som jeg føler bedst kan opnås i et setup hvor både træner og atlet har samme fokus. Jeg kommer derfor til at have min daglige træning i Aarhus fremadrettet, hvor der til en vis grad er samme forudsætninger for elitesport, som jeg har været vant til fra Florida. I samarbejde med Team Danmark og Dansk Atletik tror jeg på at vi kan skabe rammer som er mindst lige så gode og det er med et meget positiv mindset at jeg går ind mod 2020. “

 

EMU23_Ga ̈vle 20190711.3-10

Lobo Vedel under EM U23 i Sverige i juli. Foto: Christian Jørn.

 

LANDSTRÆNER, MIKKEL LARSEN, OM BENJAMIN LOBO VEDELS BESLUTNING

Landstræner i sprint/hæk, Mikkel Larsen, har følgende at sige om Benjamins beslutning.

Personligt synes jeg at det er rigtig spændende at få tilgang af Benjamin til elitekraftcentret i Aarhus. I al beskedenhed, mener jeg at vi kan levere et konkurrencedygtigt setup og elitetræningsmiljø i international klasse.  

Mange bliver lidt forblændet af det fantastiske setup mange universiteter i USA kan bidrage med, og glemmer måske lidt de glimrende muligheder vi har i Danmark. Den danske eliteidrætsmodel, hvor man tænker dels miljø, og dels unikke løsninger til unikke atleter mener jeg bestemt er konkurrencedygtig."

 

EMU23_Ga ̈vle 20190710.2-26

Landstræner, Mikkel Larsen, under træning af stafetholdet ved EM U23. Foto: Christian Jørn.

"Benjamin får nu mulighed at skræddersy sin sæson, så der kommer maksimal fokus på de vigtigste internationale opgaver, så han forhåbentlig på både kort og lang sigt får det optimale ud af sit talent. Min vurdering er, at Benjamin har rigtig gode muligheder for kvalifikation til OL allerede i 2020, og forhåbentlig er med i kampen om internationale topplaceringer i årene fremad.  Og for det danske sprint/hæk miljø, er det selvfølgelig super interessant at have mange af de bedste internationale udøvere til at træne sammen. Det udvikler både de enkelte udøvere samt dansk atletik i en bredere sammenhæng.

EMU23_Ga ̈vle 20190710.2-29

Mikkel Larsen under EM U23. Foto: Christian Jørn.

 


HØR BENJAMIN LOBO VEDEL FORTÆLLE NUANCERET OM HANS ERFARINGER FRA USA

Til EM U23 i Gävle tidligere i juli tog vi en kort snak med Benjamin om hans forhold til USA. Se et sammenklip af det her. Interviewet er vel og mærke lavet inden Benjamin definitivt tog beslutningen om at blive hjemme. Undertegnede lavede interviewet for at skabe materiale til at fortælle en lidt mere nuanceret fortælling om erfaringerne med at rejse til USA. En fortælling der i den kommende tid vil blive fortalt af flere danske atleter.

Benjamin fortæller efterfølgende, at han var forholdvis afklaret på tidspunktet for interviewet. Han manglede at få nogle sekundære ting på plads, men udover det havde han en god ide om hvordan tingene ville komme til at se ud. Dog var spørgsmålene under interviewet ikke influeret af en viden om denne afklaring, da undertegnede ikke var klar over det.

 

 

Se her et par billeder fra Benjamins deltagelse ved Copenhagen Athletics Games og EM U23, som var slutningen på hans europæiske sæson.

Benjamin løber måske med på et 4x400m hold til Danmarksturneringen i september, men ellers har han ikke flere stævner. Næste fokus bliver kvalifikation til VM i indendørs atletik i marts 2020 i Nanjing i Kina.

DAFCAG-21

 

Lobo Vedel under CAG i juni måned. Foto: Christian Jørn.

EMU23_Ga ̈vle 20190710.2-4

Lobo Vedel med nogle af stafetdrengene på 4x100m ved EM U23. Foto: Christian Jørn.

EMU23_Ga ̈vle 20190710.2-37

Lobo Vedel med behandler, Frank, under EM U23. Foto: Christian Jørn.

CAG_2019_Christian _Jørn _20190629-296 (2)

Lobo Vedel ved CAG. Foto: Christian Jørn.

EMU23.20190712.1-60 (1)

Lobo Vedel under EM U23. Foto: Christian Jørn.

 

 

© Copyright Dansk Atletik Forbund