Loading...

Foto: Dansk Ultralandshold.

ULTRALØB / VM 50 KM

Jesper Andkjær Andersen beretter fra VM 50 km

04. september 2019 · Christian Jørn

Dansk Atletik havde for få uger siden et landshold med ved VM i ultraløb på 50 km distancen i Rumænien.

Her løb Jesper Andkjær Andersen ny dansk bedstenotering på distancen. Med formålet at berette om andet end kun resultatet har vi givet Jesper Andkjær Andersen ordet, hvorfor han i det følgende vil berette om oplevelsen. Alt det følgende er den nye danske bedsternoteringsrekordholders egne ord.

> LÆS OGSÅ: Ny dansk bedstenotering på 50 km distancen ved VM 50 km ultraløb

 

JESPER ANDKJÆR ANDERSEN BERETTER:

"Det var med vis ængstelse at jeg fredag d. 30. august forlod mine 14 dage gamle tvillinger for at rejse til Brasov i Rumænien for at deltage i VM 50 km. Min beskedne atletikkarriere har så langt begrænset sig til diverse mastersmedaljer i landevejsløb de sidste par år. Min tid på marathon fra København i år (2.27.38 min.) gjorde deltagelsen til VM mulig og når landsholdet kalder siger man ikke nej tak!  

Vi var et hold afsted med fire mandlige og fire kvindelige løbere, to hjælpere og én landstræner samt holdleder. Turen til Brasov var lang og med et busnedbrud på en rumænsk landevej blev den også lige en tand længere end forventet. Humøret var dog højt og vi nåede alle frem til vores hotel i skisportsområdet Poiana Brasov. Lørdagen bød på den officielle åbningsceremoni og så ellers taktikmøde og afslapning. Selve løbet søndag d. 1. september var sat til start kl. 8.00 lokal tid. Den tidlige start var af hensyn til varmen i dalen, hvor Brasov er beliggende. Temperaturen var tæt på 20 grader ved start og kravlede sikkert op mod 28 grader som løbet skred frem. 

Vi var godt forberedte og vores coach, Jesper Kenn Olsen, havde lagt en taktik, der skulle vise sig at være spot on. Planen var at Asser Vittrup Nielsen, Mads Kragh og jeg skulle løbe sammen så længe som muligt i et hurtigt, men behageligt tempo for så at øge mod slutningen, hvis det var muligt. Som back-up havde vi rutinerede Heine Laursen liggende bag os, hvis nogen af os skulle gå kolde. Ruten bestod af et 5 km loop og så fem runder på 9 km, hvor det skiftevis gik op og ned flere km ad gangen. De første 40 km gik planmæssigt og vi fandt ind et godt flow og holdt vores tider omkring 3.40 pr. km. Vi var gode til at holde humøret højt og kunne sparre om taktikken i forhold til hvilke grupperinger vi skulle løbe med eller lade løbe. "

 

LØBET STARTEDE FOR ALVOR EFTER 40 KM

"Efter 40 km startede løbet for alvor, som vores coach havde belært os om. Vi splittede op i tre dele. Asser fik et hul på en stærk føring ned ad. Mads måtte slippe og jeg skulle finde min egen rytme på de sidste 9 km.

På total ukendt grund var mit simple mål egentlig bare at komme helskindet op ad stigningen ved 45,5 km for så at se hvad benene havde til det sidste nedløb. Jeg passerede Asser lige før toppen og havde adskillige løbere foran mig indenfor rækkevidde. Præcis som coach havde forudsagt ville en del løbere på den sidste del betale prisen for et hårdt udlæg. Således opmuntret satte jeg tempo ned ad mod mål og nåede at overhale 11 løbere på de sidste 9 km. Heriblandt stærke løbere fra store atletiknationer. Tiden blev 3.03.42 min. hvilket rakte til ny dansk bedstenotering på distancen og en plads som nr. 23. Endnu mere opløftende var vores holdplacering som nr. 7 som kun blev mulig pga. det fantastiske samarbejde med mine holdkammerater, der også løb under den danske rekord.

Det hele kun muliggjort af et fantastisk samarbejde mellem løbere, trænere og hjælpere, der alle løste deres opgaver til perfektion og det beviser værdien af et effektivt holdsamarbejde, hvor alle arbejder for hinanden og støtter hinanden. Jeg ser frem til igen at kunne trække i landsholdstrøjen og forhåbentlig få flere store oplevelser på landevejene derude sammen med mine nye holdkammerater."

 

- Beretning af Jesper Andkjær Larsen 

© Copyright Dansk Atletik Forbund